Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Top 5 dodatne opreme za bicikle

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vožnja biciklom jedan je od najraširenijih oblika rekreacije kako u svijetu, tako i kod nas. S dolaskom toplijeg vremena sve veći broj ljudi svakodnevno koristi bicikl kao prijevozno sredstvo za odlazak na posao, kao zdravi oblik fizičke aktivnosti, a također i za uživanje u vožnji u prirodi. Bez obzira u koju svrhu ga koristili, da bi vaš užitak bio potpun i da bi u vožnji bili maksimalno sigurni potrebna vam je i odgovarajuća dodatna oprema.

Biciklisti s opremom

1. Sigurnosna oprema

Prva i osnovna stvar od koje svakako treba krenuti kada je vožnja bicikla u pitanju je svakako vaša sigurnost. U sigurnosnu opremu na biciklu ubrajamo prije svega kacigu i reflektirajuća svjetla.

Od ozljeda u biciklizmu najčešće su ozljede glave, a većina njih mogla bi se izbjeći ili u najmanju ruku ublažiti nošenjem kacige. Osim što štiti od teških ozljeda glave kaciga vam u određenim slučajevima može spasiti i život. Istraživanja u Njemačkoj pokazuju da kacigu nosi samo trećina desetogodišnjaka, a za pretpostaviti je da je taj postotak u Hrvatskoj još niži što je potpuno nerazumljivo s obzirom na opasnosti koje vladaju u prometu.

Bez obzira na disciplinu kojoj je namijenjena, svaka biciklistička kaciga sastoji se od tri glavne komponente- vanjske plastične ljuske, unutrašnjeg sloja lako lomljivog materijala nalik običnom stiroporu i traka za pričvršćivanje i osiguravanje kacige za glavu. Kacige koje su dopuštene u Europskoj uniji moraju imati oznaku DIN EN 1078, dok su univerzalne oznake kvalitete koje vrijede godinama SNELL, ASTM/SEI, ANSI ili CPSC. Prilikom odabira važno je da vam kaciga dobro sjedne tako da prekriva najveći dio čela, da je lagana i udobna, s dovoljno otvora za provjetravanje i da ima praktičan sistem kopčanja.

Biciklistička kaciga

Najbolje su one rađene u IN-molding tehnologiji i od proizvođača: Bell, MET, Giro, Briko, Byke rider, Rudy project, Trek, Vetta...

A za one malo dubljeg džepa u Švedskoj je dizajnirana kaciga koja aktivira zračni jastuk i štiti glavu u roku od nekoliko sekundi. Kaciga je omotana oko vrata kao šal i opremljena je senzorima koji mogu aktivirati zračni jastuk tako da pokriva i štiti glavu u slučaju nekog nepredviđenog pokreta, a uz sve to ne kvari ni frizuru. :)

Kada su svjetla u pitanju, prema zakonu o prometu, bicikl mora imati jedno ili dva simetrično postavljena svjetla za osvjetljavanje ceste na njegovoj prednjoj strani te jedno ili dva simetrično raspoređena stražnja pozicijska svjetla crvene boje koja moraju biti pričvršćena na zadnjoj strani vozila.

No bez obzira na zakon, zbog vlastite sigurnosti potrebno je da na cesti budete što uočljiviji te na taj način zaštitili i sebe i druge sudionike u prometu. Osim standardnog osvjetljenja koje bi bi svaki bicikl morao imati, danas se sve više koriste LED svjetla koja ne osvjetljavaju put, već samo daju na znanje ostali sudionicima da ste u prometu. Danas se ne tržištu mogu pronaći najrazličitije bljeskalice po pristupačnim cijenama, stoga svakako vrijedi odvojiti tih par kuna za vlastitu sigurnost.

2. Zračnica+pumpa+alat

Mehanika bicikla poprilično je jednostavna i većinu lakših kvarova najjednostavnije i najbrže je otkloniti čim se pojave. Najčešće je to probušena zračnica, popuštanje nekog vijka, puknut lanac... Da bi mogli djelovati brzo i efikasno poželjno je da u svakom trenutku kraj sebe imamo manji multifunkcionalan komplet alata, novu zračnicu i pumpu.

Biciklistički alat

U multifunkcionalnom alatu za popravak bicikla najčešće imate nekoliko dijelova imbus ključeva, ravni i križni odvijač, zaobljeni vrh tupe britvice sa kojim možete izvaditi gumu bicikla, te dio najkorisnijeg alata za popravak lanca. Sve navedeno danas se može naći po pristupačnim cijenama i u praktičnim pakiranjima tako da ne zauzima previše mjesta i samim time ne smeta u vožnji.

3. Stalak za bidon+bidon

Koliko je važno pravilno uzimanje tekućine tijekom tjelovježbe, pa tako i kod vožnje bicikla, vjerujem, ne treba posebno naglašavati. Posljedice dehidracije na tijelu kod biciklista mogu biti stravične, zbog čega vrhunski sportaši ove kategorije tom problemu posvećuju izuzetno pozornost. Stoga su i bidoni izmišljeni upravo za bicikliste i najveći broj rehidracijskih otopina razvijen je upravo za bicikliste.

Biciklistički bidoni

Tekućinu je potrebno unositi u pravilnim intervalima i to minimalno pola litre svakih sat vremena, a što se brže vozimo i što je vani toplije toliko se i količina povećava. Osim klasičnih nosača i bidona, danas se sve češće koriste i ruksaci sa mijehom koji su posebno praktični ako idete na višesatnu vožnju biciklom.

4. Brzinomjer - ciklokompjuter

Brzinomjer ili ciklokompjuter ne ubrajamo u neophodnu opremu za bicikle, no za sve ozbiljnije rekreativce koje zanima velik izbor informacija izvedbe ovo je prava igračka. Prije ili kasnije zanimat će vas koliko ste se dugo vozili, kojom brzinom, koliko ste kilometara prošli i sl. informacije, a upravo ova mala računala imat će odgovor na sva vaša pitanja.

Oni jednostavniji modeli mjere samo osnovne funkcije, dok oni skuplji i bolji imaju puno veći izbor pa će vam tako između ostalog moći izmjeriti npr. koliko ste kalorija potrošili, puls ili gps poziciju. Svi ovi podaci mogu vam pomoći da svoje vježbanje podignete na višu razinu i s vremenom postižete sve bolje rezultate.

Biciklistički brzinomjer - ciklokompujter

Brzinomjer možete kupiti u svim boljim prodavaonicama sportske opreme ili u specijaliziranim dućanima, a cijene variraju od 100kn za neki jednostavniji model, pa do nekoliko tisuća kuna za bolje modele.

5. Biciklističke rukavice

Iako se možda ne čine toliko važnima, rukavice su nezaobilazan dio biciklističke opreme koji rado nose i oni koji se inače jako malo voze. Prvenstveno služe za zaštitu i udobnost, te jednom kad se naviknete nećete ih više tako lako skidati. Razloga ima mnogo: omogućavaju bolji grip, osiguravaju udobnost, štite prilikom pada, ublažavaju vibracije tijekom vožnje, sprečavaju nastanak žuljeva itd. Proizvode se u različitim varijantama, a dvije osnovne su bez prstiju za ljetna razdoblja i one sa prstima za zimska. Također poželjno je da su vjetrootporne te napravljene od nekog sintetskog materijala s gel umecima za veću udobnost.

Biciklističke rukavice

Budući da ste na biciklu direktno izloženi svim vremenskim i klimatskim neprilikama s vremenom ćete sigurno poželjeti nabaviti i odgovarajuću odjeću i obuću, ali ona nije toliko neophodna, pogotovo ako ste početnik i bicikl koristite samo za vožnju na kraće relacije.

A sad kad ste se opremili nema više isprike. Auto u garažu, bicikl u ruke i kreni!

Objavljeno 04.08.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!