New Posts New Posts RSS Feed - Kruh i supermarketi
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Kruh i supermarketi

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Kruh i supermarketi
    Posted: 29 Srpanj 2010 at 12:09
Miris zapecene korice..
Postoji li svjež kruh iz supermarketa?

Svježi kruh iz reklamnih letaka cesto je zapravo pripremljen danima ili tjednima ranije, u tvornickim pogonima vrlo udaljenima od trgovine i cesto je smrznut. U trgovini se uglavnom samo zagrijava.

Gurajuci kolica u supermarketu mami vas miris svježe pecenog kruha? Nedavna objava britanskog udruženja za kontrolu promidžbe Advertising Standards Authority sugerira da ono što se namiriše ne mora biti istina.

Primjerice, reklama trgovackog lanca Tesco da 'Svaka štruca svježeg kruha koja se mijesi i pece u našoj trgovini je originalno britanska', nije u potpunosti tocna. Svježi kruh iz reklamnih letaka cesto je zapravo pripremljen danima ili tjednima ranije, u tvornickim pogonima vrlo udaljenima od trgovine i cesto je smrznut. U trgovini se uglavnom samo zagrijava.

U vecini trgovina kruh uopce nije svjež - barem ne u smislu tek pecen, što vecina kupaca podrazumijeva zbog mirisa koji se širi.

U kruhu se kriju i brojni, široj javnosti nepoznati aditivi. Osim toga, od drugog svjetskog rata uzgajaju se hibridne sorte pšenice koje su 30 do 40 posto siromašnije mineralima poput željeza, cinka i magnezija nego su to bile one prije 60 godina. Dakako, uzgajaju se uz pomoc intenzivne aplikacije herbicida, pesticida i umjetnog dušika.

Nedavna istraživanja pokazuju da brašno iz suvremenih sorti pšenice ima gotovo dvostruko više proteina poznatih pod imenom omega-gliadini koji pokrecu određene upalne reakcije u želucu osjetljivih ljudi, što je bilo nepoznato prije 20 godina.

Danas zato imamo nove pšenicne sorte, intenzivni kemijski uzgoj i sve veci broj ljudi koji ne podnose pšenicni kruh. Je li to povezano?

No jednu od najvecih promjena u pripremi kruha uvelo je brzo mehanicko miksanje u velikoj mješalici. Proces se toliko ubrzao da pekari više ne cekaju da kvasac podigne tijesto tj. da fermentira.

Fermentiranje je omogucavalo da se u tijestu neutraliziraju proteini koji uzrokuju negativne reakcije kod ljudi. Nažalost, kruh se u industrijaliziranim zemljama uglavnom spravlja bez ove, nekad obavezne, faze pripreme.

izvor:net.hr

Da li ste znali da je kruh u supermarketima nerijetko star tjednima i da se tamo samo zagrijava?
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.