New Posts New Posts RSS Feed - L-arginin - aminokiselina
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

L-arginin - aminokiselina

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: L-arginin - aminokiselina
    Posted: 20 Studeni 2010 at 17:23
Koristite li L-arginin i što mislite o tom suplementu?

Evo što piše na webshopu o L-argininu:

L-arginin je amino kiselina koja sudjeluje u brojnim funkcijama organizma. Pomaže tijelu da se riješi viška amonijaka, sintetizira kreatin, L-glutamat i L-prolin, a prema potrebi može ga konvertirati u glikogen. L-arginin organizam koristi u proizvodnji dušicnog oksida, komponente koja opušta krvne žile (vazodilacija). Rane studije ukazuju na potencijalno korisnu ulogu L-arginina kao pomoci u tretmanu bolesti krvožilnog sustava, erektilne disfunkcije i određenih tipova glavobolje povezane s otecenim krvnim žilama. Arginin potice organizam na proizvodnju proteina pa tako studije potvrđuju njegovu upotrebu za brže zacjeljivanje rana, u bodybuildingu i spermatogenezi (povecana proizvodnji spermija).

Jeste li ga kad koristili?

Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Studeni 2010 at 17:25
Evo još malo informacija sa susjednih portala iz druge zemlje:

(izvor:maksimalno.com)

L-arginin je uslovno esencijalna aminokiselina, što drugim recima znaci da organizam nije uvek u stanju da sintetiše l-Arginin iz drugih aminokiselina, pa je potreban njen unos i preko hrane. To je izraženo u detinjstvu, kod odojcica i vrlo male dece ali i u stresnim situacijama, kada telo nije sposobno za dovoljno sintezu ove aminokiseline.

Uz glavnu ulogu l-arginina, u sintezi proteina, l-arginin je prekursor brojnih i vrlo važnih metabolita, ukljucujuci kreatin, azot oksid kao i drugih, za nas trenutno nevažnih molekula. L-arginin može da stimuliše lucenje hormona rasta pri sintezi nekih supstanci, što najdirektnije utice na anabolicke procese u mišicima i oksidaciji telesnih masnoca. Novija interesovanja za l-arginin i bliske supstance poput arginin-alfa-ketoglutarata (AAKG) vezana su za produkciju azot oksida (NO). NO je vec postao ''popularan molekul'', koga istraživaci dovode direkto ili indirektno sa mnogim aspektima ljudske fiziologije, od imunog, nervnog, kardiovaskularnog i mnogih drugih sistema. Trenutno se došlo do 26 funkcija NO, u zavisnosti od tkiva na koje deluje.

Uz glavnu ulogu l-arginina, u sintezi proteina, l-arginin je prekursor brojnih i vrlo važnih metabolita.

l-Arginin je kljucna komponenta u lancu produkcije NO, kao osnove iz koje enzim NO-sintaza izdvaja NO iz arginina, a koji je u organizmu odgovoran za širenje krvnih sudova (vazodilataciju). Preparati koji sadrže l-arginin i AAKG pojacavaju produkciju NO, koja se i inace dešava tokom vežbanja u teretani, odnosno pri jakim mišicnim kontrakcijama, koje daju poznati osecaj napumpanosti u muskulaturi.

Osim koristi pri vežbanju sa tegovima, l-arginin ima i terapeutska dejstva kod osoba sa problemima na srcano-sudovnom sistemu, gde se olakšava protok krvi u organizmu, zahvaljujuci vazodilatatorskim sposobnostima l-arginina, tacnije NO, koji se od njega dobija. Samo širenje krvnih sudova je l-argininu i srodnim preparatima donelo veliki uspeh kod problema sa potencijom, kod muškaraca kod kojih je ona prouzrokovana lošom prokrvljenošcu genitalnog regiona.

Sa stanovišta sigurnosti uzimanja l-arginina, do današnjeg dana nije nađen ni jedan toksican efekat, bez obzira na dozu koja se koristi. Sa stanovišta korišcenja u sportu, kod l-arginina su, u prvo vreme, najvece nade polagane u njegovu sposobnost da stimuliše lucenje hormona rasta. Davane su vece doze, intervenozno, da bi se dobili visoki nivoi hormona rasta, ali su ovi nivoi postizani samo u pikovoma, što nije imalo nikakvih pozitivnih efekata na uvecanje mišicne mase ili sposobnosti sportista uopšte.

Istraživaci upozoravaju na jedan potencijalan problem, koji je nije direktno vezan za l-arginin, vec za podizanje nivoa NO u dužem periodu. Pored svih pozitivnih efekata, dugotrajno stanje podignutog NO može dovesti do problema sa imunitetom, hronicnog zamora i pojacanja upalnih procesa, tako da je poželjno vratiti nivi NO uorganizmu posle nekoliko nedelja. Ciklus se može nastaviti posle pauze.

Pocetno uzbuđenje oko l-arginina, od pre deset godina, koje je bilo povezano sa povecanjem nivoa hormona rasta (GH), ubrzo je splaslo, ali je l-arginin ponovo stupio na scenu, ovog puta u prici vezanoj za NO.  Terapeutska dejstva su, u pocetku, bila jednako interesantna kao i povecanje sportskog ucinka, tako da je upotreba nađena kod srcanih oboljenja, za smanjenje nivoa holesterola i ubrzanje cirkulacije. Kod sportista je nađeno povecanje mišicne sile u maksimalnom potisku (šRM) sa ravne klupe, ali nije nađen direktan uticaj na povecanje ciste mišicne mase, smanjenje telesnih masnoca ili na crobne sposobnosti. Stidije su pokazale bolli ucinak l-arginina i arginin-alfaketoglutarata kod osoba starosti od 30 do 50 godina, uz hipotezu da su u ovom slucaju uticaji bili i terapeutski i na fizicke osobine mišica.

L-arginin i AAKG predvode suplamente koji su dobili zajednicki naziv ''hemodilatatori''. Nezavisna istraživanja i preporuke autoriteta u oblasti ishrane i suplamentacije su dali zeleno svetlo za korišcenje ovih preparata u terapeutske svrhe, gde su nedvosmisleno pokazali ucinak, ali nedistatak direktnih rezultata u povecanju mišicne mase ce možda obeshrabriti neke rekreativce i sportiste. Možda ce se pronaci još neki pozitivan efekat ovih supstanci i proširiti njihovu upotrebnu vrednost, ali za sada stvari stoje ovako. Od kako je ''ponovo otkriven'' l-Arginin, može se desiti još neki njegov uzlet u familiju efikasnih i dokazanih preparata u buducnosti.

profesor fizicke kulture
Aleksandar Mihailovic
personal trainer u
health club & fitness center
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.