New Posts New Posts RSS Feed - Zamrzavanje hrane / namirnica
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Zamrzavanje hrane / namirnica

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Zamrzavanje hrane / namirnica
    Posted: 07 Svibanj 2010 at 13:42
cesto se govori da je bitno da se sve jede svježe, no evo naišao sam na clanak pa bi ga volio podijeliti s vama..

Pravila i savjeti - Kako zamrzavati i cuvati namirnice?



Iako se dugo mislilo kako smrznuto nije zdravo jer se na taj nacin uništava kvaliteta namirnica, pravilnim spremanjem u duboko, mogu ostati dugo svježe i ne izgubiti vrijedna svojstva.

Zašto zamrzavati?

Osim što cete namirnice moci jesti tokom cijele godine, zamrzavanjem se na niskoj temperaturi pod visokim tlakom zaustavljaju biokemijske i fermentacijske promjene, kao i djelovanje mikroorganizama unutar namirnica.

Dokazano je da se zamrzavanjem može sacuvati više minerala i vitamina nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja.

Kako?

Ako zamrzavate voce, ono mora biti kvalitetno, zrelo, bez utucenih ili trulih mjesta. Vodenasto voce poput grožđa, kruške, dinje, breskve i slicno, nije pogodno za zamrzavanje.

Povrce kao i voce mora biti svježe, kvalitetno, dobro oprano, isjeckano i kratko blanširano. Blanširanje je neophodno jer se kratkim potapanjem u vrelu vodu ubijaju razni fermenti i klice, a povrce postaje mekše i lakše za pakiranje.
Ne mojte zamrzavati krumpir, zelenu salatu, rotkvice i rajcicu. Gljive se mogu zamrznuti, ali je najbolje birati one mesnatije zbog manjeg udia vode. Prije pakiranja potrebno ih je kratko blaširati.

Meso je najpogodnije za zamrzavanje, a preporuca se da paketici ne budu teži od 2.5 kilograma. Najosjetljivije je mljeveno meso jer ima najkraci rok trajanja, a prilikom pakiranja potrebno je istisnuti sav zrak iz vrecice jer on isušuje meso i uzrokuje gubitak arome.

Riba se mora brzo zamrznuti jer hladan šok konzervira ribu, pa ne može izgubiti svoju hranljivu vrijednost. Pakirajte ih sirove, kuhane ili pecene; cijele, izrezane na filete ili odreske.
Prije zamrzavanja potrebno ju je ocistiti (ukloniti ljuske, utrobu, glavu, rep i peraje), oprati i osušiti. Najbolji nacin pakiranja svježe ribe je umatanje u aluminijsku foliju, a zatim u vrecicu za zamrzavanje.

Ukoliko želite zamrznuti mlijeko, odaberite punomasno. U procesu zamrzavanja na površini mlijeka nastat ce led, koji ce promijeniti njegov okus i izgled nakon odmrzavanja. Zamrznuto mlijeko odmrzavajte u hladnjaku te ga upotrijebite unutar nekoliko dana.

Maslac ili margarin prije zamrzavanja zamotajte u aluminijsku foliju.

Sirevi se mogu zamrzavati, ali postoji razlika između tvrdog, mekanog i svježeg sira.
Polutvrdi su najpogodniji za zamrzavanje, ali je jako važno da ne budu teži od 500 g ni deblji od 2,5 cm kako ne bi gubili aromu i postali tvrdi. Trebate ih dobro umotati u aluminijsku foliju, odnosno u vrecicu za zamrzavanje. Meki sirevi lako se zamrzavaju, ali moraju biti zreli jer se inace proces zrenja zamrzavanjem usporava. Svježi kravlji sir može se zamrznuti ako ima nizak postotak masti.

Jaja možemo zamrzavati cijela ili odvojeno (žumance i bjelance), ali nikako u ljusci jer ona puca. Ako zamrzavate cijelo jaje, istucite žumance i bjelance te dodajte sol ili šecer.
Nikada ne mojte zamrzavati kuhana ili pecena jaja jer ona tada postaju gumasta. Zamrznuta jaja trebaju se odmrzavati u hladnjaku i upotrijebiti unutar dva dana.

Kruh kao i ostala peciva lagano se zamrzavaju i može ostati svjež i po nekoliko mjeseci. Savjet je da se prije zamrzavanja stavi nekoliko minuta u pecnicu.

Koliko dugo namirnice mogu biti zamrznute?



izvor:net.hr

Nadam se da vam je ovo bio dobar info i da smo nešto naucili..
Slobodno komentirajte..
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
Blia View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 18 Travanj 2010
Status: Offline
Points: 152
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Blia Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Svibanj 2010 at 14:20
ja sam luda za tikvicama i pomidorima, pa ih svake godine kad su vec na izmaku sezone kupim u malo vecim kolicinama pa zamrznem da imam za juhicu i variva kroz godinu...
e sad u ovom clanku piše da se pomidor ne smije zamrzavati... WHY ?!?

voce nisam zamrzavala, ali kupujem smrznuto voce (bobicasti mix) za sladoled, kreme i slicne specijalitete sa posnim

meso preferiram svježe, kao i ribu (+ ona iz konzerve), a maslac, sir i mlijeko mi nikad nije ni palo na pamet da bi se moglo zamrzavati...pogotovo ne JAJA!
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.