New Posts New Posts RSS Feed - Upoznavanje :)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Upoznavanje :)

 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 10>
Author
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 11:45
Necu quotat sve, samo par detaljcica, jer je vec dovoljno tesko pratiti a par tema mislim da smo i zakljucile :) Znam sto hoces reci za slusanje iznova. Tako ja citam Malog princa milijun i jedan put i nikad dosta. Ovo sam vise mislila reci da nije bilo nesto da sam cula sto bi direktno rijesilo problem, a da za to nisam dosad znala. Svi mi znamo da trebamo u rasprave hladne glave, da ne idemo u ducan gladni i da trebamo opusteni u krevet. Ali kad opet to slusam, dam vremena sebi da zamislim to, da dam i emotivnoj strani da to isprocesuira. 

Meditacija u smislu raznih vizualizirajucih tehnika mislim da ide u pravom smjeru. Lagano se u zivot ukljucuju ti pozitivniji segmenti. Nije testirano na najvecim kamenima spoticanja, ali itekako se mijenja ovo svakodnevno, ti izvori malih frustracija. Npr. jutros kolega opet davi politikom i negativom, a ja si lijepo otvorila stranicu motivirajucih misli i zamisljam da sam na jezeru kako mi je neka teta jucer napricala u uho.  Aktivno propustam da me ne kaci tudja negativa. 
Sad se mislim da me netko pita sto bi bilo najljepse da napravi za sebe preko pauze - pa da si ode do grada pocastiti nekom sitnicom i malo proseta na zraku. Pa cu to i napraviti. Sinoc dolazi muz doma i kasni, nakon sto nista doma nije napravio, a ja si mislim: pa sta sad imate od tog da urlas. Ajd, duboki udah, sta bi uopce bilo najbolje da napravis? Sinoc se ja eto nasmijah, reko ajd majketi sutra to dok dodjem s posla. Sta cemo sad radit? - puno ugodnija vecer, oboma. Nije da uvijek itko to moze, al nek se samo barem smanji doza negativnog pristupa. 

Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

 
Ok, znači samo ne trebaš krenuti s tim, super! :D Za to postoje brojne tehnike odvraćanja, meni su prije najbolje služile čisto slušanje muzike koje mi tako digne vibru uvijek da mi hrana jednostavno sklizne iz vidokruga :)A druga stvar je jednostavno prisjećanje osjećaja kojeg sam osjetila kad sam opalila po nekom okidaču (što je meni sladoled) pa se kasnije osjećala bezveze, jer nisam mogla stati.

Na kraju tvrdiš - sve je bolje i bolje i ...me happy ;)
...
Sad pričaš o sasvim drugim stvarima :) Putovanje, poslovne situacije, svadbe, slavlja, odlazak u goste....to je neka totalno druga priča i da, definitivno dio života, predivan dio života gdje sve potičem da takve prilike prožive u potpunosti. Bez odricanja, brojanja, strahova. To je ravnoteža.
...
Ali ono o čemu si ti pisala to nije :) Je jedna stanica na putu tvog razvoja i ok, tako je trebalo prije biti ali sada više ne mora, i to je poanta. Jer se u tom tvom prejedanju, odnosno teškom zaustavljanju na nečem skriva nešto drugo, nije to nešto što bi trebalo biti tako jer...eto ga, takav je život :) Ako tebe to frustira i negativno utječe na tvoj život na jedan način, zašto to onda držati tako? I odlično je što se to dosta smirilo kod tebe, ja guštam to čitati :) I znam da će potpuno nestati jedan dan, ne sumnjam nimalo. Ovo što pišeš je pravi pristup i tako ćeš i funkcionirati jedan dan ako ovako nastaviš ;)
...
Sve ima veze sa tim nekim našim sjemenkama... :) Krivnja, strah, neko umišljeno očekivanje kazne ili općenito negativna očekivanja...zato ti i rekoh - ne očekuj takve situacije, ne pripremaj se za njih i postepeno će ispariti...

Razumijemo se da, i baš uživam u tome  
 
Da da, sad ih pretresam po glavi jer se u nekom trenu nastave te ''lose'' koje vise i ne zelim u svojoj buducnosti - na one dobre. I zamisljam one prve, normalne, dobre opustene, analiziram u kojem trenu i zasto se to uopce raskalasi i predje u autodestrukciju. Mislim da jos moram malo ''drviti'' po tom, jer mi treba prakse da:
1. ih razdijelim i opet se naucim sta gdje spada (sto je OK, a sta je moj mali vrag na ramenu)
2. uzivam u potpunosti u ovim prvim situacijama
2. ne ulazim u druge
Naravno, ovdje opet pricamo o analizi i razuvjeravanjima sebe na podsvjesnom nivou. Ja sam zaista dugo imala lose postavljene stvari u glavi i lose navike. Neke banalne stvari doslovno ucim. Bar je lijepo vidjet da ide. Ovo je relativno novi pristup kod mene, mislim da sam sad tek sazrijela da se hvatam u kostac s takvim stvarima. Zato se i prestajem vrtiti u krug Clap

Na kraju, ono najvaznije - od srca hvala na podrsci! Heart
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 13:28
Kako sad stignem tipkat, dat jos jedan primjer koji ce uskoro bit relevantan, a zahtjeva dosta tipkanja.

Pricam na tel s mamom jer me ona tlaci kad cemo doma za godisnji i to. 
E vec sam ja pisala kako ona mene izludi kad god stvarno odem doma, pa evo samo par natuknica oko njenog forsiranja oko hrane: 
1. kad-cemo-i-sta-sutra/prekosutra/preprekosutra-za-rucak, 
2. kad-cemo-veceru-sta da napravim, sta-cu-kuhat-sutra, 
3. ne-mozes-ti-kuhati-nisi-zato-dosla-na-odmor, 
4. nije-to-tvoje-normalno-treba-ti-raznolikija-prehrana (ovo necu niti pocet koliko je krivo i licemjerno, to mi je jasno)
5. ne-jedes-tjesteninu? Ahaaaa,-a-je-li-moze-ova-specijalna-integralna-sutra-za-rucak (tjestenina je nebitna, ovako je sa svim)
6. ne-moras-uzet-kolac...-ali-nije-to-normalno-uzmi-jedan-kolac-nece-ti-od-tog-nista-bit (nema veze sto se meni ni ne jede)

i vrhunci: 
--> ja sam samo tebi htjela udovoljit, ne radim ja to zbog sebe
--> ne radim ja to samo zbog tebe ima i drugih (kao moj muz, njen, sestra)
--> meni je zao sto se ti tako patis (njen sazaljivi pogled necu komentirat,a ni cinjenicu da se tek zbog natezanja patim)
--> pa moramo se druzit (ne bilo kako - iskljucivo skupa jest u sati kad njoj pase)

E sad, da mi neke od ovih stvari govori nutricionist, ja bi razmotrila, iako nema razloga. Ali ona doma cijeli zivot kuha (tj cesce przi) krumpir i komadicak mesa uz kruh. Za rucak i za veceru, toliko o monotonoj prehrani. Meni pritom ne ometa samo izbor namirnica (njeno ''prilagodjavanje'' je prica za sebe), nego i vrijeme - treba se njoj nacrtat svaki dan u toliko i toliko sati. A ja na odmoru tjedan dana i htjela bi milijun drugih stvari. Kad ja kazem da ne radi nista, to samo izignorira. Kad kazem da se za mene ne muci kaze da to radi radi (mog) muza. Kad i on kaze da ne treba - onda radi i dalje uz '''neka, neka, nije problem'.  Kad se ja napokon izborim za skuhat si cvjetacu, pri drugom obroku u koju je ukljucena - kaze ona: pa neces valjda OPET cvjetacu, pa moras nesto manje monotono. Neces valjda opet piletinu, narast ce ti krila - ha-ha. 

Sigurna sam da je na nekom levelu njena fokusiranost na hranu dovela (cinjenica da se njom 'udovoljava' i nikako drugacije, da se njom tajmira itd)  i do tog da sam se i ja preko tog podrucja ''izrazavala'' i razvila prehrambeni poremecaj svojevremeno. Realno, moglo je to isto tako biti rezanje ili neki drugi oblik devijantnog ponasanja. Sigurna sam i da me sjecanje na to razdoblje itekako dobro sluzi, a sjecam se kako se i ona bojala za mene, pa sam joj poslje tolerirala svasta. Bilo mi je zao.

E pa, mislim da je kraj tome. To je to sto govorim da neke stvari temeljno sad rjesavam. Napokon sam osvjestila da slusam osobu koja mi govori da nisam normalna i gleda me kao bolesnika. Medjutim - to je u zabrinjavajucoj mjeri vrijedilo samo dok sam bila pod njenim krovom, prije 15-20 godina. Sto to govori? Da JA ne znam bez nje funkcionirati? Mos mislit!

Napokon osvjestavam da je svacija mama malo takva, samo je moja malo intenzivnija. Sve iz dobre namjere. ALI, ne moze me maltretirat i unazadovat iz dobre namjere. Zadnji put kad sam dulje ostala doma, ispravljala sam stetu jos godinu dana. 

Sad si ponavljam i uvjeravam ono podsvjesno: ja znam bolje sebe od nje. Ja znam sta mi pase. Ja sam pricala s doktorima. Ja sam SEBI stetu napravila i prvo se SEBI trebam ispricavat, a ne njoj osjecat krivnju. Itd. 

U praksi, maloprije na telefon me pita za planove kad cemo doc, sta ce ona pripremit (citaj: kuhat) i da ce uzet godisnji ''da se druzimo''. Ja - duboki udah prije svega. Da je ona cijele dane doma, kuha i zove nas na dorucak-rucak-kavu-veceru ravno je samoubojstvu. Ja bi inace vec na ovo vristala i muljala. Stvar je ovajput zavrsila tako da sam se smirila i objasnila da ako se misli druzit da ne treba uzimat godisnji nego da racuna da cemo se vidjat ujutro uz kavu. Ja tada imam vremena i na to moze racunati.   Da poslje mi imamo svoje planove. Da nema smisla da popodne rezervira a ja planiram skitat. Digla je ton, ali ja sam se smirila i umjesto nadglasavanja ponovila da ako joj se cilj druzit da joj upravo objasnjavam kako to sigurno moze. Nekoliko sam puta vec joj objasnjavala da je meni socijalni moment kava a ne rucak, doduse, al nije da shvaca. Svejedno sam poostrila. Preokrecem stvari u svojoj glavi. Eto teme za danasnju meditaciju. Zamisljat cu jezero koje je moja roditeljska kuca ili tako nesto Clap

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 18:27
Moja je mama identična, da sad ne ulazim u priču, dečko mi radi fizički zahtjevan posao, a smršao je zbog loše prehrane. Ja pak godinama jedem BB approved, i to dosta restriktivno, tko malo više čita i tipka se sa mnom znat će o čemu je riječ. Prva linija napada: Ja. Jer moja hrana njemu nije dosta, ja ne stignem/ne znam kuhati....To je njemu preslabo.... Oni jednostavno ne žele naučiti drukčije, jer se ne žele odmaknuti od tradicije, i misle da im je takvim promjenama ugroženo nešto temeljno. Još ako su k tome prirodno pasivno-agresivne, kud ćeš ljepše. Uz sve ovo što si gore napisala, što je apsolutno jedini ispravan način nošenja s takvim situacijama, ono što bi ja još dodala kao argument koji se mora i treba koristiti: Tvoja hrana em odgovara tebi i tvom mužu, em je neusporedivo BOLJA(da, upotrebljavam vrijednosni sud), ukusnija, nutritivno zdravija i bogatija. I Gymka, super si mi, ali da, takve kombinacije škode i škodit će, jer to nikad nije samo jednom već skoro svaki dan na našem podneblju. To što oni rade, u neku ruku niti nije hrana, nego većinom prazne kalorije. Slično sam i ja napravila sa svojom mamom, i dok funkcionira, drži se toga. Ako kojim slučajem ne bude, a ti si ok sama sa sobom, ponovit ću savjet koji sam dala kad smo se upoznale ovdje: Laži! Besramno i bezočno laži, i deri po svome. Reci joj da ti je doktor rekao da se moraš više kretati,i jesti kako jedeš i samo mljackaj kad jedeš svoja najdraža jela i govori kako je fino :)

Edited by Justanyone - 07 Kolovoz 2018 at 18:31
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 20:02

Nije nam lako, ha cure LOL

Znam, borila sam se s tim i ...izborila. I identične rečenice sam slušala gooodinama i još ih tu i tamo znam čut samo sam na neke "dobronamjerne" ljude kojih su ih izgovorili toliko puta zarežala da me više ni ne pitaju LOL Pogotovo na poslu. Ekipa marenda skupa šta god već, ja tamanim svoje ili trenutno ne jedem ništa jer ni ne mogu po ovoj sunjari Smile I da, još uvijek dobivam komentare od nekih (pogotovo šefa) na to ali...don't care. Ako me netko radi toga ne prihvati, ni ne treba, jer ja s takvom osobom ni nemam šta previše :) Tko ne zna poštovat tuđe izbore, za njega me živo zaboli što misli o meni.....ima ljudi s kojima bih rađe provodila vrijeme.

E sad, lakše je sa šefom nego s mamom Smile

belfegora, jesi kad sjela s mamom i na lijep način popričala što je tebi bitno i u kojim situacijama se osjećaš dobro/loše, rekla joj da biš zbilja bila sretna kad bi ti dopustila da jedeš ono što voliš ili da radiš ono što ti se radi....jesi kad imala neki takav razgovor?

Da, tvoja povijest sa hranom je zasigurno imala utjecaj na ovo njeno tentanje sad da jedeš, vjerojatno je ostao neki podsvjesni strah da si još uvijek radiš štetu. Ali opet - nije opravdanje. Jer kako si i sama rekla - to je prošlost. Treba te gledati kakva si sada. I ako te zbilja voli, truditi se da uvažava ono što ti voliš i što te čini sretnom. Na kraju krajeva, to i je jedna od definicija ljubavi, ako se ljubav uopće definirati može :) ....da sebe ostavimo po strani i ubacimo se u kožu druge osobe, zapitamo se što ju čini sretnom - i pustimo ju da to radi. Pa i da pogriješi, so what - naučit će na svojoj pogrešci. Tu treba kod ljudi graditi razumijevanje...

Mislim da je komunikacija tu ključna. Mirnim tonom objasniti cijelu stvar...."mama, mene čini sretnom to i to, ovo tvoje me čini nesretnom....zar to želiš?" I ako ona opet krene s tim ali, ali, ali....ti opet " jesam ti rekla da me to čini nesretnom, znači ne radiš to radi mene, nego kontra mene" ....i ako opet i opet i opet i opet tako nastavi.....ja bih rekla - ok mama, sad te puštam da malo razmisliš, a ja idem....

Naravno, uz sve to bitno je i kako se osjećaš, kakve emocije prema njoj nosiš ( da se nekako oslobodiš svih negativnih emocija, nervoze itd) i da zbilja u tom razgovoru krećeš iz pozicije ljubavi....možda onda i u njoj pokreneš da osjeti što je za tebe sad najbolje, a ne da misli da je to to njeno... :)

Ja bih dala svoj primjer ali davno je to bilo. Koliko se sjećam, samo sam sa nekih 18 god. preuzila kuhanje na sebe. Moja draga pokojna baka isto tako je htjela da me učini sretnom sa svojim ručkovima, croasanima, sendvičima....totalno dobre namjere, jer sam uvijek bila dijete koje je voljelo jesti, a pogotovo ono što je ona skuhala ili mi kupila. I bolilo ju je strašno što sam puno toga njenog počela izbacivati (poslije mi je bilo žao jer je masa toga bilo nepotrebno izbacivanje) ali se na kraju morala pomiriti s tim, kao i mama. Da ja želim to što želim, da to želim jer imam neki osjećaj da će tako biti dobro i šta sad...pusti....ali bilo je navlačenja...dok nisu ONE odustale, ne ja Wink

Opet...na kraju cijele priče....bitno je i znati dobro uspostavit neke granice. Jer puno puno puta zabrijavamo oko neke hrane bezveze. Ja godinama nisam jela sarme jer nisam mogla odredit koliko točno ima tu svega LOL Glupost.... ili bilo koje takvo jelo koji za taj jedan put - neće značiti apsolutno ništa. Pojedeš, drugi obrok ideš po svom i točka. Ok, to je jedan obrok, kad se to protegne na  7 dana kontriranja sebi onda to postane drugi problem....onda je to pitanje definiranja vlastitih želja, vrijednosti i stava. Ja želim to i to i pomiri se s tim. Jer to je ljubav. Tko to ne kuži, a što mu reći....osim...razmisli pa se vidimo Big smile

Komunikacija.....prije svega...






Edited by Gym_girl - 07 Kolovoz 2018 at 20:07
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 20:13
Komunikacija, da, ako je druga strana spremna slušati i drugu osobu doživljava kao jednako vrijednu. Kod roditelja to često nije slučaj. Mi smo "djeca" i sa 60 godina, i jako često nas se odgaja da smo vječno dužni, pa učimo zanemarivati vlastite potrebe i doživljavamo ih kao nešto loše. U društvo neću ulaziti, jer sam jednostavno rekla da tko ne prihvaća, npr. da ja ne pijem ništa osim jedne čaše vina ili jedne medice nema što raditi sa mnom, i neće meni društvo određivati kako ću živjeti. Moja prehrana i trening dio su mene i ne dam nikom da mi usere trud. Vjerujem da je tako s većinom vas ovdje. Ali obitelj je nešto drugo. To su ljudi koji su u stanju nabiti takav osjećaj krivnje i nemoći da to nisu istine. Lako moguće da bi ovaj tvoj prijedlog pod određenim okolnostima doveo i do raskola. I Belfegorinoj mami će trebati duuuuuuugo da prihvati ovaj gore napisani mindset. Moja, recimo, nikad ne bi da moja sestra nije razvila bulimiju i dobro je promijenila i opametila svojim ispadima. I dobro je, recimo, dok je čovjek samostalan, pa se može maknuti. A što kad to nije slučaj?
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 21:09
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Komunikacija, da, ako je druga strana spremna slušati i drugu osobu doživljava kao jednako vrijednu.

Nema ako, kreneš pa vidiš putem Big smile Nekad druga strana nije baš na početku spremna poslušati ali tu je onda bitan i naš pristup. I osjećaj i način na koji ćemo pristupiti temi. A bome je bitno i razumijevanje i te druge strane - zašto ne želi poslušati, kakva iskustva/uvjerenja/misli ta osoba vuče sa sobom da je tako tvrda? Treba tu manevrirati malo...možda čak ni ne uspjeti prvi, drugi, treći put....a možda će baš četvrti upalit? Smile

Ako već uđemo u raspravu sa očekivanjem da druga strana nije spremna slušati - onda će tako i biti, zacementirali smo se na početku. Nekad jedna osoba uspije ono što ih 1000 prije ne uspije. Nikad ne znaš što nekome može kliknuti u nekom trenutku. Ako šutiš - neće kliknuti ništa :)

Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Kod roditelja to često nije slučaj. Mi smo "djeca" i sa 60 godina, i jako često nas se odgaja da smo vječno dužni, pa učimo zanemarivati vlastite potrebe i doživljavamo ih kao nešto loše.

Mi smo ono što mi mislimo da jesmo, a ne što oni misle Smile Da, mi smo njihova djeca zauvijek, i to je logično. Tako će jednog dana i meni moje dijete bit, i ja se nadam da ću ga gledat sa 95 i govorit " Zlato moje šezdesetogodišnje, uvijek ćeš bit moja beba" LOL Jer, iako nemam dijete, mogu zamislit taj osjećaj....tako da ja kužim te njihove brije, što ne znači da smatram pravilnim teror koji neki znaju vršit.

Sve ovo što pišeš naš je izbor, i u nekom trenutku života sami utječemo na to kako ćemo gledat na sebe, kao na dužnike i žrtve ili na kreatore svog života......nikad ne treba krivit nekog drugog, svi se mi imamo prilike probudit. I mene su odgajali da šutim i da se uklapam i da uvijek budem mila i draga i pristojna...pa da me vidiš sad kad zagrmim kad mi pukne živac LOL Ajde bjež...će mene netko malteritrat LOL Sve se to .... uči.


Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:


Ali obitelj je nešto drugo. To su ljudi koji su u stanju nabiti takav osjećaj krivnje i nemoći da to nisu istine.

Ista stvar, wrong. Jedino si MI možemo nabit te osjećaje i to je to. Točka Wink



Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Lako moguće da bi ovaj tvoj prijedlog pod određenim okolnostima doveo i do raskola. I Belfegorinoj mami će trebati duuuuuuugo da prihvati ovaj gore napisani mindset.

To je samo jedno očekivanje, i to negativnog ishoda. Zašto ne mislit da će se stvari polako počet mijenjat? I to je moguće, kao i ono prvo. A ako odmah krećemo s tim " ma nema smisla" onda - smisla neće ni biti. 

Kreneš, probaš, trudiš se, držiš mir u sebi koliko možeš .....a i da dođe do raskola, vjeruj mi - kratko bi trajao. Radi hrane? Come on, nije vrijedno toga...otopilo bi se to srce brzo Smile

Uostalom, nekad ljudi moraju ostati sami, pomalo ostavljeni da nešto skuže.....been there, done that.



Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

I dobro je, recimo, dok je čovjek samostalan, pa se može maknuti. A što kad to nije slučaj?

Promijeniš sebe da ne ispališ na živce. I budeš uporan.

Evo ja se nisam makla, ja se ni sad sa 33 god nisam još makla LOL I isto sam prošla kroz svađe, suze, uvjeravanja, pomalo i ruganja i svašta nešto....pa? Tjerala sam po svom, uporno, sigurno u sebe.....malo pomalo, otpori su pali i Martina je kuhala sebi, a baka i mama sebi. I svi sretni. Jer su vidjeli da ne ide drukčije - ili ćemo se klat ili ćemo se volit.

A da se teror nastavio vjerojatno bi se odselila još sa 20 :) Kad imaš dovoljno dobar razlog nađeš i dovoljno dobar način....

Nikad nitko drugi nije kriv za ništa....





"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 21:29
Dobro je dok je(i jer je) Martina mogla sve to financirati :). Kako-tako. Ja ne dijelim mišljenje da sam ikom išta dužna. Ali popizdim na ono "Ja sam tebi platila....*insert necessity here*... I jednostavno popizdim na to da se moram svađati oko stvari koje imam jebeno NAPISMENO da je tako *facepalm*. Ali neeee..... što će ljudi reći? Neće te ubiti jednom.... Budeš ti uporan. Ali na kraju jako ispališ na živce. Jako. Jer ti jednostavno ne vjeruju čak ni da im kaže 10000 ljudi. I da...A bome je bitno i razumijevanje i te druge strane - zašto ne želi poslušati, kakva iskustva/uvjerenja/misli ta osoba vuče sa sobom da je tako tvrda? Treba tu manevrirati malo..... Ma jel'? Ok, ali samo ako se na isti način pogleda i kakva mi uvjerenja imamo i zašto. Jer jako često se neke stvari tupe bez ikakvih argumenata, samo zato jer je to "tradicija". "Tako se naviklo"... E pa navikni i drukčije, ako si mogao tako!Pogotovo kad ti netko donese crno na bijelo dokaz.
Back to Top
Warrior98 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 28 Srpanj 2016
Location: Radoboj,Krapina
Status: Offline
Points: 198
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Warrior98 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Kolovoz 2018 at 21:49
Ljudska psihologija više voli laž koja lijepo zvuči makar je žešće sranje ,nego istinu koja bi mogla malo decentralizirati ustaljeni mentalitet koji mrzi promjenu,ali dugotrajno poboljšati neki aspekt ljudskog života.






"Exercise is the thing we must do to replicate the conditions under which our physiology was - and still is - adapted, the conditions under which we are physically normal."
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 07:38
Ljudi moji, napisat cu ja jos puno vise, ali pocet cu od tog da sam beskonacno puta pokusala komunicirati. I tad to lijepo ide, u teoriji ona sve to podrzava i shvaca. I nisam ja prezahtjevna, ali sam nekompatibilna s njima. Ne jedem krumpir i peceno/przeno meso i kruh. Ne odgovara mi. Uglavnom u komunikaciji je ona super. sve razumije i podrzava. U praksi radi po svome.

E sad, razlika izmedju posjeta na rucak i ovog kako ja odem je sto sam oko tjedan dana u njenoj kuci. Tako da nije to 1 obrok. To je 14 obroka. Bilo bi i vise da se bolje oko tog slazemo. 
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 08:57
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Dobro je dok je(i jer je) Martina mogla sve to financirati :).


S koliko, 18? Yeah right :D

Kad su počele i trajale moje najžešće borbe ja sam bila u srednjoj školi. Nakon toga je bio fax di sam tu i tamo nešto odradila čisto da si mogu kupit nešto. Čak i te 2 god na pultu teretane pred kraj faxa su bile baksuz, kupiš 3 majice i to je to. Sjećam se kako sam sanjala o danu kad ću uć negdje i samo trpat u kolica....sloboda :)

Znaš s koliko je Martina počela financirati koliko toliko svoje obroke, bar par svježih sireva :)? Pred otprilike nešto više od 3 god., kad sam počela zarađivati na mjesečnoj bazi neku bijedu. Tek pred nekih 1-2 god sam stekla neku pristojnu svoticu da mogu otić negdje i stuć 300 kn na hranu bez da trepnem. Pa i sad nije to kompletno financiranje, jer i mama zna kupiti za nas, a i u međuvremenu su nam se obroci uskladili, bar što se ručka tiče.

Tako da nemojmo o financiranju jer je Martina više od 10 god ovisila o mami i baki što se hrane tiče :) I opet uspjela izgurat svoje.

Evo, ja sam i jučer opet imala razgovor s mamom oko naguravanja nekih kombinacije hrane (jer sam navodno premršava pa mi treba). I nisam se dala dok joj nisam dokazala da me pusti na miru oko toga.

Sve ta naša živciranja oko tih komentara i forsiranja su NAŠA živciranja, to tupim cijelo vrijeme. Nisu oni problem, mi stvaramo problem sami sebi, ko i uvijek. Reakcija na akciju.

Znam da s nekima nije lako ali uvijek, uvijek ima neko rješenje. Kažem ti, ja sam doma vrištala, plakala, nisam ni pričala neko vrijeme sa svojima, svakakve drame su tu bile...pa eto me danas, još uvijek držim svoje, a na istom sam mjestu. Znam samo da je meni bilo najgore dok sam bila ta frustrirana loptica. Kad smiriš glavu i doslovno kažeš...ko vas....ja ću radit svoje...stvari se slože nekako. Ako treba godina, neka treba godina...i više...al slože se. Ili nađeš neki poslić, bogato se udaš.... :))) i odeš ća i radiš svoje...

Ja ne kažem da je lako, ali je moguće....najgore je sebe ovako mučit.

Opet..meni je za neke stvari sad žao da sam bila tako tvrdoglava, jer sam vidjela da mi stvarno nebi ništa škodilo da sam popustila tu i tamo, ali opet je to sve bio dio učenja, i dovelo me do neke discipline koju imam sad, zapravo više nekog automatizma jer više ni ne razmišljam o toj hrani toliko....








Edited by Gym_girl - 08 Kolovoz 2018 at 09:01
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 09:07
Originally posted by belfegora belfegora wrote:

Ljudi moji, napisat cu ja jos puno vise, ali pocet cu od tog da sam beskonacno puta pokusala komunicirati. I tad to lijepo ide, u teoriji ona sve to podrzava i shvaca. I nisam ja prezahtjevna, ali sam nekompatibilna s njima. Ne jedem krumpir i peceno/przeno meso i kruh. Ne odgovara mi. Uglavnom u komunikaciji je ona super. sve razumije i podrzava. U praksi radi po svome.

E sad, razlika izmedju posjeta na rucak i ovog kako ja odem je sto sam oko tjedan dana u njenoj kuci. Tako da nije to 1 obrok. To je 14 obroka. Bilo bi i vise da se bolje oko tog slazemo. 


Kakvo je to onda podržavanje i shvaćanje, to je ništa drugo doli ubrzavanje tog razgovora :D

Ali dobro, ajmo sad izvrtit scenarij tog ručka....ona pripremi taj vražji krumpir i meso, kruh je sa strane. I ti si hoćeš skuhat neko povrće umjesto krumpira i kažeš - "mama, ja ću sebi skuhat povrće jer mi se baš sad jede nešto lagano, vani je pakao". Kruh ne jedeš i boli te briga što se o tome misli, a meso uzmeš jer nećeš propast od tog komadića :)

I što se desi - neda ti da skuhaš, ljuti se, svađa se, gunđa...što se tu desi? Ma što god da se desi - ti lijepo skuhaš, sjedneš, pojedeš, kažeš - "e baš si i ti mogla malo povrća uzet, super paše". Hvala na mesu, pusa bok, idem se šetat s dragim" :D




"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 09:25
Sve navedeno se desi. Ali rekoh, i ja sam svjesna da je to njen problem. Moj je samo sto (jedino) njoj dopustam da utjece i na mene, i to vec par godina pokusavam promijeniti. Ostale ljude ja niti ne dozivljavam, nek se cude, nek rade sto hoce, ja imam svoj film. Ali ona ipak ima veci emotivni utjecaj na mene i s obzirom da mislim da ona ipak je jedna jako kvalitetna zena i majka koja me voli, mislim da ne trebam teziti tome da je samo ''odrezem''.

Ja sam tu probala sve: od tog da si kuham svoje, ona kad prvi dan skuzi, drugi dan zauzme doslovno sve dijelove stednjaka cijelo vrijeme da ne mogu pristupit. Od 5 ujutro. Pa ja kazem ajd mogu ja i ovo sirovo, ali se ona cudom cudi kako to nije kuhano pa nije ni rucak i to onda spominje 10x zaredom. Pa se mrsti kako samo kuhano/na naglo meso, pa se ljuti sto joj ne znam rec kad cu sutra doc na veceru u koliko sati i tako dalje. Medjutim, ovo sto vi pisete i cete napisati isto spada u kategoriju neceg sto i sama znam: to je sve njen problem a ne moj. I kad imam dobar dan, ja pustim da mi kroz jedno uho udje a kroz drugo izadje. Natjeravala sam i ja svoje dok sam zivjela s njom i morala se trajno izborit. I sad se nekad dogodi da imam dobar niz dana, kad sam mentalno jaka i ne dam da njene te male sugestije me okupiraju vise nego sto je potrebno da kazem ''ne, hvala'' i odem svojim putem. Ali nisu svi dani takvi, pa se dogodi da me uhvati nespremnu i onda to stvarno povrijedi. Zato uporno trazim nacin da opet dovedemo nas odnos do neke funkcionalne i prihvatljive razine. Jer ipak - to mi je mama. 
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 09:36
Gym, kod mene je kao i kod Belfegore. Nema vrištanja, samo pasivna agresija i nabijanje novaca na nos xD. Kako kaže: nisi sve dane mentalno jak
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 09:42
Originally posted by belfegora belfegora wrote:

Ali ona ipak ima veci emotivni utjecaj na mene i s obzirom da mislim da ona ipak je jedna jako kvalitetna zena i majka koja me voli, mislim da ne trebam teziti tome da je samo ''odrezem''.


I toga što si napisala se sjeti svaki put kad ti digne živac

Misliš da ja tako nisam razmišljala (i razmišljam) o svojoj? Pogotovo jer mi je bila i mama i tata pa sad ti zamisli taj emotivni utjecaj, ko priljepak sam joj bila od malena.....ja sam i jučer bila malo tužna nakon tog našeg razgovora jer sam vidjela da ona ima samo dobre namjere....ali sam opet ustrajala u onome što me čini sretnom, pa sam čak i rekla u jednom trenu "mama ja ću ić ća ako mi nastavite nametat svoje" ...pa je bila frka i odmah je rekla ok ok! Radi što hoćeš ali pazi se da se ne razboliš....eeehhh...dobra namjera.

I moja je sa mnom prošla slično kao tvoja s tobom, samo ja nisam došla do faze anoreksije. Ali je vidjela svašta...i gladovanja, i rušenja, i sate i sate jahanja po sobnoj bicikli...ludilo...i znaaam da mi sve to što sad govori govori iz brige.

Ali ljudi moji, ovo su sve takve gluposti.... I jednog dana ćemo bit svjesne toga...jer brate mili, umjesto da uživamo i družimo se mi se koljemo oko hrane. I to vrijedi s obje strane. Možda bi u razgovoru trebalo i to spomenut...

Ti pogotovo imaš svoj mir kad se makneš, nisi s njom stalno. Na kraju svih krajeva, pa i da malo popustiš tih par dana, nađeš neki kompromis s njom, čak i dobiješ 1 kg u najgorem slučaju taj tjedan ...dođi doma i živi svoj život....znaš već kako se vratiti na staro, a tijelu i dobro dođe malo promjene, jedan kick s hranom tu i tamo.

Ako već ništa drugo ne ide...

I to što si rekla za rezanje...do toga nikad ne bi došlo, vjeruj mi. Opet ti govorim, radi čega - hrane? Strašno Možda bi ste šutile koji dan dok onda nebi shvatila....sve bi to bilo u svrhu shvaćanja...pa i da ne shvati, opet se ti tu imaš prilike vratit i reć, ok mama, nađimo kompromis...













Edited by Gym_girl - 08 Kolovoz 2018 at 09:44
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 10:13
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:


Misliš da ja tako nisam razmišljala (i razmišljam) o svojoj? Pogotovo jer mi je bila i mama i tata pa sad ti zamisli taj emotivni utjecaj, ko priljepak sam joj bila od malena.....ja sam i jučer bila malo tužna nakon tog našeg razgovora jer sam vidjela da ona ima samo dobre namjere....ali sam opet ustrajala u onome što me čini sretnom, pa sam čak i rekla u jednom trenu "mama ja ću ić ća ako mi nastavite nametat svoje" ...pa je bila frka i odmah je rekla ok ok! Radi što hoćeš ali pazi se da se ne razboliš....eeehhh...dobra namjera.

I moja je sa mnom prošla slično kao tvoja s tobom, samo ja nisam došla do faze anoreksije. Ali je vidjela svašta...i gladovanja, i rušenja, i sate i sate jahanja po sobnoj bicikli...ludilo...i znaaam da mi sve to što sad govori govori iz brige.

Ali ljudi moji, ovo su sve takve gluposti.... I jednog dana ćemo bit svjesne toga...jer brate mili, umjesto da uživamo i družimo se mi se koljemo oko hrane. I to vrijedi s obje strane. Možda bi u razgovoru trebalo i to spomenut...

Pa to i jest ono sto joj ja uporno objasnjavam - da nije vrijedno. No, ja maknem fokus s hrane - ona ga vraca. Problem se ispostavi da nije u hrani i - naravno uvijek je s obje strane. Moj dio je vezan za onu tanku granicu izmedju 'pojesti nesto van standardnih gabarita' i 'autodestrukcija hranom'. Ako se sjecate sto sam napisala, jos cu jednom naglasiti - stvarni problem nastane kad me ona pogura iz prvog u drugo. Tj kad je JA pustim da me to njeno pogura. Onda ja nemam dalje kocnicu, onda se dogodi taj okidac koji ne zelimo da se vise dogadja. Jer to nije ''napraviti kompromis i dobiti 1 kg''. To bi ja potpisala odmah. To je popustiti mentalno i uz cijeli taj orkestar dobiti x kg. Zadnji put kad me par dana zaredom tako sazaljivo gledala i tretirala kao bolesnika koji samo sto ne umre (mene sa 70 kila jel), sam se tako pocela i osjecati. Pa sam u 8 dana nabila 5-6 kg. I jos preko nekoliko po povratku dok sam se skulirala. Sjecam se ja kako je to bilo poslje skinuti. Moguce je pojesti 10000 kcal svaki dan. 

I da ne pisete sad da mi nije ona to kriva - nije. Kriva je kombinacija. Ona je kriva jer me stalno vraca na temu hrane i pogura preko ruba nabijanjem krivnje ''jer se boji i voli me''. Ja sam kriva jer to dopustim. Ja sam kriva jer ne prekinem niz. Ali ako smo identificirali problem, identificirali okidac, i zakljucili da meni to apsolutno ne cini dobro.. zar ne bi bilo stvarno u redu s njene strane da to ispostuje? Zar nema bas nikakav drugi sustav da ''mi udovolji' ako je bas navalila da ''mi udovoljava''? Neki koji bolje utjece na obje? 

I da - pricale smo vec o tome i kao slozile se. Ona zasteka u praksi. Malo se toga promijenilo. Tako da mislim da je u mom slucaju najbolje za tanjur postaviti ostre granice (tu sam probala x iteracija na temu i ovo je najblize zadovoljavajucem). To su stroze granice nego ih se generalno drzim u ostatku godine. Npr njoj se ne da objasniti sto je MALO tjestenine/krumpira. Ali razumije izraz ''ne jedem uopce'' bolje. Pa OK, mozemo tako tih tjedan dana. Ako ne moze tjestenina/riza/krumpir/njoki - morat ce neko povrce doc na red. Uz to, ono sto se godinama trudim je svesti zajednicko obrokovanje na minimum i siriti spektar ostalih aktivnosti. Za stolom ocito nismo kompatibilne i ta frustracija se osjeti. Pretpostavljam da bi lakse bilo kad bi nasle nesto gdje jesmo, jer onda ona ne bi imala taj grceviti osjecaj da mi sve mora pruziti kroz hranu. Problem je sto smo se poprilicno udaljile pa ovo i nije trivijalan zadatak.

Nije da nema nikakvih napredaka. Ima, iako su apsolutno prespori. I jesu, sad su to 'sitnice' mozda. Ali danas-sutra ce primjerice  ista stvar biti s odgojem moje djece. Ni tu se nece postivati najcesce moj stav, ni za hranu ni za ponasanje ostalo. A to mi je neprihvatljivo. Ovo je tren da me pocne drugacije gledati. A to se mora dogoditi tako da ja sama SEBE mentalno nadjacam. Tu nema upitnih djelova. Ona je posljedica, iako je to sve isprepleteno.

Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:


Ti pogotovo imaš svoj mir kad se makneš, nisi s njom stalno. Na kraju svih krajeva, pa i da malo popustiš tih par dana, nađeš neki kompromis s njom, čak i dobiješ 1 kg u najgorem slučaju taj tjedan ...dođi doma i živi svoj život....

Ako već ništa drugo ne ide...

I to što si rekla za rezanje...do toga nikad ne bi došlo, vjeruj mi. Opet ti govorim, radi čega - hrane? Strašno Možda bi ste šutile koji dan dok onda nebi shvatila....sve bi to bilo u svrhu shvaćanja...pa i da ne shvati, opet se ti tu imaš prilike vratit i reć, ok mama, nađimo kompromis...


Pa svojevrsno i dolazi do rezanja vec. Iskljucena je radi toga iz velikog i bitnog dijela mog zivota. Manje dolazim i manje uzivam doma. Necakinja odrasta bez da stvarno zna ko joj je teta. Manje  i s njom imam odnos  povjerenja. Mislite da sam njoj pricala o hormonalnim problemima koji su me okupirali zadnje 2 god? Kako da ne, i bez tog sam dovoljan broj puta cula kako nikad necu imati djecu ovako, sto zbog posla sto zbog stresa sto zbog hrane. Gore su takve stvari koje udaljavaju ljude od ijedne svadje.

Ali da - spas je sto nije uvijek i stalno. Otak imamo i kvalitetnijih djelova odnosa, iako preko telefona. Ali neupitno je da sam veliki ljubitelj svoje rutine samostalnosti i slobode, jos od malih nogu,  i zaista sam od srca zahvalna radi tog sto mogu svoj zivot krojiti 'po sebi'. 

Na kraju, mislim da bi ovaj put moglo bit sasvim OK. Mentalno sam u jakoj fazi, ogranicen je period i spremna sam raditi na tom odnosu. Bilo je vec par puta OK pri posjetu doma, pa uvijek identificiram nove 'trikove' koji su upalili ili ne. U prosjeku je svaki put malo bolje, sto znaci da se krecem u dobrom smjeru. Tako da meditiram uspjeh Clap

@Gymka, tebe sam najcesce quatala jer @justanyone itekako sve zna Embarrassed skupa smo sklepale neke od tih 'trikova' Big smile Hvala svakako objema na odgovoru, mislim da je ovo cesta i neiscrpna tema. Ja cu se s njom prije ili poslje izboriti (izborila sam se i s gorima), ali nije lose da stoji to sve skupa tu, mozda jos nekom jedan dan pomogne. A uvijek volim i vidjeti i usporedjivati misljenja i iskustva. Nije uzalud da je vise glava pametnije od jedne... Star

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Kolovoz 2018 at 12:01
Definitivno! Vidim i sama neke obrasce i dobre taktike, makar priznajem da sam trenutno u "neće meni nitko određivati kako da živim" modeu, pa baš i nisam za kompromise, ali ako Belfegori pali, samo naprijed! :)
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 10>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.