New Posts New Posts RSS Feed - Tjelovježba produljuje život i najstariji
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Tjelovježba produljuje život i najstariji

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Tjelovježba produljuje život i najstariji
    Posted: 15 Rujan 2009 at 21:17
Tjelovježba produljuje život i najstarijima

I kod ostarjelih u 80-ima malo tjelesne aktivnosti daje odlicne rezultate - produljujuci životni vijek barem za par godina, pokazalo je novo izrclsko istraživanje.


Period od 3 godine preživjeli su 3 puta cešce aktivni 85-godišnjaci nego oni neaktivni. Znanstvenici su pod neaktivne smatrali one koji su prakticirali manje od 4 sata lagane tjelovježbe tjedno.

"Sasvim je dakle jasno da i najstarije treba poticati na fizicku aktivnost. Zaista, cini se da za to nikad nije kasno," napisali su znanstvenici u sklopu svoje studije objavljene u Archives of Internal Medicine.

Od tjelovježbe su profitirali i 85-godišnjaci koji su prije studije uglavnom bili pasivni. Tijekom 3 godine postotak preživjelih u ovoj grupi udvostrucio se prema onima koji su i dalje bili neaktivni.

A ostarjeli nisu trebali postati olimpijski sportaši da bi živjeli duže; 4 sata hodanja koje bi nakupili i nizom š5 minutnih šetnjica u tjedan dana bilo je sasvim dovoljno.

"cak i 4 sata tjedno bilo je korisno kao i nešto žustrija i duža aktivnost," rekao je autor studije dr. Jeremy Jacobs, specijalist gerijatrije na Hadassah Hebrew University Medical Center u Jeruzalemu.

Uz sve to aktivni su bili i manje depresivni i manje usamljeni te imali vecu sposobnost obavljanja dnevnih zadataka. Slicne rezultate imali su i ljudi u 60-ima i 70-ima.

Studija je ukljucila š.86š stanovnika Jeruzalema koji su alem residents who were 70 years old in š990. Participants filled out questionnaires about their health and activity levels through 2008.

Dr. James Webster, profesor gerijatrijske medicine na Northwestern University's Feinberg School of Medicine u Chicagu kaže da ovo istraživanje ne smije u potpunosti iskljuciti mogucnost da su aktivniji starci ukljuceni u studiju vec na samom pocetku zdraviji od ostalih koji nisu mogli vježbati, pa su zato i živjeli duže. Ipak prof. Webster smatra da tjelovježba produljuje život ostarjelim osobama.
izvor:net.hr

Odlicna informacija za dodatnu motiviranost.  
 

Edited by Zoki
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.