Izbjegavati rastezanje O.O |
Post Reply |
Author | |
Zvonimir Brle
Pali po spravama Joined: 12 Svibanj 2011 Location: Sunja Status: Offline Points: 1018 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 12 Travanj 2012 at 09:01 |
Istezanje je postalo vec tradicionalan ritual mnogih vježbaca u teretanama. Neki na taj "obavezni" dio treninga potroše skoro koliko i na glavni trening sa težinama i ne sumnjajuci da rade krivu stvar. Da li su svi oni u krivu?Sve više dobro kontroliranih studija pokazuje da se istezanjem prije treninga privremeno smanjuje mišicna snaga i ucinkovitost, a može se povecati i vjerojatnost ozlijedjivanja! |
|
Igor
Viden/a u gymu Joined: 14 Sijecanj 2012 Status: Offline Points: 309 |
Post Options
Thanks(0)
|
2001. su te iste studije govorile da poslije svakoga seta treba se istezati....vidim da radis sa girjama pa procitaj od Pavela "Relax into stretching" knjiga ima vise kredibiliteta od "studija kontroliranih".
Edited by Igor - 12 Travanj 2012 at 12:26 |
|
musicgirl
Cita FAQ Joined: 11 Ožujak 2012 Status: Offline Points: 83 |
Post Options
Thanks(0)
|
istezanje povecava vjerojatnost ozljedjivanja?!
ja svaki put radim istezanje prije i poslije glavnog dijela treninga te iz vlastitog iskustva(koje i nije baš veliko) mogu reci da mi to koristi i ne odmaže, al eto cekam starije i iskusnije da kažu svoje mišljenje. |
|
Sara89
Viden/a u gymu Joined: 29 Lipanj 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 133 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ja se zagrijavam prije, a istežem nakon treninga. Prije treninga mi ne odgovara, jer su mi mišici još malo ukoceni. Drugi par rukavica su treninzi u potpunosti bazirani na istezanju, ali to rijetko radim (stretching, lagana joga, itd.)
|
|
Život pocinje svakoga dana.
|
|
- Darac -
Viden/a u gymu Joined: 19 Sijecanj 2011 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 376 |
Post Options
Thanks(0)
|
Najbolje je prije treninga zagrijavati se, a tek poslije treninga istezati i rastezati se
|
|
musicgirl
Cita FAQ Joined: 11 Ožujak 2012 Status: Offline Points: 83 |
Post Options
Thanks(0)
|
eto i to sam naucila
|
|
Morrighan
Pali po spravama Joined: 05 Svibanj 2010 Location: Yugoslavia Status: Offline Points: 1020 |
Post Options
Thanks(0)
|
Tu postoji vise teorija koje se kolju medjusobno, takodje, treba uzeti u obzir fizicku aktivnost koja sledi i na osnovu nje odluciti da li se i kako istezati :) Staticno istezanje svakako nema poentu na nezagrejan misic, ali takodje nema ni poente nekoliko sati posle treninga. Takodje i od nasih ciljeva zavisi koliko cemo potrositi na istezanje.
Ne znam kako moze istezanje pre treninga uticati na ozledu tokom treninga, u nekim stvarima cak moze i pomoci, ali opet, mnogo zavisi i od same fizicke aktivnosti. Edited by Morrighan - 14 Travanj 2012 at 17:48 |
|
Bla!
Cita FAQ Joined: 10 Rujan 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 79 |
Post Options
Thanks(0)
|
Upravo to, prvo zagrijavanje pa istezanje prije glavnog treninga i na kraju završno istezanje da se opuste mišici.
Da li je to najbolja kombinacija za svakoga i sve vrste treninga, vjerojatno ne, no za rekreativu ne vjerujem da šteti.
|
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Sve piše u prvom postu :) Lagano zagrijavanje na pocetku, eventualno malo dinamickog istezanja, i/ili piramidalnog zagrijavanja ko ide na taj nacin...i na kraju staticko...ne na pocetku...
|
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
malee
Cita FAQ Joined: 11 Sijecanj 2012 Status: Offline Points: 7 |
Post Options
Thanks(0)
|
Cinjenica je da se s elasticnošcu zglobova vježbaca, odnosno sportaša u pravilu i povecava broj ozljeda.
Ekipa koja celom dira koljena, stavlja noge iza glave i sl. najcešce ima problema s tetivama i ligamentima jer u tom slucaju mišici moraju biti jaci kako bi podnijeli širi opseg pokreta. S druge strane sportaši koji jedva vrhovima prstiju ruku taknu koljena najcešce nemaju nekih bitnijih ozljeda, ali im je ogranicen opseg pokreta i smanjena eksplozivnost. Ovo govorim cisto iz svog nekakvog iskustva koje se temelji na 15 godina bavljenja sportom. |
|
zmaj
Fitness freak Joined: 19 Ožujak 2009 Location: Trogir Status: Offline Points: 3429 |
Post Options
Thanks(0)
|
zagrijavanje prije,istezanje nakon treninga
|
|
Ivan1986
Cita FAQ Joined: 26 Srpanj 2012 Status: Offline Points: 26 |
Post Options
Thanks(0)
|
Treba se dobro zagrijavati prije treninga ali isto tako i istezati nakon treninga.Osobno smatram da bi se vjezbe trebale razlikovati-ovisi o sportu i samome sportasu.Moje omiljene "klackalice" sigurno nece radit neki baletan....
Ako se ne razgibavamo i istezemo imat cemo problema s donjim dijelom ledja ako ne sada onda kada ostarimo. |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |