New Posts New Posts RSS Feed - Ulje
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Ulje

 Post Reply Post Reply
Author
None View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 22 Studeni 2012
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote None Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Ulje
    Posted: 14 Travanj 2013 at 12:12
Ako koristite, koje onda? Ja za sve koristim maslinovo ulje ali on nije baš najbolji za vece temperature (koje god to tocno bile).

Htjela bih probati kanola ulje ali ne znam gdje da ga nadjem?! Nisam još krenula u ozbiljnu potragu ali biobio recimo nema.

Clanak:
Quote
1. Kanola ulje

Rijec kanola (canola) izvedena je od rijeci Canadian low acid oil. Ulje se dobiva iz sjemenki biljaka Brassica napus L i Brassica campestris L.

Imajte na umu da se proizvod pod nazivom LEAR (repicino ulje s niskim udjelom erukicne kiseline) ponekad naziva kanola ulje. Ono je zapravo proizvod križanja više vrsta Brassica juncea. Kanola nije repica, nego je iz porodice biljaka u koju spadaju kelj, brokula i cvjetaca.

Kanola ulje smatra se najzdravijim uljem za kuhanje zbog jako niske razine zasicenih masnih kiselina. Osim toga, ima i dosta omega-3 masnih kiselina.

Americka agencija za hranu kaže da je kanola ulje bogato nezasicenim masnim kiselinama, a nema ni kolesterola, pa je dobro za smanjivanje rizika od srcanih oboljenja. Dobro je i kao izvor vitamina E.

2. Maslinovo ulje

Popularnost maslinovog ulja je zaslužena. Bogato je mononezasicenim masnim kiselinama i polifenolima (prirodnim antioksidansima) koji sprecavaju srcane bolesti. Imajte na umu da zrak, vrucina i svjetlost skracuju rok trajanja. Držite ga zato u tamnoj boci, na hladnom i tamnom mjestu. Maslinovo ulje je najbolji izbor za salate i morsku ribu. Kuhanje na ulju je takodjer dobro, ali pazite da vatra ne bude prejaka. Ovo ulje je dobrim dijelom odgovorno za zdrav ucinak mediteranske prehrane.

3. Ulje kikirikija

Nažalost, ne koristi se dovoljno cesto. Vrlo je slicno maslinovom ulju po kvaliteti. Ima visok sadržaj linolne kiseline, vitamina E i kalija, kao i visok sadržaj folne kiseline, koja pomaže u regeneraciji stanica. Sadrži 20% zasicenih, 50% mononezasicenih i 30% polinezasicenih masnih kiselina. Koristi se za prženje jer dobro podnosi visoke temperature.

4. Ulje sjemenki groždja

Ovaj iznimno zdrav nusproizvod pri proizvodnji vina dobiva se, naravno, iz zdrobljenih sjemenki groždja. Umjesto maslinovog, za kuhanje na visokim temperaturama koristite ovo ulje jer bolje podnosi vece temperature. Zdravstvene koristi za krvožilni sustav slicne su kao i one koje donosi caša crnog vina, a sa sobom ne nosi rizik koji po zdravlje ima alkohol.

5. Orahovo ulje

Ima trpak, gorkast ukus i aromu svježe prženih oraha. Može se upotrebljavati za kratko prženje hrane, no nije najbolje za obradu na visokim temperaturama. Ovaj dragulj od ulja donosi alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masne kiseline. Bogato je i vitaminom K, što je odlicno za kosti. Obilje višestruko nezasicenih masnih kiselina utjece povoljno na dišni sustav, jetru i žucni mjehur.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.