Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Rolanje: spržite 420 kalorija u sat vremena!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S dolaskom toplijih, sunčanih dana, i roleri napokon dolaze na svoje. Svaki slobodan trenutak iskoristit će za uživanje na svojih (najčešće) 8 kotačića, a pritom će, osim što će biti na svježem zraku, iskoristiti i niz zdravstvenih prednosti ovoga sporta.

Osim rolanja na za to predviđenim stazama, iskusniji roleri često role koriste i kao ekološko prijevozno sredstvo pa ih sve češće možete vidjeti i na nogostupima po gradu.

rolanje

Prednosti rolanja

I dok većina ljudi rolanje doživljava kao idealnu ljetnu aktivnost koja učvršćuje noge i stražnjicu, ovaj sport pored navedenog može pomoći u mentalnoj relaksaciji, smanjiti depresiju, reducirati stres te usporiti osjećaj starenja. U današnje vrijeme često je teško naći vremena za kvalitetno opuštanje i istezanje. Međutim aerobna aktivnost kao što je rolanje pruža izvrsnu priliku da se uz sport i mentalno opustimo. Ovakav oblik vježbanja dovest će vas do stanja euforije koje se popularno naziva "runners high".

Bez obzira hoćemo li doživjeti stanje euforije ili ne, rolanje pomaže tijelu da reducira razinu loših hormona poput kortizola, a pospješi lučenje hormona sreće ili endorfina. Njegova razina povećava se u tijelu s bilo kakvom dugotrajnijom sportskom aktivnosti, te nam omogućava da se osjećamo dobro i uživamo u onome što radimo.

Osim što nam pomaže da se mentalno relaksiramo, rolanjem se, budući da aktivira cijelo tijelo, značajno utječe na jačanje svih mišićnih skupina i zglobova, posebno mišića nogu, stražnjice, bedara, trbuha i leđa. Također, redovitom aerobnom aktivnosti poboljšava se izdržljivost i opća kondicija, jača kardiovaskularni i respiratorni sustav, a sve to bez posebnog opterećivanja kralježnice i drugih zglobova, posebno koljena i skočnog zgloba, zbog čega je jako dobro i za ljude koji s istima imaju bilo kakvih problema.

Tijekom rolanja, noge gurate u stranu, čime se posebno jačaju bočni mišići stražnjice, što nije slučaj kod trčanja. Budući da je tijekom rolanja, vrlo važno održavati balans, obavezno je aktivirati mišiće core i stabilizatore. Osim toga, što ste više savijeni u koljenima, to ćete više aktivirati mišiće nogu i corea.

Budući da je rolanje aerobna aktivnost, idealno je za izgaranje kalorija i topljenje masti. Za sat vremena rolanja izgorjet ćete prosječno 420 kcal, a kako ćete svakim danom biti sve brži i spretniji, tako će se i ta brojka s vremenom povećavati. Uz sve navedeno, poboljšava se i cirkulacija koja je važna za uspješno uklanjanje celulita. No, da biste zaista i osjetili sve pozitivne efekte ovog sporta, potrebno ga je prakticirati najmanje 3 puta tjedno po sat vremena, a ako je moguće i duže.

rolanje

Potrošnja kalorija tijekom različitih kardio aktivnosti

U sljedećoj tablici navedene su aktivnosti i koliko unesenih kalorija trošimo ako se njima bavimo.

Legenda: kcal/kg TM/h = kilokalorija po kilogramu tjelesne mase na sat

Sport kcal/kg TM/h
Biciklizam 8
Boks 12
Veslanje 16
Trčanje 7
Mačevanje 7,3
Šetnja, jahanje 1,4
Aerobik 6,5
Klizanje 3,5
Plivanje 7,9
Hodanje, vrlo brzo 9,3
Jogging 7
Badminton 4,5
Košarka 6
Gimnastika 4
Rolanje 7
Rukomet 12
Nogomet 7
Tenis 7
Skijanje 7
Vaterpolo 10
   

Sama tehnika rolanja nije prezahtjevna te se relativno lako i brzo usvaja, no bez obzira koliko vješti bili na rolama, poželjno je da u svakom trenutku koristite zaštitnu opremu kako biste spriječili opasnost od ozljeda te se osjećali sigurnije. Također, kao i prije svakog drugog treninga, tako i prije treninga na rolama, potrebno je dobro se zagrijati i istegnuti kako biste i na taj način izbjegli ozljede.

Ako ste iskusni roler, na rolama možete raditi intervalne treninge. Primjerice izmjenjujte minutu bržeg rolanja s minutom sporijeg rolanja. Na taj način ćete pojačati potrošnju kalorija i rolanju dati dodatnu vrijednost. Osim toga, možete rolati i po laganoj uzbrdici što će biti pravi izazov za vaše mišiće nogu i stražnjice.

rolanje

Kratki savjeti za početnike

Ako ste početnik u rolanju savjetujemo da krenete polako. U početku je bitno naučiti osnovnu rolersku poziciju, način na koji se kreće i zaustavlja, te način kako održavati balans na rolama. Najbolje da prvih par sati na rolama odradite uz nekog iskusnijeg rolera, koji će vas uputiti u položaj tijela, način kretanja nogu i ruku te tehnike zaustavljanja. Nikako ne krećite na role bez zaštitne opreme (štitnika za dlanove i zglobove te kacige). Nemojte brinuti o tome izgledate li smiješno u tom oklopu jer biste još smješnije mogli izgledati ako se polupate bez zaštite.

Prije kretanja s rolanjem obavezno se barem 10 minuta zagrijte. Nakon toga, prvih 5-10 minuta lagano rolajte kako biste zagrijali zglobove. Nakon toga podignite tempo rolanja na željeni i održavajte tako barem 30 minuta. Na kraju rolanja, zadnjih 5-10 minuta se ponovo polako rolajte kako biste puls vratili na normalu. Kad skinete role obavezno odradite istezanje, kako biste izbjegli upale mišića.

Nemojte čekati sutra, nego krenite odmah i osjećajte se bolje već danas. Izaberite neku lijepu lokaciju, pozovite prijatelje i krenite u akciju. Garantiramo vam vrhunsku zabavu, a uz samo malo uloženog truda potrošit ćete puno energije, učiniti mnogo za vlastito zdravlje i osjećati se puno bolje.

Objavljeno 15.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!