New Posts New Posts RSS Feed - Kolac od sira
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Kolac od sira

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Kolac od sira
    Posted: 18 Svibanj 2010 at 16:50
Kolac od sira

Sastojci:

š25 g pirovog brašna
60 g maslaca ili nehidrogeniziranog margarina
š prstohvat soli
š5 g kiselog vrhnja (20% masnoce)
š0 g meda
2 jaja
š50 g svježeg sira
š50 g kiselog vrhnja (š0% masnoce)
š/2 žlicice limunove kore (neobrađeno)
60 g meda
š50 g jagoda
š nektarina (oko š50 g)
sok od limuna
mast i brašno za kalup

Priprema:

Izraditi prhko tijesto od brašna, masti, soli, kiselog vrhnja i meda, zamotati u foliju i ostaviti da miruje najmanje š sat. Pecnicu zagrijati na š80 stupnjeva. Namastiti kalup za nabujak i posuti ga brašnom. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Pomiješati žumanjak sa sirom, vrhnjem, limunovom korom i medom u glatku smjesu. Razvaljati tijesto i staviti ga na lim tj. u kalup, probosti ga vilicom. Oprati i ocistiti jagode, vece plodove raspoloviti. Oprati nektarine, rašcetvoriti, odstraniti košticu i nasjeckati. Istuci bjelance u cvrsti snijeg i umiješati u svježi sitr. Masu zaciniti limunovim sokom i namazati na tijesto u kalupu. Staviti voce u smjesu od sira i peci kolac oko 55 minuta.

izvor:roditelji.hr



Jedete li kolace i radite li ovakve zdrave verzije?


Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
Blia View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 18 Travanj 2010
Status: Offline
Points: 152
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Blia Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Svibanj 2010 at 23:16
mmm, kolaci...moja slabost! volim ih praviti, gledati, mirisati, rezati jesti...

evo moj kolac u very light verziji!

JOGURT šNITE

biskvit: 4 bjelanjka + 2 žutanjka
        š/2 caše šecera ja zamijenim sa tekucim Natrenom
        š caša jogurta
        2 caše integralnog brašna + š prašak za pecivo
------------------------------------
a)jaja, šecer (u mom slucaju natren) i jogurt izmješati mikserom, u to dodati mješavinu brašna i praška za pecivo
b) polovicu smjese izliti u tepsiju na masni papir i peci š5 min (ja stavim na š80 - 200 °c)
c) izvaditi iz pecnice, staviti š/2 kg višanja koje smo prethodno pomiješali sa malo vanilin šecera (može i drugog voca), preko toga preliti drugu polovicu smjese i peci još š5-20 min
d) kad se kolac ohladi gore staviti šlag ili tucene bjelanjce sa vanilin šecerom ako hocete extra-light varijantu

mala napomena: ako ne želite koristiti natren pa stavljate šecer onda se doda još š dcl mijeka jer cešer zgusne puno smjesu

kolac je fuuuuul mekan i topi se u ustima, slatko-kiselkasta varijanta, za ljeto posli kupanja dušu dalo


   
Back to Top
anita2102 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 21 Srpanj 2010
Status: Offline
Points: 72
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote anita2102 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Kolovoz 2010 at 00:09
koliko Natrena otprilike...??
Back to Top
dianna View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 19 Veljaca 2009
Status: Offline
Points: 734
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dianna Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Kolovoz 2010 at 07:55
kolko cal otprilike ima cijeli kolac?
Back to Top
MareMeri View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 15 Studeni 2010
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MareMeri Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Studeni 2010 at 16:49
Pirovo brašno? Kakvo je to brašno i od cega?
Back to Top
Brunhilda View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Kolovoz 2010
Location: Hrvatska/Zagreb
Status: Offline
Points: 322
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Brunhilda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Studeni 2010 at 13:14
PIR
Pir, njem. Dinkel, tal. Farro, a stari hrvatski naziv je Krupnik.
Krupnik ili pir
Pir se prije upotrebe ljušti, a zbog njegove lupine je vrlo otporno i ne zahtijeve umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Od pira se izrađuje poseban kruh. Zrno pira je odlicnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti, vitamine B, E i K i brojne minerale.
Opcenito, pir je prastara pšenica koja se uzgajala još prije 9000 godina u kolijevci civilizacije Ršš; srednjoj Aziji i Bliskom Istoku. Koristila se uglavnom kao kaša jer su sve tadašnje sorte bile obavijene cvrstim pljevicama. Zrno pšenice koje lagano ispada iz pljevica je „noviji covjekov izum“ a prve sorte su oplemenjivanjem dobivene prije otprilike š000 godina.
Smatra se da su pozitivna svojstva dinkel pšenice to što je probavljivija i ukusnija od obicne pšenice, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba.
Nadalje, pojedine osobe alergicne na proizvode od obicne pše&#š72;nice mogu u određenoj mjeri jesti proizvode od dinkel pše&#š72;nice, no treba naglasiti da dinkl nije bezglutenska
Dinkl je interesantna forma pšenice koja se u RH rijetko susrece i agronomi o njoj vrlo malo znaju, posebice o agrotehnici proizvodnje.
Back to Top
MareMeri View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 15 Studeni 2010
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MareMeri Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Studeni 2010 at 18:56
Hvala na objasnjenju :) Da li mogu koristiti i obicno brasno, ako ne
nadjem pirovo?
Back to Top
Brunhilda View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Kolovoz 2010
Location: Hrvatska/Zagreb
Status: Offline
Points: 322
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Brunhilda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Studeni 2010 at 19:00
pirovo garantirano imaš u DM-u. Hranjivije je i super je za kolace, jer je malo kao slatkasto.
Back to Top
MareMeri View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 15 Studeni 2010
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MareMeri Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Studeni 2010 at 23:46
Mmm, ako je slatko, odmah ulazi u igru
Back to Top
amsterdam9 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 01 Ožujak 2011
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote amsterdam9 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Ožujak 2011 at 08:33

 e a probajte ovo: 

š0 bjelanjaka izmutiti u cvrstu pjenu (zasladiti steviom - ili natrenom), umješati 500grama posnog sira i 3 naribane jabuke (prethodno ocijeđene), dodati malo cimeta (po želji). Peci oko 40min na 200 stupnjeva (obavezno na papiru za pecenje).. prepredobro

Back to Top
Mini me View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 19 Travanj 2010
Location: Miami
Status: Offline
Points: 685
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mini me Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Ožujak 2011 at 08:54
  da nije tako skup, bio bii mljac!!!
Obstacles are what you see when you take your eyes off your goal.
Stay focused.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.