New Posts New Posts RSS Feed - š5 namirnica za bolji imunitet
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

š5 namirnica za bolji imunitet

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: š5 namirnica za bolji imunitet
    Posted: 29 Srpanj 2010 at 12:20
Bobice bazge
Iako je to stari narodni lijek cini se kako ekstrakt iz ovih tamnih bobica u laboratorijskim uvjetima blokira virus gripe. Nekoliko manjih studija kod ljudi pokazuje kako može pomoci bržem oporavku od gripe. No znanstvenici upozoravaju kako su potrebne daljnje studije. Plod je bogat antioksidansima i ima protuupalno djelovanje.

šampinjoni
Ne treba odbacivati gljive kao namirnice siromašne hranjivim tvarima: imaju mineral selen i antioksidanse. Niska razina selena je povezana s povecanim rizikom od razvoja težih oblika gripe. I vitamini B riboflavin i niacin koji se nalaze u ovim gljivama imaju ulogu u zdravom imunološkom sustavu. Studije na životinjama su također pokazale kako gljive imaju antivirusni, antibakterijski i antitumorski efekt.

Akai bobice
Akai bobice se zajedno s proizvodima poput borovnica nazivaju "super hranom". Njihova tamna boja bobica govori kako su bogate antioksidansima antocijaninima. Iako nije znanstveno dokazano lijecenje određenih vrsta bolesti antioksidansi iz bobica pomažu našem tijelu u borbi s borama i starenjem. Akai bobice se najcešce nalaze u sokovima ili suhe u granola plocicama.

Kamenice
Afrodizijak? Imunološki pobuđivac? Možda i jesu, zahvaljujuci mineralu cinka koji je pronađen u kamenicama. Niska razina cinka povezana je s muškom neplodnosti. cini se kako cink ima i antivirusni ucinak, premda znanstvenici ne mogu objasniti zašto. Međutim, oni znaju kako je važan u nekoliko funkcija imunološkog sustava, ukljucujuci i zacjeljivanje rana.

Lubenica
Hidrira i osvježava, a zrela lubenica također ima dosta snažan antioksidans, glutation. Poznat je u jacanju imunološkog sustava u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom kašastom dijelu lubenice pokraj kore.

Kupus
Ovo je još jedan izvor glutationa. Kupus se jednostavno i jeftino može pronaci tijekom zimskih mjeseci kada je u sezoni. Pokušajte dodati kupus (bijeli, crveni, kineski) u juhe i variva kako bi dobili antioksidanse i pojacali nutritivnu vrijednost vašeg obroka.

Bademi
šaka badema može pomoci vašem imunom sustavu u borbi protiv efekata stresa. Preporucena š / 4 šalice ima gotovo 50% dnevne preporucene kolicine vitamina E koji pomaže u poticanju imunološkog sustava. Oni imaju riboflavin i niacin, vitamine skupine B koji mogu pomoci smanjenju ucinaka stresa.

Grejp
Grejp ima veliku kolicinu vitamina C. Međutim, znanost još nije dokazala može li se u lijecenju prehlade i gripe dobiti dovoljno vitamina C samo kroz hranu, a bez dodatka prehrani. Ipak, grejp je prepun flavonoida - prirodnih kemijskih spojeva koji pojacavaju aktivaciju imunološkog sustava. Ne sviđa Vam grejp? Probajte narance ili mandarine.

Pšenicne klice
Pšenicne klice su dio sjemena pšenice i prepune su hranjivih tvari. Imaju cinka, antioksidansa, vitamina B drugih vitalnih vitamina i minerala. Pšenicne klice također nude dobru mješavinu vlakana, proteina i masti. Zamijenite dio uobicajenog brašna koje koristite u domacinstvu pšenicnim klicama.

Jogurt s malim postotkom masti
Jedna šalica jogurta s malim postotkom masti dnevno smanjuje šansu za dobivanje prehlade. Potražite jogurt s probioticima. Neki istraživaci vjeruju kako oni stimuliraju imunološki sustav u borbi protiv bolesti. Također potražite vitamin D. Nedavne studije su otkrili vezu između niske razine vitamina D i povecanog rizika od prehlade i gripe.

cešnjak
cešnjak ima nekoliko antioksidansa koji vode bitku s napadacima imunološkog sustava. Među metama cešnjaka je i H. pylori, bakterija povezana s ulkusima i rakom želuca. Savjet za kuhanje: oguliti, nasjeckati i ostaviti ga š5 do 20 minuta prije kuhanja kako bi aktivirali enzime koji poticu imunološki sustav.

špinat
špinat je bogat hranjivim tvarima i poznat je kao "super hrana". Ima folnu kiselinu koja pomaže u proizvodnji novih stanica i popravku DNK. Ima vlakna, antioksidanse kao što su vitamin C i još mnogo toga. Najviše imate koristi ako ga jedete sirovog ili lagano kuhanog.

caj
Zeleni ili crni? Oba su prepuna polifenolima i flavonoidima. Ovi antioksidanti traže slobodne radikale koji oštecuju stanice i uništavaju ih.

Batata
Batata ima antioksidans beta-karoten koji ima i mrkva, a koji cisti štetne slobodne radikale. Batata također ima vitamin A koji usporava proces starenja i može smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

Brokula
Brokula spada u osnovne namirnice koje poticu imunološki sustav i vrlo se lako nalaze u trgovinama i pripremaju u jelima. Jedna studija je dokazala kako u brokuli postoji kemijska tvar koja pomaže stimuliranju imunološkog sustava miševa. Dodatno je puna hranjivih tvari koje štite vaše tijelo od oštecenja i sadrži vitamin A, vitamin C i glutation.



Izvor: WebMD
(mojdoktor.hr)
 

Edited by Zoki
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Srpanj 2010 at 12:25
što s liste najviše konzumirate? 
Osobno.. jogurt, bademe, brokulu, šampinjone i cajeve naravno.
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
samatri View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Studeni 2007
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote samatri Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Srpanj 2010 at 21:28
  caj,pšenicne klice,bademi,lubenica,kupus i  brokula  :)
Back to Top
Kate View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 12 Lipanj 2009
Status: Offline
Points: 1580
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kate Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Srpanj 2010 at 10:48
caj, Jogurt, Kupus, Brokulu, špinat i šampinjone...ali mislim da je popis prekratak

Toliko je puno jednako dobrih ako ne i boljih namirnica : npr. borovnice, nar,acerola...
Back to Top
anita2102 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 21 Srpanj 2010
Status: Offline
Points: 72
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote anita2102 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Kolovoz 2010 at 13:28
caj- zeleni crni, sljez menta, spinat, jogurt, bademi, lubenica ( jer im je sad sezona), sampinjoni (koliko toliko cesto; nastojim ), kupus sad forsiram sve cesce, na salatu, dinstanog , varivo.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.