New Posts New Posts RSS Feed - hrana ili suplementi?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

hrana ili suplementi?

 Post Reply Post Reply
Author
Ive_ri View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 04 Veljaca 2007
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 807
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ive_ri Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: hrana ili suplementi?
    Posted: 04 Ožujak 2007 at 16:03
Evo bas malo gledam po netu o prehrani i naidjem na ovaj tekst, zanimljive stvari iako neznam koliko su utemeljene:

Hrana ili suplementi?:

 Klinicki manjak mikronutrijenata (vitamina i mineralnih tvari) u razvijenim zemljama je rijedak; unos manji od optimalnog se povezuje s povecanim rizikom od kronicnih bolesti kao sto su kardiovaskularne i karcinom, pa se cesto cuje preporuka za povecanje unosa odredjenih mikronutrijenata.

Poboljsanje statusa mikronutrijenata moze se ostvariti na nekoliko nacina: povecanjem unosa hrane koja je dobar izvor, obogacena hrana i upotreba dodataka prehrani. S obzirom na pregledni rad objavljen u casopisu Proceedings of the Nutrition Society, moze se zakljuciti da je ipak hrana ta koja ima prednost. Zasto?

Opservacijske studije su pokazale povezanost visokih unosa vitamina E, vitamina C, folne kiseline i ß-karotena i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i nekih karcinoma. Medjutim, randomizirane interventne studije s dodacima prehrani uglavnom ne pokazuju ocekivane rezultate s obzirom na poboljsanje krajnjih klinickih pokazatelja.

Neuskladjenost rezultata navedenih dvaju vrsta istrazivanja jos uvijek nije objasnjiva, medjutim, vjerojatno se radi o tome da je slozena mjesavina mikronutrijenata prisutna npr. u prehrani s obiljem voca i povrca djelotvornija od vecih doza manjeg broja mikronutrijenata.

Istrazivanja koja su se fokusirala na pojedine skupine namirnica (npr. voce i povrce) ili cjelokupnu prehranu (npr. mediteransku) pokazuju izrazeniji utjecaj na krajnje klinicke pokazatelje.


Morao bi ovo nac malo detaljnije
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.