New Posts New Posts RSS Feed - D: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

D: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom

 Post Reply Post Reply
Author
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: D: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom
    Posted: 08 Travanj 2019 at 14:14
Originally posted by iver iver wrote:



 No bježite od trenera koji ce vam prodavati price iz endokrinologije, jer nije ni potrebno a nemaju ni obrazovanje iz tog podrucja, pa mnogi na taj nacin žele samo fascinirati klijenta.

Slažem se kao i uvijek sa cijelom pričom oko personalizacije u prehrani i u treningu, ali bi vezano na ovo gore samo rekla da nisam sama vođena nekim simptomima par ljudi uputila na određene preglede ko zna kad bi otkrili da imaju problema s nekim hormonom, žlijezdom i sličnim jer se naravno njihov doktor time nije dovoljno pozabavio pa se do endokrinologa nije ni došlo.  

Naravno, jedno je uputiti, a drugo dijagnosticirati, svaki stručnjak bi trebao znati di su mu granice.  Ali eto, koliko je s jedne strane dobro biti oprezan sa tim savjetima, toliko je dobro i biti otvoren, poslušati i provjeriti kod onih koji sumnju mogu i potvrditi. Možda neki vrag i upali. 
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Travanj 2019 at 01:16
Svi komentari na temu: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom

Clanak je sasvim korektan za prosjecno informiranu populaciju, ali naslov je senzacionalisticka glupost i sumnjam da ga je Grgic dao. Naime, ima toliko varijabli koje utjecu, od životne dobi do metabolickih poremecaja i celularnih-biokemijskih znacajki svake osobe, da znanost ne može baš ništa potvrditi. U zadnjih desetak godina se strahovitom brzinom otkrivaju nove stvari, i svaka od njih otvara stotine novih pitanja, pa slika postaje sve složenija i smušenija. A statisticka istraživanja da je nekim nacinom vježbanja netko postigao xy napredak, ne mora baš ništa znaciti za neku drugu skupinu ljudi. Niti za hipertrofiju, niti za fatloss. I ne bi se u istoj temi trebali miješati aerobni i anaerobni trening bez da se citaocima detaljno objasni jer su adaptacije sasvim razlicite, i tumacenje volumena kao i ovisnosti rezultata. Hoce li 50godišnjak sa dijabetesom jednako reagirati na odnos volumen/intenzitet kao zdravi 20godišnjak? Naravno da nece, a i znanstvena disciplina endokrinologije vježbanja je još daleko od kompletne slike koja bi uz tisuce varijabli mogla predvidjeti tko što i kako. Znanost napreduje, ali ništa ne tvrdi nego ispituje i traži nove detalje da bi se stvarala cjelovita slika, no još smo daleko od rješenja koje bi za odredjenu osobu dala dijagram toka i nacina vježbanja za što brži napredak, a generalizacije su za malobrojne unutar pojedinih skupina. Možda ce nekima cudno zvucati, ali zaista iskusan trener može više pomoci nego traženje odgovora u znanosti, jer ce iskusan trener sam preispitavati svoje metode u kontaktu sa klijentom, i mijenjati varijable. No bježite od trenera koji ce vam prodavati price iz endokrinologije, jer nije ni potrebno a nemaju ni obrazovanje iz tog podrucja, pa mnogi na taj nacin žele samo fascinirati klijenta.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.