New Posts New Posts RSS Feed - Dijabetes/kilogrami
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Dijabetes/kilogrami

 Post Reply Post Reply
Author
kika1 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 27 Kolovoz 2009
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kika1 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Dijabetes/kilogrami
    Posted: 27 Kolovoz 2009 at 13:38

 Na nagovor prijateljice, prijavila sam se, zbog eventualnih savjeta.

Naime, u trudnoci sam zaradila dijabetes tipII, koji je ostao i nakon poroda i sada sam na tabletama.

Uz ljekove, na dijabetickoj sam dijeti od š300 kcal. Na biciklu cca š-š,5 h / dan, jer jednostavno ne stignem više pored male bebe.

Moram skinuti prekomjernu kilažu koja nije mala ( cca 20-tak), ali one ne idu dolje. Bilo je rezultata u prvih 6 mjeseci, kada sam sa laganom prehranom od š000 kcal i biciklom, uspjela skinuti nekih 5 kg, ali dalje ne mrda.

Na savjet dijabetologa, povecali smo unoz kalorija, jer mi je pocela kosa opadati...

Dali da pojacam vježbu? Dali da se "skinem" sa bicikla i krenem na nešto drugo? Koji je vaš savjet?

Hvala unaprijed

 

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Kolovoz 2009 at 14:36

 pozdrav kika

Ovako, problem je ocito u stagnaciji koja je neizbježna pri svakom skidanju kila. Ukoliko je prijašnji unos kalorija bio prevelik, a aktivnost mala ili nikakva nije ni cudo da je smanjenjem kalorijskog unosa i povecanjem aktivnosti tih prvih par kg otišlo bez problema. Tijelo je na taj šok reagiralo, da bi se nakon tog adaptiralo na novo stanje, a sad stagnira.

Bilo bi dobro da napišeš što jedeš i koliko puta na dan, makar vjerujem da se radi o nekih 5-6 manjih obroka s obzirom da je rijec o dijabetickoj dijeti ali eto tek toliko da imamo malo bolji uvid u prehranu s obzirom da je najvažnija u ovom procesu. Nekako mi se to cini premalo kalorija, ovo je potrebno samo za održavanje bazalnog metabolizma, a ako uzmemo u obzir da voziš bicikl toliko vremena na dan, dođemo do jednog prevelikog kalorijskog deficita. Moguce je da je tijelo sad vec u fazi preživljavanja pa je, da bi zadržalo tu energiju, pocelo usporavati i spremati zalihe.

Ja bi tu povecala kalorije i to najprije iz izvora proteina, dobrih masti i složenih ugljikohidrata time da se ti ugljikohidrati konzumiraju u prvom dijelu dana....dakle, njih svesti na najmanju mogucu mjeru, a povecati proteine (meso, ribu, jaja, pa i mlijecne proizvode - posni sir, jogurt..), povrce pogotovo u što više obroka, te masti tipa orašastih plodova, maslinovog ulja, lanenih sjemenki...i odredit si jedan dan u tjednu kad se može pojest malo više da se tijelo ne uspava previše.

što se vježbanja tice, možda bi bilo dobro ukljucit i neki trening snage? cisto da se malo poveca mišicna masa pa ce se i metabolizam ubrzati malo, potrošnja kalorija ce biti veca, a i tijelu ce se ponudit novi izazov. Ovako se vec naviklo na tu biciklu svaki dan, i na tih š-š,5h. Zato je i dobro krenuti od neke manje minutaže pa povecavati dalje da si stalno micemo granice .

Jesi probala odraditi taj trening ujutro natašte? Najbolji nacin za skidanje kg s obzirom da nam je glikogen ispražnjen tijekom noci, a nismo unijeli nikakvu hranu u sebe prije pa direktno trošimo masti. Bilo bi dobro ubaciti i malo brzog hodanja npr., ili trcanja...ili hodati po stepenicama ako imaš mogucnosti za to...bilo što što ce probuditi tijelo i osigurat mu nešto novo na što se može adaptirat.

 

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Mr G. View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama


Joined: 29 Studeni 2006
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 1072
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mr G. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Kolovoz 2009 at 15:10
I ovdje ima korisnih stvari:

Mrsavljenje nakon poroda

Welcome, welcome!
Back to Top
kika1 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 27 Kolovoz 2009
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kika1 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Kolovoz 2009 at 15:14

 Hvala ti na odgovru!

I ja sam pomislila da se nije tijelo naucilo na ovakav nacin "života". Moj problem nisu dnevna povecanja, vec prvo jutarnje mjerenje. Naime, taj famozni "sindrom buđenja" kod mene ne šljaka, tj. šljaka na pogrešan nacin, tako da poslije š0 satnog neuzimanja hrane, šecer je najveci... možda da i probam jutarnje vježbanje prije posla... Ovako se to svede na vecernje, nakon što spapuljam bebu na spavanje, nakon kojeg sam naravno i ja mrtva umorna. 

Kalorijsku vrijednost mi je prepisao dijabetolog, zato se i nje držim, ali nemam baš nekakvog rezultata.

Jedem 5x dnevno, radim sjedeci posao, pa se iskradem jesti .

Obroci su ovako nekako:

U jutro: kriška crnog kruha, jedan jogurt 0,5%, 2 male fete šunke

Međuobrok: jedna jabuka ili š0-tak badema ili mala banana

Rucak: dva kuhana krumpira (srednja), salata ( nju nikada ne bacam na vagu), cca š5 dkg kuhane piletine ili riba, juha

Međuobrok: š0 tak badema ili naranca ili sl.

Vecera:  kriška crnog kruha, salata (opet ne važem), jaje (kuhano ili kajgana), sir svježi

Eto, tako nekako izgleda moj dan, ne svaki dan iste namirnice, ali u biti tu negdje. Nisam gladna, osim poslije bicikla, ali to stisnem zube i bok. Palo mi je napamet otici do doca i tražiti kojekakve lijekove, ali nemam srca to raditi svojoj jetri. Hvala na savjetu, krecem onda sa jutarnjim natjeravanjem.

 

Back to Top
kika1 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 27 Kolovoz 2009
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kika1 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Kolovoz 2009 at 15:17

Originally posted by Mr G. Mr G. wrote:

I ovdje ima korisnih stvari:

Mrsavljenje nakon poroda

Welcome, welcome!
 

 

Hvala!

Ma ja zapravo nemam što skinuti od trudnoce.... u trudnoci sam dobila "bijednih" 3,5 kg, zbog dijete na kojoj sam bila ( š800 kcal).

Nemogu se cak ni pravdati trudnocom za kilažu

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Kolovoz 2009 at 16:44

 pa u globalu je tu sve ok, malo mi fali povrca i povecala bi proteine ali s obzirom da se radi o dijabetesu, a ja sam dala jedne prilicno opce savjete, vjerujem da dijabetolog bolje zna .

A što se tice vježbanja natašte, možda bi taj povišeni šecer ujutro bio tu problematican...ne znam koliko je onda u tom slucaju dobar savjet, trebalo bi se malo raspitat!

U svakom slucaju, svaka aktivnost je tu korisna, a i bilo bi dobro da se nekako vrijeme uspije organizirat da se ta bicikla (ili nešto drugo) baš ne ostavlja za pred spavanje kad je vec snaga na izmaku ali eto...znam da je nedostatak vremena tu glavni problem vecini. što se lijekova tice, mislim da bi oni uvijek trebali bit zadnji izbor kad baš ništa drugo ne upali.

Nema na cemu  

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.