Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ljeto nam se vratilo, skejteri i roleri na ulice!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Skejtanje

Skejtanje je sport "jahanja daske" odnosno izvođenja trikova na skateboardu.

Skejtanje zapravo može biti način rekreacije, pokazivanje umjetnosti, posao ili samo način prijevoza. Ovisi o vama. 2002.g. istraživanje je pokazalo da postoji 18.5 milijuna skejtera. Od toga 85% su bili ispod 18 godina i nešto manji postotak toga su muškarci.

Skejt

Povijest skejtanja

Nastao je 1940-ih godina u Kaliforniji, od surfanja nakon što danima nije bilo valova, surferi su odlučili naći nešto za surfanje "po ravnom". Prvobitno je nazvan Sidewalk Surfing. Evolucijom skate parkova i rampi razvio se i freestyle. Tako je od 2-3 trika svedena na boardanje na 2 kotača uvedeno skakanje, preskakanje, kolutovi u zraku bez ruku, s jednom rukom, polukružno skakanje i tu nastaje umjetnost.

Skejtere se svrstavalo u neku punk generaciju sa svojom punk modom i okarakteriziralo kao buntovnike. Tako je bilo do 1991.g, dok filmovi Grind i Lords of Dogtown nisu pomogli toj subkulturi da zaživi i u pozitivnom smislu. Poboljšan je ugled skejtera kao pojedinca koji imaju bezopasnu zabavu koja uključuje zdrava, nenasilna natjecanja.

Američki marinci testirali su korisnost komercijalnih "off-the-shelf skateboards" tijekom borbenih vojni vježbi u kasnim 90-im u programu zvanom Urbani Ratnik'99. Njihova svrha je posebna "za manevriranje unutar zgrada, kako bi se otkrile zamke i izbjegli snajperisti".

Skejter

Discipline:

Skejtanje možemo podijeliti u 3 discipline:

STREET: Street skejtanje se izvodi na ulici ili u skate parkovima koji oponašaju situacije sa ulice (stepenice, zidiće, klupe i sl.). Na street natjecanjima skejteri pokušavaju ukomponirati što više trikova i koristiti ih na što više prepreka.

VERT: Riječ vert, dolazi od vertikalan. Vert je vožnja na halfpipe rampi uz izvođenje ogromnih skokova i trikova u zraku.

SPUST: Ova disciplina ima najjednostavnija pravila-spustiti se od točke A do točke B što brže i preživjeti.

Rolanje

Rolanje, kombinacija klizanja i koturanja, sve više osvaja djecu, mlade i one ne tako mlade u dobroj tjelesnoj kondiciji.

RolericaPrve izvedbe koturaljki s dva para paralelno postavljenih kotača ispod prstiju i pete navodno su nastale još u 18. stoljeću. Današnji oblik rola smislili su ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća američki hokejaši Scott i Brennan Olson, koji su željeli pronaći način da se hokejaši tijekom vrućih ljetnih mjeseci uz troškove puno manje od onih održavanja leda, mogu baviti svojim sportom.

Sam izgled sporta doživio je, zahvaljujući novom formatu uličnih natjecanja, renesansu i danas je rolanje brže, teže, opasnije i vizualno atraktivnije nego ikada, a novac se, zajedno s velikim kompanijama, polako počeo vraćati u sport. Rolanje je među 20 najpopularnijih sportova u svijetu i čak 4,5 posto ljudi na svijetu bavi se ovim sportom, a u Hrvatskoj rola čak 200 tisuća ljudi.

Rolanje

Vrste rola

Odabir rola uvelike ovisi o njihovoj namjeni. Nije svejedno želite se rekreirati ili brzo rolati, te pogotovo zanima li vas freestyle, rolanje po skate parku ili hokej. Ako ste početnik i niste sigurni u kojem će se smjeru vaši interesi kretati, preporučamo da krenete s rolama za rekreaciju.

  • Hokej – poput hokeja na ledu i na betonu se igra i trenira ovaj zanimljiv sport. Role su vrlo slične klizaljkama – napravljene su od šivane kože i vežu se vezicama radi što boljeg prijanjanja nozi. Kotači su napravljeni za vrlo brze pokrete.
  • Brza trka – role za utrke imaju pet kotača, vrlo dugu bazu kotača i nisko su rezane. U pravilu nemaju kočnica i preporučaju se samo vrlo iskusnim rolerima.
  • Freestyle – gotovo sve figure koje se rade na ledu, mogu se raditi i na betonu, uz odgovarajuće role, koje su vrlo nalik klizaljkama. Okreti, piruete, vjenčić, rolanje unazad... sve je moguće uz ove role.
  • Rekreacijske – ovo su role na kojima smo svi počeli. Najčešće su izrađene od plastične cipele koja učvršćuje zglob i kotača koji omogućuju visok stupanj kontrole.
  • Fitness – vrlo su slične rekreacijskim, no u pravilu su nešto lakše i imaju veće kotače što ih čini bržima.
  • Extreme – role za skate parkove, tj. skokove i ostale majstorije na rampi. Ove role imaju manje kotače i brušenu ploču te su konstruirane da izdrže ekstremne uvjete.

Pri izboru prednost dajte modelima koji imaju osovinu načinjenu od aluminija te kočnice od gume, a nikako od plastike, te onima koje su maksimalno stabilne kada ih obujete. Kupljene role najprije dan-dva nosite po kući kako biste ustanovili da li vam model i veličina u potpunosti odgovaraju i ne stežu vaša stopala, ili ih možda morate zamijeniti za neki drugi model ili veličinu.

Nekoliko sigurnosnih savjeta za početnike:

  1. Uvijek rolajte s opremom (štitnicima i kacigom)
  2. Posebno pripazite na kvrge na cesti te na silazak s pločnika
  3. Uvijek promatrajte što se oko vas događa
  4. Posebno pazite na druge rolere, bicikliste, pješake i, naravno, aute
  5. Izbjegavajte lišće, vodu te grančice na stazi
  6. Gledajte naprijed ima li prepreka
  7. Nikad se ne naginjite nazad na rolama

Rolanje potiče pravilno disanje i jača dišni sustav, te pozitivno utječe na rad srca i krvotoka. Pogoduje zglobovima i primjereno je čak i onima koji imaju problema sa zglobovima, posebno u koljenima. Ono podiže psihomotorne sposobnosti i doprinosi boljoj tjelesnoj pokretljivosti i koordinaciji pokreta. Rolanjem se razvija osjećaj za ravnotežu, a pozitivno djeluje i na sposobnost brzog reagiranja. Nadalje, rolanje topi masno tkivo, skida kilograme i formira tijelo. Kako se za vrijeme rolanja povećava potrošnja tjelesne energije, čak i za umjerenog tempa vožnje potiče se razgrađivanje masnog tkiva. Stoga je rolanje kao stvoreno za vježbanje kritičnih zona. Njime se, dakle, jačaju mišići i vezivno tkivo, te razgrađuje masnoća i celulit na unutarnjim dijelovima nogu, na bedrima, stražnjici, bokovima i trbuhu, pa ta kritična područja, kao uostalom i cijelo tijelo, postaju čvršća, vitka i zategnuta.

Rolerica

Rolanje barem dva puta tjedno redovno kroz nekoliko tjedana pospješit će tjedno izgaranje kalorija i učvršćenje mišića. Za dva sata rolanja tjedno (redovno) izgorijet ćete između 900 i 1.400 kalorija! Kako bi vam rolanje pomoglo u mršavljenju rolajte bar dva puta tjedno po sat vremena i budite uporni. Rolerima će se u relativno kratkom vremenu učvrstiti mišići na natkoljenicama, bedrima, stražnjici te donjem dijelu leđa i poboljšati fizička kondicija.

Objavljeno 06.07.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!