New Posts New Posts RSS Feed - ayurveda prehrana
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

ayurveda prehrana

 Post Reply Post Reply
Author
just_a_girl View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 13 Veljaca 2007
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 235
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote just_a_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ayurveda prehrana
    Posted: 31 Svibanj 2007 at 17:16
 Tradicionalna indijska medicina Ayurveda (doslovni prijevod-cjelovito ucenje o zivotu) zasniva se na ucenju da je ljusko tijelo sastavljeno od 3 cjeline -tjelesne, psihicke i dohovne, te da njime dominiraju 3 doshe-bitne energije, o cijoj medjusobnoj ravnotezi ovisi ukupno zdravlje organizma. One objedinjuju svojstva 5 elemenata stare indijske filozofije- vatu, zrak iplin, pittu koja ima svojsva vatre, te kaphu sa svojstvima vode i zemlje.  Osim sastavu namirnica, velika se pozornost posvecuje osjetima koje one podrzavaju. Svato ce neku zitaricu, povrce mahunarku ili vocku odabrati ovisno o svom energetskom tipu (tj. svojim energijama vata pitta i kapha) pa je sastavljanje jelovnika osoban i jedinstven izbor. Ayurveda dijeta pocinje prociscavanjem, odstranjivanjem ame, otpadnih tvari metabolizma. Kako bi se organizam procistio, potrebno je š0 dana prehrane za koju nutricionisti kazu da je naziv stroga dijeta zapravo previse blag. Osnov te dijete je topla voda, koju sljedbenici kuhaju š0 minuta, tvrdeci da tako dobiva bolji okus, a pije se sporo, svakih pola sata.
 
primjer prehrane za š0 dana
 
nakon budjenja-u malim gutljajima ispijte casu tople, ali ne previse zagrijane vode jer bi toplina mogla unistiti vitalne sastojke meda i limuna koji joj se dodaju (š zlicica limunova soka, š-2 zlicice meda)
 
zajutrak-moze se preskociti, a onima koji mogu jesti savjetuje se svjeze pripremljen vocni sok i kriska tosta
 
rucak-glavni obrok, valja ga jesti vrlo sporo, kako bi se lakse osjetla sitost. Mora biti lakoprobavljiv, ali topao obrok. Nakon rucka vazno je mirno ostati sjediti š0 min jer je prema Ayurvedi dobra probava osnov zdravlja i dugovjecnosti.
 
vecera-poput jutarnjeg obroka, nije obvezna. Tko je gladan moze popiti svjeze pripremljen vocni sok, juhu od mahunarki s rizom, povrce ili rizu s povrcem. Jede se izmedju š8 i š9 h.
 
medjuobroci-ne jedu se, ali dopusteno je popiti svjeze pripremljen vocni sok
 
 
poslije-nakon razdoblja prociscavanja, postupno se pocinje uvodjenjem uobicajne prehrane, prednost se daje svjezem vocu i povrcu. Zlatno pravilo je osluskivati svoj organizam i osjetila. Svakog dana obroke jesti u isto vrijeme, a razmak ne bi smio bit kraci od 3 ili bolje 6 sati.Haranu pripremati neposredno prije jela, predost dati toplim jelima, izbjegava se i podgrijavanje. Mlijecne preradjevine, meso i povrce se ne preporucuje za veceru jer se tesko probavlja. Tijekom dana piti toplu vodu, po mogucnosti s mao djumbira. Uravnotezenost prehrane ocjenjuje se prema pravilnom odnosu okusa-slatkog,kiselog,slanog,pikantnog,gorkog i oporog.
 
namirnice ne-pecenje, przene namirnice, masnoce, kisele namirnice, sirovo povrce, zirne pahuljice, riba, teletina i svnjetina, mlijecne preradjevine, slatkisi
 
namirnice da- basmati riza, povrce i salate, u malim kolicinama, grah, kruh svih zitarica, juhe od mahunarki i povrca
 
rezultat-gubitak suvisnih kg-a, odrzavanje postignute tjel. tezine zapravo podrazumijeva usvajanje ove stare indijske filozofije.
 
koliko traje-š0 dana za prociscavanje, potom zauvijek
 
misljenje nutricionista- u zapadnoj medicini nema pojmova koji bi se usporedili s doshama, koje podrazumijevaju svojevrsna metabolicka nacela koja upravljaju procesima unutar naseg tijela i duha. Odrazanje sklada u prehrani izmedju sebe i okoline po njima je preduvijet za sprecavanje bolesti. Dijetu bismo preporucili osobama s povisenom razinom kolesterola i mokracne kiseline, a ne bismo onima kojima nedostaje zeljeza.
Back to Top
Signorina View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 23 Prosinac 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 318
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Signorina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Svibanj 2007 at 21:25

Imam doma knjigu o Ayurveda prehrani i stvar je poprilicno komplicirana ako se zeli provesti kak spada. Pogotovo za nas zapadnjake. To je cijeli nacin zivota i jedna zivotna filozofija.

Da bi se pravilno zivjelo u skladu s tom prehranom, treba prvo odrediti tip vlastite konstitucije prema odredenim osobinama. To nije toliko jednostavno, jer rijetki su oni kod kojih prevladava samo jedna energija. A tada prehranu treba prilagoditi tome. Ali ne samo prehranu, nego i nacin zivota.

Uglavnom, dosta razlicit koncept od onih s kojima se inace susrecemo.

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.