New Posts New Posts RSS Feed - Kreatin
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Kreatin

 Post Reply Post Reply
Author
caba View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 24 Studeni 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 299
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote caba Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Kreatin
    Posted: 04 Sijecanj 2007 at 13:20
 Kad ga kupis, uzimaj svaki dan po 5 grama, nije ti neophodna ona faza punjenja. Uzimaj ga po 5 grama nakon treninga kao segment PWM-a i ujutro u dane kad ne treniras.
Kroz dva tjedna bi vec trebao osjecati povecanje snage,bolji pump u misicima i vecu izdrzljivost.
Ne zaboravi uzimati mnogo vode ,a ako se recimo pojave neki bolovi u trbuhu to je znak da povecas unos vode.
Takoder povecaj unos proteina i to ce onda rezultirati porastom misicne mase,ne nesto drasticno ali svakako pozeljno.

Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji
Back to Top
caba View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 24 Studeni 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 299
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote caba Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 13:19
 Kreatin nije steroid i NE utjece na tvoje hormonalno stanje i to je najvaznija cinjenica kod tebe koji si jos u razvoju. Slobodno ga mozes koristiti ali uz uvijet da su ostali segmenti ispostovani (prehrana,trening,odmor,razumijevanje...).

Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji
Back to Top
vice View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 19 Prosinac 2006
Status: Offline
Points: 47
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote vice Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 13:04
 ivane, ako si zdrav, dakle ako nemas nekih posebnih metabolicih problema (sa bubrezima, probavom, povisenim secerom itd.), kreatin ti nece stetiti. iako se u literaturi navodi da se kreatin moze mjesecima uzimati, bilo bi dobro ga uzimati u ciklusima, jer u tijelu se, osim iz osnovne prehrane proizvodi kreatin. unosom povecanih kolicina kreatina se zaustavlja u organizmu proizvodnja (na enzimnom nivou), tako da bi s vremenom npr. nakon dva mjeseca trebalo se "ocistiti" š.5-2 mj, i mozes poceti ponovo. bitno je da se kreatin uzima sa izvorom jednostavnih ugljikohidrata (sto jednostavnijih tim bolje - npr. glukoza), ali i obican secer ce pomoci. idealan omjer je š kreatina i 5 g ugljikohidrata. no sada da se vratim na tvoj metabolizam. kreatin se brzo aprorbira iz zeluca (samo mali dio se prevede u kreatitin u zelucu, a ne kako navodi se u Weiderovim proizvodima da treba uzimati proizvode sa Creaalkalinom, jer zaustavljaju taj proces). Kad je usao u krv, tzv. Na/Cl pumpa ga ubacuje u stanicu (sto ce reci, da bi bilo dobro uzimati i malo kuhinjske soli). Da bi se potakla Na/Cl, uzima se glukoza, koja dize razinu inzulina i pokrece se cijeli sustav. Takodjer paralelno se ubacuje u stanicu i voda. Rezultat je veca snaga, veci misici, regeneracija glikogena. Ako ti tesko pada kreatin na zeludac izmi malo i sode bikarbone (to je i osnova Crealkalina - podize pH vrijednost zeluca sa sodom bikarbonom).
Back to Top
caba View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 24 Studeni 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 299
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote caba Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 11:56

Cisti kreatin monohidrat je bezokusan, bijeli kristalinicni prah. Nalazi se u mnogim namirnicama, a u narocito velikim koncentracijama ima ga u crvenom mesu. Kreatin povecava nivo fosforokreatina u misicima, što pak ima za posljedicu povecanje ATP-a. ATP je energetski nosioc substrata u mišicima koji im omogucuje kontrakciju i generira snagu.

Radjen je na nesteroidnoj osnovi i prirodnog je porijekla, pa je legalna dopuna. Prirodno se nalazi u ribi i u mesu, a u organizmu covjeka se sintetizira u jetri iz aminokiselina glicina, metionina i arginina (Arg i Met su esencijalne aminokiseline).

Kod zdrave osobe, kreatin se producira u jetri, pankreasu i bubrezima, ali prvenstveno je koncentriran u misicima i srcu. Proteini animalnog podrijetla su glavni izvor kreatina pa se tako dnevno kroz ishranu moze nakupiti š-2 grama ove tvari.

Ucinak sintetskog kreatinina je visestruk; iz probavnog trakta ulazi u krvotok, prolazi stanicnu membranu i unosi vodu u misicno tkivo (š g kreatina unese oko 50 g vode u misicnu membranu, cime ona postaje jaca i cvrsca). Ovako hidrirana stanica se stimulira na sintezu novih proteina, a ujedno se sprjecava razgradnja tkiva. Takodjer se biljezi povecanje misicne mase, te povecanje snage i izdrzljivosti kod sportasa.
Sintetski kreatin moze se naci pod imenom Kreatin monohidrat. Ne preporucuje se miješati ga s mlijekom, niti konzumirati uz napitke bogate kofeinom. Za sad nisu poznati stetni sporedni ucinci, no ipak se ne preporucuje ljudima koji boluju od poremecaja funkcije bubrega i jetre.

Postoji misljenje da kreatin utjece na zadrzavanje vode u organizmu. Zadrzavanje vode je nepozeljno, neugodno stanje koje karakterizira nadimanje, narocito tkiva u okolini misica. No imajte na umu da stvaranje misicne mase zapocinje sa 75% vode. Ta je hidratacija pocetna faza proteinske sinteze. Uzimanje cistog kreatina rezultira punijim, okruglijim misicima.

Doziranje kreatina:

š- Tijekom prvog tjedna uzimanja prolazite kroz tzv. "loading" fazu, ili fazu punjena. Za to vrijeme trebali biste uzimati 5 grama cetiri puta na dan. Nakon faze punjenja mozete odrzavati maksimalno potrebni nivo kreatina u misicima uzimajuci samo 5 grama na dan. Uzimanje vecih kolicina (vecih od 20 grama) nece povecati koristan ucinak kreatina! Naime, misici su sposobni zadrzati samo 5 grama kreatina po kilogramu tezine. Uobicajena razina kreatina u misicima (bez dopunskog uzimanja) je 3.5-4 grama po kilogramu težine. Prema tome, najbolje sto možete uciniti je konzistentno uzimanje kao bi maksimizirali nivo kreatina u svojim misicima tijekom prvog ili prva dva tjedna, ostalo je samo odrzavanje dostignutog nivoa.

2- Druga metoda podrazumjeva 5 grama kreatin monohidrata dnevno kroz cijeli period treninga. Razina kreatina u misicima raste vrlo lagano da bi konacno postigla istu razinu kao kod prve metode.

Vazno:
-Ako se uzima s glukozom ili dekstrozom, apsorpcija kreatina u misicima se poboljsava
- Kofein usporava i blokira apsorpciju
- Konzumirajte kreatin najvise š0 minuta nakon sto ste ga stavili u tekucinu
- Uz kreatin u toku dana pijte barem 2,5 litre vode

Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji
Back to Top
ivan View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 04 Sijecanj 2007
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ivan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Sijecanj 2007 at 04:37
OK, jel moze netko napokon reci nesto o tom "carobnom" napitku?

Jel istina da ne ostavlja posljedice na zdravlje?

Kako djeluje?

Ako moze, vise laicki, a manje medicinskih izraza ;-)
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.