New Posts New Posts RSS Feed - D: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

D: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom

 Post Reply Post Reply
Author
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: D: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom
    Posted: 08 Travanj 2019 at 01:16
Svi komentari na temu: Znanost potvrdila: Ovo je rješenje za ostvarenje napretka treningom

Clanak je sasvim korektan za prosjecno informiranu populaciju, ali naslov je senzacionalisticka glupost i sumnjam da ga je Grgic dao. Naime, ima toliko varijabli koje utjecu, od životne dobi do metabolickih poremecaja i celularnih-biokemijskih znacajki svake osobe, da znanost ne može baš ništa potvrditi. U zadnjih desetak godina se strahovitom brzinom otkrivaju nove stvari, i svaka od njih otvara stotine novih pitanja, pa slika postaje sve složenija i smušenija. A statisticka istraživanja da je nekim nacinom vježbanja netko postigao xy napredak, ne mora baš ništa znaciti za neku drugu skupinu ljudi. Niti za hipertrofiju, niti za fatloss. I ne bi se u istoj temi trebali miješati aerobni i anaerobni trening bez da se citaocima detaljno objasni jer su adaptacije sasvim razlicite, i tumacenje volumena kao i ovisnosti rezultata. Hoce li 50godišnjak sa dijabetesom jednako reagirati na odnos volumen/intenzitet kao zdravi 20godišnjak? Naravno da nece, a i znanstvena disciplina endokrinologije vježbanja je još daleko od kompletne slike koja bi uz tisuce varijabli mogla predvidjeti tko što i kako. Znanost napreduje, ali ništa ne tvrdi nego ispituje i traži nove detalje da bi se stvarala cjelovita slika, no još smo daleko od rješenja koje bi za odredjenu osobu dala dijagram toka i nacina vježbanja za što brži napredak, a generalizacije su za malobrojne unutar pojedinih skupina. Možda ce nekima cudno zvucati, ali zaista iskusan trener može više pomoci nego traženje odgovora u znanosti, jer ce iskusan trener sam preispitavati svoje metode u kontaktu sa klijentom, i mijenjati varijable. No bježite od trenera koji ce vam prodavati price iz endokrinologije, jer nije ni potrebno a nemaju ni obrazovanje iz tog podrucja, pa mnogi na taj nacin žele samo fascinirati klijenta.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Travanj 2019 at 14:14
Originally posted by iver iver wrote:



 No bježite od trenera koji ce vam prodavati price iz endokrinologije, jer nije ni potrebno a nemaju ni obrazovanje iz tog podrucja, pa mnogi na taj nacin žele samo fascinirati klijenta.

Slažem se kao i uvijek sa cijelom pričom oko personalizacije u prehrani i u treningu, ali bi vezano na ovo gore samo rekla da nisam sama vođena nekim simptomima par ljudi uputila na određene preglede ko zna kad bi otkrili da imaju problema s nekim hormonom, žlijezdom i sličnim jer se naravno njihov doktor time nije dovoljno pozabavio pa se do endokrinologa nije ni došlo.  

Naravno, jedno je uputiti, a drugo dijagnosticirati, svaki stručnjak bi trebao znati di su mu granice.  Ali eto, koliko je s jedne strane dobro biti oprezan sa tim savjetima, toliko je dobro i biti otvoren, poslušati i provjeriti kod onih koji sumnju mogu i potvrditi. Možda neki vrag i upali. 
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.