New Posts New Posts RSS Feed - Plasticna ambalaža - voda iz trgovine
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Plasticna ambalaža - voda iz trgovine

 Post Reply Post Reply
Author
Brunhilda View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Kolovoz 2010
Location: Hrvatska/Zagreb
Status: Offline
Points: 322
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Brunhilda Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Plasticna ambalaža - voda iz trgovine
    Posted: 18 Srpanj 2011 at 16:46


Vjerovatno pred deset i više godina nitko još nije pomišljao, da cemo obicnu vodu piti iz plasticne boce. Još danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz vecine vodovoda još uvijek pitka. Ipak, cesto si pijenjem vode iz plasticne ambalaže cinimo medvjeđu uslugu. Zašto? Radi kemijskog sastava plastike. Na dnu svake ambalaže potražite trokut s brojem u sredini. On govori, koliko je opasna vaša plastika.

š Ršš; PET ( cesto i PETE ) Ršš; Te su boce u vecini slucajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogucnost, da ispuštaju teški metal antimon i kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.

‎2 Ršš; HDP ( nekad i HDPE ) - Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

3 Ršš; PVC ( nekad i 3V ) Ršš; Ova plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek najcešce upotrebljavana plastika za boce.

‎4 Ršš; LDPE Ršš; Plastika, koja ne ispušta kemikalije u vodu. Unatoc tome se ne koristi za izradu plasticnih boca, nego uglavnom za izradu plasticnih vrecica za namirnice.

‎5 Ršš; PP Ršš; Još jedna od „dobrih“ plastika, obicno bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi, ili cašice za jogurt.

‎6 Ršš; PS Ršš; Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najcešce se koristi u cašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

‎7 Ršš; PC ( ili bez oznake ) Ršš; To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlucuje kemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bocicama za dojencad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plasticne mase, koje ne otpuštaju kemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj uporabi. Još je uvijek najbolje cuvati vodu u staklenim bocama.

Dolazi vrijeme, kada cemo na žalost, vodu sve cešce nositi sa sobom. Najlošiji je nacin njezino prenošenje u plasticnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama š,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna kemijskom ili temperaturnom djelovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželne bi bile staklenke, ali su neprakticne, zato preporucamo aluminijske boce ( ne plasticne, jer su zbog cijene obicno iz najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija. Za pijenje vode u uredu najbolje si kupite malu staklenku za osobnu uporabu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okoliš.

Domaca zadaca: U svojim ormarima provjerite u kakvoj je ambalaži u trgovini kupljena „zdrava hrana“!
Vjerujte, biti cete neugodno iznenađeni!
Back to Top
BorG View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 04 Lipanj 2008
Status: Offline
Points: 155
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BorG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Srpanj 2011 at 12:54
Ti mene sad pravo isprepada sa ovim cinjenicama... Unhappy
Train Smart. Eat Right. Sleep 10 Hours a Day.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.