New Posts New Posts RSS Feed - D: Što smo stariji to nam treba više proteina i više treninga!
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

D: Što smo stariji to nam treba više proteina i više treninga!

 Post Reply Post Reply
Author
Erich View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 30 Travanj 2018
Status: Offline
Points: 33
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Erich Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: D: Što smo stariji to nam treba više proteina i više treninga!
    Posted: 30 Rujan 2019 at 21:49
Svi komentari na temu: Što smo stariji to nam treba više proteina i više treninga!

Ovo je clanak za moje vršnjake...svi se cude kako ja tako star (60 godina) umjesto u birtiju idem u teretanu.
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2021 at 09:57
Da bi se pisalo o nekoj temi potrebno je i poznavati temu, a ne samo procitati istraživanje. Ovo istraživanje je dosta staro i ponavlja diskutabilne cinjenice bez razumijevanja cijele slike, uostalom mnogi to isto prepisusju i ponavljaju kao mantru. Prvo, definicija sarkopenije je prilicno problematicna, gdje je granica bolesnog stanja, naime sasvim je logicno da prilikom starenja tijelo nešto odbacuje, pa niti jedan organ od jetre do kardiovaskularnog sustava ne funkcionira kao u mladosti, i višak mišica je teret za organizam. Drugo, funkcionalnost bubrega ( koji su veoma bitni kod povecanog unosa proteina ) opada od cca 40 godine-nekom ranije nekom i kasnije, znatno se smanjuje broj nefrona, stoga je za vecinu višak proteina problem. Trece, današnji trendovi u znanosti, za zdravije starenje( osim onih koje su placene od industrije ), pokazuju zdraviju dugovjecnost sa smanjenjem unosa proteina. Dovoljno proteina, ali ne previše, ne može se raditi isjecak iz cijele slike i promatrati samo jedan efekt nekog nutrijenta a zanemariti ostale efekte. Evo samo jedan primjer drugacije znanosti, ima ih tona https://www.sydney.edu.au/research/research-impact/the-secret-to-healthy-ageing-is-a-low-protein-high-carb-diet.html a ako nekog zaista zanima tema može poceti od radova Ane Maria Cuervo. Tjelesno vježbanje je naravno nužno, ali vrsta vježbanja se ne može generalizirati jer nije sve za svakog, no u lijepoj našoj se na prste mogu nabrojati treneri koji to znaju optimizirati za pojedine klijente starije životne dobi. Naravno, svaki trening je bolji od nikakvog, ali nešto je dugorocno za nekog i štetno dok je nešto za nekog više korisno, što-kako-i za koga je tema za knjigu a ne komentar.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.