New Posts New Posts RSS Feed - Molim objasnjenje
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Molim objasnjenje

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Mapmap View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 29 Ožujak 2018
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mapmap Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Travanj 2018 at 12:46
Ajme koliko dobrih savjeta. Evo da napisem kako ce to sve kod mene sada funkcionirati, pa vas molim, ako mislite da opet negdje grijesim, samo sugerirajte da opet ne gubim vrijeme u lutanjima.

Na treninge odsad idem od pon do pet (prije sam preskakala srijedu, vise ne, jer imam osjecaj da u 4 dana ne mogu sve smjestiti), ugl, vikende sam posvecena potpuno obitelji.

Ponedjeljak donji dio tijela
Utorak leda i bicepse
Srijeda opet noge i gluteus
Cetvtak prsa i tricepsi
Petak opt donji dio tijela (cilj mi je 3X kako je sugerirala gymica).
Trbuh odradim usput neki od ovih dana, ali se ne zamaram previse tim vjezbama (mozda grijesim?).
Ubacila sam u trening sve vjezbe koje ste mi vas troje sugerirali, s tim da sam u pon platila curi koja radi u gymu da mi pokaze ispravnu tehniku (posebno cucnjeve, dead lift i good morning). Budemo ponovili gradivo slj tjedan jer mi je bitno da sve izvodim pravilno:)

Sada za dorucak pojedem dva jaja cijela (jos nisam dosla do tekucih bjelanjaka, ali sam u potrazi za njima i imat cu ih do vikenda:), malo sira i kruh.

Ostalo mi je ostalo manje-vise isto, osim sto sam ubacila i proteine, pa poslije treninga popijem mjericu Multipowerovig whey proteina, i jednu mjericu pred spavanje, ali onih nekih sporo razlagajucih - njima sam zaboravila ime, a nisu mi pri ruci, mislim da nije ni bitno.

Uglavnom, sad kad vec nekoliko dana pratim kolicinu proteina koje unosim, meni se cini da to nije ni blizu min kolicini od 2gr po kg tjelesne mase. Hocu reci da mi se cini kako bih morala jesti puno vise da zadovoljim tu brojku, a ponavljam da i dalje moram izgubiti nekih 3-4 kg.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Travanj 2018 at 13:48


Krenuti ću sa zadnjom rečenicom jer mi je upalila alarm

Prvo zbog opterećivanja sa ovih 2g P, a drugo radi te 3-4 kg kojima i dalje težiš nakon svih priča o fat loss-u :) Pokušaj se nekako odmaknuti od toga i shvatiti da će ti se tijelo možda pozitivno promijeniti što se oblika tiče, a da nećeš izgubiti toliko, možda samo upola od toga ili još manje. Ako uspiješ pobrati malo mišićne mase i promijeniti kompoziciju tijela na način da izgubiš to što treba - masnoće - hoće li zbilja biti bitno što vaga kaže? :)

Isto tako, ako se sa ovim jelovnikom osjećaš dobro i vidiš da počinješ gubiti na mjerama (ili aaajde na kilaži :) hoće li zbilja biti bitno to "pravilo" od 2g/kg? Pitanje je naravno i kako računaš te proteine, i koliko je to u prosjeku na nekoj tjednoj bazi, koliki su uopće omjeri ostalih makronutrijenata, odnosno koliko uopće imaš mjesta rezerviranog za proteine između ostalog....a usput, i biljni izvori proteina se nešto broje....

Kratko rečeno - ne brini previše za brojke, gledaj da na tanjuru imaš svega pomalo (za početak pa korigiraj omjere/količine ovisno o rezultatima), a ostalo ćeš vidjeti na sebi.

Sve te gramaže, formule, jednadžbe...sve su to samo strukture, okviri, nešto što nam služi samo kao neka vrijednost koju možemo imati u vidu čisto radi nekog putokaza kako krenuti ali biti daleko ispod ili iznad nje....

Sad mi se čini da si malo normalizirala jelovnik i da bi tijelo trebalo osjetiti promjenu, bar što se unosa proteina tiče. S tim da ti možda ova mjerica prije spavanja ni nije potrebna. Koliko prođe vremena od večere do toga? Jesi li gladna ili popiješ bezveze?

Kako sad izgleda obrok prije treninga?


Što se treninga tiče - jesi razmislila o full body principu treninga? Ovako mi se čini da gubiš dosta vremena u gymu....



"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Mapmap View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 29 Ožujak 2018
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mapmap Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Travanj 2018 at 23:45
Ako uspiješ pobrati malo mišićne mase i promijeniti kompoziciju tijela na način da izgubiš to što treba - masnoće - hoće li zbilja biti bitno što vaga kaže?"

Ja po toj vagi ko Maksim po diviziji:) nisam se zapravo dobro izrazila. Trebala sam naglasiti da moram izgubiti jos 3-4 kg sala:) ma htjela sam samo reci da ipak moram drzati kolicine hrane pod kontrolom.

Kratko rečeno - ne brini previše za brojke, gledaj da na tanjuru imaš svega pomalo (za početak pa korigiraj omjere/količine ovisno o rezultatima), a ostalo ćeš vidjeti na sebi.

E sad, ovo me muci. U nekoliko navrata gore u vasim meni tako dragocjenim odgovorima spominjete tu formulaciju "ovisno o rezultatima". Ja necu postaviti to pitanje koje bi vjerovatno od svih mojih glupih pitanja bilo Majka gluposti: za koliko ce doci rezultati?. Ali znam sigurno da se u gymu rezultati ne vide preko noci, pa mi se cini malo waste of time ubijati se tamo mjesecima i onda tek doci do zakljucka da mi fali mozda jos jedno jaje na dan ili je to jos jedna snita kruha. Karikiram naravno, ali nije ni daleko od istine. Pretpostavljam da znate na sto mislim, pa se zato "zamaram" brojkama. Neki kompas ipak moram imati.

"Koliko prođe vremena od večere do toga? Jesi li gladna ili popiješ bezveze?"

Oko 2 sata. Nisam gladna. Ajme, i to znaci radim bezveze, ja cu se samoubiti:) Ok, shvatila sam.....:)

"Kako sad izgleda obrok prije treninga?"

Moj jedini obrok prije treninga je taj dorucak oko 10. Znaci sad obavezno kombiniram UH i proteine, na trening idem oko 2. Izmedu toga nista ne jedem, osim neku vocku.

"Što se treninga tiče - jesi razmislila o full body principu treninga? Ovako mi se čini da gubiš dosta vremena u gymu...."

Sad sam nekih 45 min proucavala o cemu se tu tocno radi, ali ipak mislim da cu ostati na ovom split sistemu, sad da ne pilim o svojim razlozima. Iako mi se, a najvise zbog vece potrosnje kalorija, ne cini los ni ovaj full, iz drugih razloga mi je pravagnuo split. No to ne znaci da necu promijeniti misljenje vec slj tjedan:)

Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Travanj 2018 at 01:35
@Gymka, sorry ali čini mi se da si promašila metu:
Ja pišem " U deficitu povećaš unos proteina, cca 2.5-3g-kg, OPET OVISNO O DEFICITU I OSOBI, "
a ti odgovaraš " ta količina od 2.5 - 3g/kg podrazumijeva low carb, a pitanje je koliko ovdje low uopće treba ići. ", u čemu je tu problem? I koliko ima raznih klasifikacija low carb, neovisno što nekima low carb i odgovara, kao što nekima odgovara low fat.
Pišem: " malo više kalorija iz ugljikohidrata(KOMPLEKSNIH) prije treninga, i izbjeći ćeš katabolizam mišića, ne zovu se UH slučajno "muscle sparing" nutrijentom. ) "
A ti odgovaraš: " Uostalom, što uopće znači previše ugljikohidrata (i tu prvenstveno mislimo na hranu tipa pašte/riže/krumpira/kruha itd. mada pod UH spada sve i svašta, od povrća do bombona)? Svakome nešto drugo. "
   Dali je tu nešto nejasno pa dolazimo do pašte i bombona???
A osobno, niti nemam ništa protiv ni krompira ni kvalitetnijeg kruha, jedem uz svaki obrok zobeni kruh a i dalje gubim kilograme.
   Znači, po tebi nije potrebno povećavati unos proteina u deficitu( srazmjerno osobi i deficitu, kod deficita 40% na maks 3.5 grama/kg, iznad nema smisla) kad je cilj uz gubljenje masnog tkiva i povećanje mišićne mase( što ni inače nije lako) ? Prije svega u kal.deficitu se smanjuje sinteza proteina, a dodatno uz intenzivno vježbanje (u deficitu) se pak poveććava razgradnja tj katabolizam. Samo preko noći, zbog nedostatka nutrijenata, ujutro je već cca 15-30% manja sinteza. Već u slučaju opravka od povrede, bez deficita, je preporuka 2g proteina po kg, pa...
   Osim toga, provjeri i iskustva klijenata( a ne samo teoriju) tvog (a nekad prije i mog to vjerojatno znaš) PN Level 1 tečaja.
Prije svega, jasno da je ovo sve široka generalizacija, to nije sporno. Kako sinteza-transkripcija proteina ide sekvenca DNA-mRNA-tRNA, jasno da nema 2 osobe kod kojih je identična.
Pa ne vidim ni problem u brojanju grama proteina, puno je lakše nego zbrajati kalorije ostalih raznorodnih namirnica. Ovisno o sadašnjoj težini 2 ili 3 mjerice whey-a i izmjeri koje meso jede, gotovo. Nebitno ako će zbog povrća uzeti još par grama.
   
@Mapmap, sa ili bez malo soli, prvi korak je procjena osobe koju savjetujemo, pa Mapmap, koja ti je bila težina prije trudnoće, koja ti je bila težina sa kojom si startala gubitak 12kg, da se vidi koji postotak tjelesne mase si izgubila, i dali si imala neku pauzu za ovih 6 mjeseci? Naime, mislim da je pauza dobro došla u dugotrajnom deficitu, pa možeš uzeti pauzu od tjedan-dva, bez većeg suficita naravno, i nastavi vježbati.
Meni osobno je besmisleno odbacivati žumanjak od jajeta kad već imaš i whey protein, no to je moje subjektivno mišljenje - ne na osnovi znanosti ili iskustava, odluka je na tebi, svatko ima svoje.
   Koliko puta tjedno ćeš vježbati, i kakav trening, ovisi o tebi, cilju, kondiciji, intenzitetu treninga, sposobnosti i brzini regeneracije, itd... Ako radiš po gornji-donji dio tijela, probaj neki put u pauzama ubaciti nekad vježbicu za suprotan dio tijela, ne nešto intenzivno tj teško, nego par brzih ponavljanja da krvna masa i tamo ide, imam dobra iskustva sa PHA treningom. Slažem se sa preporukama Cele i Gymka da je full body efikasniji za sagorjecvanje masnoća, možda čak trening sa kompleksima, ali to se treba prilično pažljivo programirati ako baš želiš teretanu svaki dan. Po meni bi kombinacija 2 dana teretana pa 1 dana lagani kardio koliko imaš vremena bila bolja opcija, ali nismo svi isti. Lijepo je vrijeme, duga šetnja sa djecom, malo skakutanja oko njih... Pretpostavljam da su djeca premala za šetnje brdima :) Da, pitala si za trbušnjake još, odradi bar 2 puta tjedno par serija, ali razne dinamičke vježbe gdje se mišići istežu i skupljaju, možeš dodati i vakum vježbu koja je navodno poslije trudnoće dobrodošla( osobno ne znam, nisam nikad bio trudnica - samo sam znao podsjećati na njih) a ne danas super popularni plank po kojim svi tupe. Plank je ok vježba, ali je totalna besmislica i glupost držati se samo njega. A i najbolja varijanta planka je "stir the pot" na pilates lopti tj swiss ball-u. I za prehranu, netko ti je već spominjao cikliranje može i kalorija a može i ugljikohidrata, ima ih više verzija, kako kome što odgovara najbolje - ja sam za Uskrs 2 dana žderao, pa sam nakon njega imao par dana po 1 dan održavanje pa 1 dan dulji IF post sa većim deficitom, ali meni nije cilj rast bilo kojih mišića nego samo gubljenje masnog tkiva. Takođe, nekim ljudima u trajnijem deficitu dobro dođe kvalitetniji omega 3, npr krill oil, ali isto ovisi od osobe do osobe, kao što zbog deficita trebaš paziti i na mikronutrijente - bez njih ti se sve poremeti - a sad je sezona proljeća pa iskoristi sezonsku ponudu sa tržnice, pojma nemam odakle si ali potraži...
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Travanj 2018 at 09:35


Ja sam iver odgovorila na ovo....

Originally posted by iver iver wrote:

Poslije treninga može samo proteini i povrće, previše ugljikohidrata poslije treninga ti ne treba ako ne vježbaš 2 puta dnevno.



...jer si time dao mogućnost izbijanja UH-a nakon treninga, za što će se većina ljudi jako lako uhvatit radi sve te dugogodišnje drame oko tog makronutrijenta. Ja sam samo ponudila drugu alternativu, bez pokušaja opovrgavanja tvog savjeta (koji će u nekim slučajevima upalit, ali je ovako ispao pregeneraliziran čini mi se, mislim da se premalo faktora tu uzelo u obzir). Kako rekoh - meni UH-i nisu smetali u tom periodu, dapače, nekad mi je bilo i lakše odradit trening na proteinima i povrću pa onda pojest nešto od UH-a nakon....i tu se opet vraćamo na priču o individualnom pristupu, pa čak i o raznim fazama kod tog individualnog pristupa jer mi ni to nije uvijek odgovaralo tako...mislim da se tu kužimo.

Iskreno, predvidila sam ovo kompleksnih u zagradi u rečenici prije pa sam se referirala na to što ugljikohidrati sve jesu i mogu biti, vezano za ovu rečenicu koju sam izdvojila i komentirala. Uostalom, šta nekad fali bombonu nakon treninga. Smatram da ništa krivo nisam rekla, ako govorimo o ugljikohidratima samima po sebi. Kako rekoh, promaklo mi "kompleksnih", ispričavam se.

Što se preporuke na unos proteina tiče, htjela sam isto kao i kod prvog slučaja reći da se možda to što ona želi može postići i nekim uravnoteženijim pristupom, i samo malo boljim treningom. Odnosno da nije odmah potrebno grunut P na 3g (jer će se opet većina ljudi uhvatit za taj max i trpat se samo P i povrćem) nego vidjet da li bi i neki drugi, možda lakši, režim dao rezultate za sada. Zašto bi otišla na recimo 200g P, ako može dobro funkcionirat na malo većem omjeru UH-a (pogotovo ako bi malo poradila na mm) pa smanjit ovo drugo. Da li može, provjeri se samo praksom, možemo mi tu blebetat koliko hoćemo o teorijama, klijentima i tečajevima.

Eto samo to...naravno da se slažem da je u deficitu, pogotovo uz trening, bitan povećan unos proteina, zar uopće moramo raspravljati o tome...ali koliko i za koga, u odnosu na koliko se P jelo prije prije...i koliko uopće imamo mjesta u tom deficitu, i kako se osoba uopće nosi sa drugim makronutrijentima, koliko uopće preferira i podnosi većinu izvora život. P.... ako već spominjemo individualni pristup onda smatram da bi trebali istražiti na koji način postignuti taj deficit, a da osobi s druge strane bude održiv...kad ti (ili bilo tko od nas) napišeš "ovisno o deficitu i osobi" nisam sigurna koliko to ljudi shvati kako treba i uspije primijeniti na sebi...

Zaključak - ja ništa tvoje ne osporavam, ne treba dizati perje, samo nudim druge alternative...i pokušavam se što više prilagodit svakome jer znamo da je na kraju najbitnije da se osoba nečeg uspije držati na dulji rok i ostat sretna i zdrava....a koliko ih to ostvari...malo.






Edited by Gym_girl - 12 Travanj 2018 at 10:54
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Travanj 2018 at 09:54

Originally posted by iver iver wrote:

   Meni osobno je besmisleno odbacivati žumanjak od jajeta kad već imaš i whey protein, no to je moje subjektivno mišljenje - ne na osnovi znanosti ili iskustava, odluka je na tebi, svatko ima svoje.


Ako se pod ovim misli na tekuće bjelanjke, u mom slučaju isti služe kao sloboda od žumanjaka, nadoknada P i ušteda na jajima Dakle, žumanjak je i dalje u priči ali 1...ostatak bjelanjci...eto i opet se vraćamo na pitanje pojedinca - ja se nakon 3 cijela jaja osjećam ko da mi je netko sav život isisao iz mene.



Originally posted by iver iver wrote:


Ako radiš po gornji-donji dio tijela, probaj neki put u pauzama ubaciti nekad vježbicu za suprotan dio tijela, ne nešto intenzivno tj teško, nego par brzih ponavljanja da krvna masa i tamo ide,


Slažem se, u doba takvog treninga i forsiranja gluteusa uvijek je fokus otišao i na taj dio, uz trening gornjeg dijela...kao i obrnuto....


Full body u smislu smanjivanja frekvencije treninga, ne da ostane na istome...

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Travanj 2018 at 10:03
Originally posted by Mapmap Mapmap wrote:

Ja necu postaviti to pitanje koje bi vjerovatno od svih mojih glupih pitanja bilo Majka gluposti: za koliko ce doci rezultati?. Ali znam sigurno da se u gymu rezultati ne vide preko noci, pa mi se cini malo waste of time ubijati se tamo mjesecima i onda tek doci do zakljucka da mi fali mozda jos jedno jaje na dan ili je to jos jedna snita kruha.

Pretpostavljam da znate na sto mislim, pa se zato "zamaram" brojkama. Neki kompas ipak moram imati.




Vrlo brzo vidiš da li nešto štima ili ne, ne trebaju mjeseci, nekad ne treba ni tjedan dana :) Tako da koju god strukturu obroka napraviš vidjet ćeš poprilično brzo u kojem smjeru ideš. Trenutno si već napravila neki switch, sad malo pričekaj. Kompas smo ti dali :)


Ako večeru dobro odradiš smatram da ti za sada nije potreban dodatan obrok, pogotovo ako ti je taj whey baš prije spavanja. Ja bih tu kombinaciju ostavila za period prije treninga, tako da time ubiješ 3 muhice - popuniš rupu između obroka, daš si jedan boost proteina i makneš možebitni višak tog obroka navečer :)


Što se treninga tiče, ostani na splitu onda, na kraju krajeva bitno je kako ćeš stimulirati mišić i da ti se sviđa princip treninga. Da ne kompliciramo sad previše... :)

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Mapmap View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 29 Ožujak 2018
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mapmap Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Travanj 2018 at 23:31
Ovo je malo skrenulo u raspravu izmedu vas dvoje, sto i nije lose:) ja koliko sam proucavala stavove i misljenja, cini mi se 100 ljudi 100 razlicitih programa. Covjek si na kraju onda izvuce ono sto njemu najbolje odgovara, i eto ti 101.:)

Ugl, visoka sam 173 cm, prije trudnoce imala sam oko 68 kg i to je tezina kojoj stremim, (ne zelim biti premrsava, muz mi vec jauče da sam i ovako pretjerala:). Lako je zakljuciti da sam startala sa sramotnih 80. Moj najveci kompleks u ovom visku kilogama bio je trbuh. A kako sam prije trudnoce sa ovih 68 kg imala savrseno ravan, tako sam si zadala taj cilj. No ako se pokaze da je to sada ipak puno kg da vratim svom trbuhu nekadasnji sjaj, ja idem jos vise dolje (samo da gymica ne posijedi - ovdje kilograme koristim kao metaforu:) - znaci vjezbat cu i pravilno se hraniti sve dok ne sagorim sav visak masnih naslaga s trbuha i malo napumpam noge i gluteuse:)


Nisam imala nikakvu pauzu, ali svih ovih 6 mjeseci ja malo vikendom (osobito subotom) popustim kocnicu, i unesem vise kalorija nego od pon-pet tako da sam zapravo i spontano tj nenamjerno radila neku vrstu cyclinga, zar ne?

Meni ovaj split trening odgovara, navikla sam na njega i mislim da cu ga se i dalje drzati - hvala svakako na savjetima - a cini mi se zapravo i jedini od svih predlozenih kojim mogu postici ono sto zapravo zelim - a to je povecanje, buildanje, dizanje sto god tog nesretnog gluteusa:) uz naravno istodobno gubljenje masnog tkiva (koliko je to uopce moguce, a time se vracamo na moje pocetno pitanje:)

A sto bi bila "vakum vjezba"?
Plank radim, ali onaj vulgaris, budem curu uz gyma pitala o ovom s loptom da mi pokaze, ako ce znati. Ne znaju svi sve:)

" znamo da je na kraju najbitnije da se osoba nečeg uspije držati na dulji rok i ostat sretna i zdrava...."

Potpisujem!!!!:)
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Travanj 2018 at 00:23
 
Smile Prije svega, ja iznimno poštujem ivera i puno toga sam i sama svih ovih godina naučila od njegovih postova tako da sve te "rasprave" s moje strane mogu ići samo u pozitivnom smjeru. Prema godinama i iskustvu sam mala balavica prema njemu tako da apsolutno nemam neku potrebu kontrirati, samo volim nadodavati neke stvari koje mi se učine bitnima. Ne znam da li bi to čak i nazvala raspravom, mislim da i dalje na kraju idemo u istom smjeru, ili bar sličnom :) Uostalom, ja se ne bojim priznati da nešto ne znam ili krivo kažem - ako će mi to bit stepenica prema gore, kritika je dobrodošla uvijek.

Da, gle....ima puno različitih pristupa. Neke generalije su uvijek tu i to je ono što ćete najviše vidjeti da ponavljamo ali varijanti je zbilja....koliko i nas. Teško je ovako među dosta ljudi i savjeta, kada radiš s jednim onda nekako slušaš njega i ništa te ne buni sa strane. Ovdje će svako ići po nekoj svojoj shemi ali neka vas ni to ne zbuni - jednostavno uzmite nešto na što vam klikne i pokušajte. Ako ne uspije, poslušajte nekog drugog :) A kvragu da...pokušaji i pogreške...tako nekako svi funkcioniramo dok ne uspijemo :) Bitno da su osnove pokrivene...a o tome nekako stalno tupimo...

Hmmmm spontani cycling.....to je ok, dok tom spontanošću ne uništiš cijeli tjedan deficita Big smile Tako da,  nekad je dobro i tu malo popratiti energetski unos i makrose ako nešto zašteka. Ali u principu vikend je ok, samo 1 dan ili 2, ovisno o tome kako si sve rasporediš, a ja osobno volim i pristup 3 dana low, pa 1 high....ili cikliranje po danima treninga (više uh) i bez treninga (low carb). To mi je neki ok pristup za pokušavanje istovremenog muscle gain-a i fat loss-a :) Naravno, time nećemo očekivati tonu mišića ali možda taman koliko ti treba :)

Za vakum pretpostavljam na šta je iver mislio (jel to onaj old school vakum :) al neka on objasni :)


"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Travanj 2018 at 12:27
@Gymka, hvala.

   Svaka rasprava ima smisla, dok je argumentirana i dok netko uči iz nje. I ja sam, danas mnoge drugačije nego što sam npr prošle godine ili prije mjesec dana, treba mnogo vremena i truda za širiti poglede, znanost daje nova opširnija objašnjenja procesa u tijelu iz dana u dan. Najgore je samo prihvatiti nešto bez analize, pa tako i ovdje ima ljudi koji pročitaju zaključke jednog istraživanja, i onda donose svoje zaključke. Prepiremo se oko vježbanja na prazan želudac, jeli više masnoća sagorjeva ili ne, a sasvim se zanemaruje da u takvom vježbanju tijelo ima hrpu raznih biomolekularnih adaptacija koje su bitnije od 30 grama masnog tkiva. No,nažalost nemam vremena za rasprave kao prije pa nećeš žabu natjerati da skoči u vodu :)
     P.S. Zaboravih dodati, još na temu za nešto krivo reći, misliti itd. Pa i sam sam u dosta starih komenta bio dijelom pogriješio, i danas se ne slažem ni sa sobom od prije godinu dana.
@Mapmap, već je skoro sve generalno rečeno. Jedna od rijetkih neospornih stvari u vježbanju za skidanje masnoća i minimalizaciju gubitka mišićne mase ( ili neki dobitak kako kod koga) je kombinacija povećanog unosa proteina, rezistentnog treninga i kardia, a mjera mješavine intenziteta, volumena, frekvencije, itd., je veoma individualna. Postoji hrpa raznoraznih signalno-kontrolnih mehanizama za procese u tijelu, pa tako i bezbroj kombinacija vježbanja i metoda. Ljudi tupe o kortizolu i overtreningu, a ne razumiju mjeru ni smisao, bodibilder koji ne može otrčati od teretane do auta na parkiralištu priča da je kardio štetan, fitnes industrija prodaje recepte koji su optimalni možda za najviše 30-35% populacije, a ni najbolji recepti nisu isti za tebe danas ili za 6 mjeseci, treba biti čarobnjak da bi se pogađalo iz virtuale što tebi u ovom času odgovara, a čak ni pri susretu nije lako, i mnogi ni visoko školovani treneri ne znaju. Pauza ili odmor od deficita i intenzivnog treninga je potrebna, ali kad i u kojoj mjeri, opet ovisi. Svi rade HIIT, neovisno što se ni samo od jednog intervala na mogu oporaviti ni za 5 minuta, itd... Nekima paše brz gubitak masnoća, nekima sporiji, opet je broj kombinacija beskonačan. Ovdje sam se umiješao, jer cijenim trud koji si uložila, znam da ti ovo neće riješit nedoumice, ali će bar proširiti poglede. Stoji što je Gymka rekla o prejedanju i samo jedan dan, svaki čovjek i na to različito reagira a opet isto i u različitim fazama fatlossa, pa je naprosto groteskno kad neki bucko ima 5 dana deficit od po 200 kalorija, pa pročita na netu o cheat day-u, onda se naždere 2 dana do korjena kose, pa se opet čudi zašto ne gubi na masnoći. Ne reagira ni približno isto kao netko tko je vitak već dugo vremena, naprosto je sasvim drugačiji mehanizam punjenja masnih stanica. Sve to objasniti je nemoguće objasniti u komentu, a meni osobno nema ni smisla jer se sadržaj izgubi u masi, pa opet ispočetka. Da netko ima vremena, imalo bi smisla u jedan članak izvući bolje postove iz foruma, onda bi imalo smisla, ovako su mnogi i otišli jer im je dojadilo ciklično ponavljanje istog.
Vakum, ima hrpa verzija, gymka zna na što mislim ali me vuče za jezik, pa npr. ala ovo :
https://www.youtube.com/watch?v=yHtNn0jKk0w
   Kad radiš ležeći, je vjerojatno najbolja verzija za masažu crijeva i organa, a četveronoške u psećoj pozi je vjerojatno najpovoljnije za duboke trbušne mišiće i vezivno tkivo. Uvijek na prazan želudac, raditi i dinamičku varijantu, ali i statičku sa duljim držanjem maksim.uvučenog, ima različite efekte. Najbolji efekt, više puta dnevno.

Gotovo od mene, i nema me par dana


Edited by iver - 13 Travanj 2018 at 12:43
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.