New Posts New Posts RSS Feed - Dijeta dr. Phila (Oprah Show)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Dijeta dr. Phila (Oprah Show)

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Dijeta dr. Phila (Oprah Show)
    Posted: 30 Srpanj 2010 at 09:47
Dijeta dr. Phila (Oprah Show)


Savladaj emocionalne prepreke i zapocni proces mršavljenja


Dijeta dr. Phila, psihologa poznatog iz Oprah Showa, propisuje 7 kljuceva za trajan gubitak kilograma. Uz pravilnu prehranu i redovito vježbanje, on istice promjenu nacina na koji doživljavamo hranu i odvikavanje od emocionalnog prejedanja

Psiholog Dr. Phil McGraw, poznatiji kao Dr. Phil - znameniti guru samopomoci proslavljen u emisijama planetarno popularne Oprah, autor je dijete koju je elaborirao u svojoj knjizi: ''Ultimate Weight Loss Solution: The 7 keys to weight loss freedom''

Dijeta je osmišljena kao kombinacija pravilne prehrane, tjelovježbe te promjene ponašanja i doživljaja hrane. Upravo je na zadnjoj komponenti najveci naglasak, što i ne cudi buduci da je autor ipak, prije svega, psiholog. Cilj dijete je shvacanje i prihvacanje razloga prejedanja. Jednom kada se savladaju emocionalne prepreke pocinje proces mršavljenja (i održavanja postignute tjelesne mase).

7 koraka do uspjeha

Dijeta ukljucuje 7 koraka koje je sve nužno proci kako bi se postigao trajan gubitak kilograma. Tijekom svakog koraka potrebno je riješiti kviz koji pomaže u određivanju trenutnog statusa i sljedecih postupaka. 7 koraka odnosno strategija kojima dr. Phil obecaje da ce te osloboditi problema suvišnih kilograma su redom:

   š. Pozitivno razmišljanje - potrebno je otkriti vlastitu istinu odnosno doživljaj sebe i vlastitog problema s tjelesnom masom te prigrliti ideju da imaš moc nad svojim problemima. U sklopu ovog koraka kljucno je riješiti se i negativnih razmišljanja vezanih uz mršavljenje.

   2. Iscijeljenje osjecaja Ršš; potrebno je preuzeti emocionalnu kontrolu i prestati jesti kao odgovor na negativne emocije poput usamljenosti, stresa ili dosade. Drugim rijecima, cilj ovog koraka je postici da ne tražiš utjehu u hrani.

   3. Stvaranje okoline za uspjeh Ršš; cilj ovog koraka je stvaranje okruženja u kojem je nemoguce ili vrlo teško podbaciti. Neki od konkretnih postupaka su uklanjanje nepoželjne hrane iz doma i poslovne okoline. Isto vrijedi i za sve predmete koji podsjecaju na takvu hranu. Također, potrebno je baciti svu svoju ''debelu'' odjecu iz ormara.

   4. Savladanje impulsa za jelom Ršš; cilj je pronaci aktivnosti koje te sprjecavaju u bespotrebnom jedenju primjerice krafni u pauzi na poslu.

   5. Odabir visoko-odgovarajuce, visoko-dobitne hrane Ršš; dr. Phil hranu dijeli na visoko-odgovarajucu, visoko-dobitnu hranu koja je bogata nutrijentima i za koju je potrebna dulja priprema i koja pomaže mršavljenju te nisko-odgovarajucu, nisko-dobitnu hranu za koju nije potrebna gotovo nikakva priprema i ima visoku kalorijsku i nisku hranjivu vrijednost. Cilj je, naravno, jesti visoko-odgovarajucu, a izbaciti nisko-odgovarajucu hranu. Pritom se valja držati obrasca da se dnevno unese 3 serviranja proteina, 2 serviranja niskomasnih mlijecnih proizvoda, 2-3 serviranja hrane bogate škrobom, 2 serviranja voca, 4 serviranja povrca i š serviranje masti. Dr. Phil iznosi dugacku listu za obje kategorije, pa je tako npr. poželjna konzumacija integralnih žitarica, voca i povrca, niskomasnih mlijecnih poroizvoda, ribe, sjemenki. S druge strane, poželjno je maksimalno ograniciti unos palacinki, sladoleda, maslaca, pržene piletine, slaninu, alkoholna pica, grickalica i slatkiša.

   6. Redovita tjelovježba Ršš; cilj ovog koraka nije pretjerivati u tjelesnoj aktivnosti vec uravnoteženi pristup redovitim aktivnostima koji jacaju mišice i troše kalorije.

   7. Stvaranje kruga potpore Ršš; za potpuni uspjeh potrebno je okružiti se ljudima koji podržavaju tvoj trud i koji ti pomažu u mršavljenju te izbjegavati sve one koji bi mogli sabotirati uspjeh.

Kontroverzni proizvodi za pomoc mršavljenju

U sklopu programa, dr. Phil je kreirao proizvode naziva ''Shape Up'' kao pomoc u mršavljenju. Linija ''Shape Up'' je ukljucivala biljne dodatke prehrani, shakeove i plocice za koje je dr. Phil iznio i razne tvrdnje o njihovim benefitima, no cini se da je to bio samo pokušaj zarade na profitabilnom tržištu mršavljena.

Naime, analize su pokazale da reklamirana nutritivna vrijednost proizvoda nije odgovarala stvarnom stanju, primjerice plocice su bile relativno bogate ugljikohidratima i mastima, iako se tvrdilo drugacije. Slijedila je tužba razocaranih i prevarenih potrošaca, a kao posljedica proizvodi su povuceni s tržišta.

Prednosti dijete

Najveca prednost dijete leži u poticanju na promjenu obrasca razmišljanja i ponašanja te rješavanja psiholoških razloga koji dovode do prejedanja. Time se kvalitetno radi na korjenitom rješavanju problema, a ne samo ''gašenju požara'' kao što je to cest slucaj u drugim dijetama, stoga je i vjerojatnost dugotrajnog uspjeha znatno veca.

Dodatno, dijeta je relativno prakticna buduci da nema iscrpljujuceg brojanja kalorija i pripreme hrane po posebnim receptima.

Svakako valja pohvaliti i cinjenicu što su u dijeti zastupljene sve skupine namirnica (što cesto nije slucaj) te poticanje na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

Nedostaci dijete

Dr. Phil je prvenstveno psiholog, a ne stucnjak za prehranu i to je itekako vidljivo u njegovom programu. Mnogi od njegovih nutricionistickih savjeta su ili netocni ili zastarjeli, a dr. Phil zasigurno nije kvalificiran da osmisli program dijete koji je kalorijski i nutritivno adekvatan tijekom osjetljivog perioda mršavljenja.

štoviše, on sve ''trpa u isti koš'' ne radeci razliku između razlicitih stupnjeva debljine ili primjerice razlicitih razina tjelesne aktivnosti. Dodatno, analize su pokazale da je, ovisno o namirnicama koje se odabiru, dijeta dr. Phila cesto manjkava na određenim vitaminima i mineralima.

Jedan od velikih nedostataka dijete su i kontoverzni proizvodi za pomoc mršavljenju cime cijela prica gubi na kredibilitetu.

Mišljene strucnjaka

Iako podjela hrane na dvije kategorije, poželjnu i nepoželjnu, ima solidne temelje, nutricionisticke savjete dr. Phila zbog nestrucnosti treba uzeti s rezervom.

No, ako želiš riješiti psihološke probleme koji stoje iza prejedanja i debljanja, ovo je prava dijeta za tebe.

Iako dijeta dr. Phila propagira raznoliku i uravnoteženu prehranu u kombinaciji s tjelesnom aktivnošcu, preporucljivo je savjetovati se sa strucnom osobom kako bi se osigurali da su strategije i plan prehrane zdravi i uspješni.

Primjer jelovnika

Dorucak

    * Zobena kaša s bobicastim vocem
    * šalica kave

Međuobrok

    * Voce po želji

Rucak

    * Pirjana pureca prsa
    * Kuhani krumpir i kelj na lešo

Međuobrok

    * Niskomasni jogurt
    * Jabuka

Vecera

    * Losos na grilu
    * Integralna riža
    * Brokula na pari

(zdravakrava.hr)


Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
ena:))) View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 13 Srpanj 2009
Status: Offline
Points: 1382
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ena:))) Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Srpanj 2010 at 11:17
  s takvim jelovnikom ja idem na +2 .. pogotovo s rižom u veceri
Back to Top
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Srpanj 2010 at 15:42
Originally posted by ena:))) ena:))) wrote:

  s takvim jelovnikom ja idem na +2 .. pogotovo s rižom u veceri


Udebljala bi se od ovog jelovnika?
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
ena:))) View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 13 Srpanj 2009
Status: Offline
Points: 1382
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ena:))) Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Srpanj 2010 at 17:14
ma nebi... možda od riže u veceri , nisam ga baš promotrila najbolje
 

Edited by ena:)))
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.