New Posts New Posts RSS Feed - Kreatin
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Kreatin

 Post Reply Post Reply
Author
ivan View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 04 Sijecanj 2007
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ivan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Kreatin
    Posted: 04 Sijecanj 2007 at 04:37
OK, jel moze netko napokon reci nesto o tom "carobnom" napitku?

Jel istina da ne ostavlja posljedice na zdravlje?

Kako djeluje?

Ako moze, vise laicki, a manje medicinskih izraza ;-)
Back to Top
caba View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 24 Studeni 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 299
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote caba Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 11:56

Cisti kreatin monohidrat je bezokusan, bijeli kristalinicni prah. Nalazi se u mnogim namirnicama, a u narocito velikim koncentracijama ima ga u crvenom mesu. Kreatin povecava nivo fosforokreatina u misicima, što pak ima za posljedicu povecanje ATP-a. ATP je energetski nosioc substrata u mišicima koji im omogucuje kontrakciju i generira snagu.

Radjen je na nesteroidnoj osnovi i prirodnog je porijekla, pa je legalna dopuna. Prirodno se nalazi u ribi i u mesu, a u organizmu covjeka se sintetizira u jetri iz aminokiselina glicina, metionina i arginina (Arg i Met su esencijalne aminokiseline).

Kod zdrave osobe, kreatin se producira u jetri, pankreasu i bubrezima, ali prvenstveno je koncentriran u misicima i srcu. Proteini animalnog podrijetla su glavni izvor kreatina pa se tako dnevno kroz ishranu moze nakupiti š-2 grama ove tvari.

Ucinak sintetskog kreatinina je visestruk; iz probavnog trakta ulazi u krvotok, prolazi stanicnu membranu i unosi vodu u misicno tkivo (š g kreatina unese oko 50 g vode u misicnu membranu, cime ona postaje jaca i cvrsca). Ovako hidrirana stanica se stimulira na sintezu novih proteina, a ujedno se sprjecava razgradnja tkiva. Takodjer se biljezi povecanje misicne mase, te povecanje snage i izdrzljivosti kod sportasa.
Sintetski kreatin moze se naci pod imenom Kreatin monohidrat. Ne preporucuje se miješati ga s mlijekom, niti konzumirati uz napitke bogate kofeinom. Za sad nisu poznati stetni sporedni ucinci, no ipak se ne preporucuje ljudima koji boluju od poremecaja funkcije bubrega i jetre.

Postoji misljenje da kreatin utjece na zadrzavanje vode u organizmu. Zadrzavanje vode je nepozeljno, neugodno stanje koje karakterizira nadimanje, narocito tkiva u okolini misica. No imajte na umu da stvaranje misicne mase zapocinje sa 75% vode. Ta je hidratacija pocetna faza proteinske sinteze. Uzimanje cistog kreatina rezultira punijim, okruglijim misicima.

Doziranje kreatina:

š- Tijekom prvog tjedna uzimanja prolazite kroz tzv. "loading" fazu, ili fazu punjena. Za to vrijeme trebali biste uzimati 5 grama cetiri puta na dan. Nakon faze punjenja mozete odrzavati maksimalno potrebni nivo kreatina u misicima uzimajuci samo 5 grama na dan. Uzimanje vecih kolicina (vecih od 20 grama) nece povecati koristan ucinak kreatina! Naime, misici su sposobni zadrzati samo 5 grama kreatina po kilogramu tezine. Uobicajena razina kreatina u misicima (bez dopunskog uzimanja) je 3.5-4 grama po kilogramu težine. Prema tome, najbolje sto možete uciniti je konzistentno uzimanje kao bi maksimizirali nivo kreatina u svojim misicima tijekom prvog ili prva dva tjedna, ostalo je samo odrzavanje dostignutog nivoa.

2- Druga metoda podrazumjeva 5 grama kreatin monohidrata dnevno kroz cijeli period treninga. Razina kreatina u misicima raste vrlo lagano da bi konacno postigla istu razinu kao kod prve metode.

Vazno:
-Ako se uzima s glukozom ili dekstrozom, apsorpcija kreatina u misicima se poboljsava
- Kofein usporava i blokira apsorpciju
- Konzumirajte kreatin najvise š0 minuta nakon sto ste ga stavili u tekucinu
- Uz kreatin u toku dana pijte barem 2,5 litre vode

Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji
Back to Top
vice View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 19 Prosinac 2006
Status: Offline
Points: 47
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote vice Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 13:04
 ivane, ako si zdrav, dakle ako nemas nekih posebnih metabolicih problema (sa bubrezima, probavom, povisenim secerom itd.), kreatin ti nece stetiti. iako se u literaturi navodi da se kreatin moze mjesecima uzimati, bilo bi dobro ga uzimati u ciklusima, jer u tijelu se, osim iz osnovne prehrane proizvodi kreatin. unosom povecanih kolicina kreatina se zaustavlja u organizmu proizvodnja (na enzimnom nivou), tako da bi s vremenom npr. nakon dva mjeseca trebalo se "ocistiti" š.5-2 mj, i mozes poceti ponovo. bitno je da se kreatin uzima sa izvorom jednostavnih ugljikohidrata (sto jednostavnijih tim bolje - npr. glukoza), ali i obican secer ce pomoci. idealan omjer je š kreatina i 5 g ugljikohidrata. no sada da se vratim na tvoj metabolizam. kreatin se brzo aprorbira iz zeluca (samo mali dio se prevede u kreatitin u zelucu, a ne kako navodi se u Weiderovim proizvodima da treba uzimati proizvode sa Creaalkalinom, jer zaustavljaju taj proces). Kad je usao u krv, tzv. Na/Cl pumpa ga ubacuje u stanicu (sto ce reci, da bi bilo dobro uzimati i malo kuhinjske soli). Da bi se potakla Na/Cl, uzima se glukoza, koja dize razinu inzulina i pokrece se cijeli sustav. Takodjer paralelno se ubacuje u stanicu i voda. Rezultat je veca snaga, veci misici, regeneracija glikogena. Ako ti tesko pada kreatin na zeludac izmi malo i sode bikarbone (to je i osnova Crealkalina - podize pH vrijednost zeluca sa sodom bikarbonom).
Back to Top
caba View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 24 Studeni 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 299
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote caba Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 13:19
 Kreatin nije steroid i NE utjece na tvoje hormonalno stanje i to je najvaznija cinjenica kod tebe koji si jos u razvoju. Slobodno ga mozes koristiti ali uz uvijet da su ostali segmenti ispostovani (prehrana,trening,odmor,razumijevanje...).

Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji
Back to Top
caba View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 24 Studeni 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 299
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote caba Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 13:20
 Kad ga kupis, uzimaj svaki dan po 5 grama, nije ti neophodna ona faza punjenja. Uzimaj ga po 5 grama nakon treninga kao segment PWM-a i ujutro u dane kad ne treniras.
Kroz dva tjedna bi vec trebao osjecati povecanje snage,bolji pump u misicima i vecu izdrzljivost.
Ne zaboravi uzimati mnogo vode ,a ako se recimo pojave neki bolovi u trbuhu to je znak da povecas unos vode.
Takoder povecaj unos proteina i to ce onda rezultirati porastom misicne mase,ne nesto drasticno ali svakako pozeljno.

Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.