Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto preko zime - MORATE planinariti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zima dolazi i prvi snježni prekrivač prekrio je mnoge planinske vrhove. No, unatoč tome što mnogi misle da je snijeg prevelika prepreka za odlazak na planinu, brojke i rezultati pokazuju upravo suprotno. Planinarenje po zimskom i snježnom vremenu je najbolje planinarenje koje postoji.

Prije svega, u zimsko vrijeme planinarske staze su prazne i možete uistinu uživati u prirodi i krajolicima, a ne gužvi. Drugo, ako ste samo jednom osluhnuli tišinu u šumi prekrivenoj snijegom, znat ćete o čemu govorim – to je prizor koji želite svako godine iznova i iznova osjetiti.

Ono na što morate malo više obratiti pažnju tijekom zimskih planinarenja, jest planiranje. Naime, dani su kraći pa to morate uzeti u obzir prilikom izbora staze i vremena polaska. Stoga, ako idete na dužu stazu, budite spremni ustati ranom zorom, kako biste izbjegli da vas noć uhvati na planini.

Nadalje, ono što morate uzeti u obzir je brzina hoda: po suhom vremenu i kad nema snijega, brzina hoda vam može biti čak i dvostruko veća nego kad hodate kroz snijeg. Zadnje, ali ništa manje važno, kod odlaska na planinarenje po snijegu, morate se slojevito i kvalitetno obući kako biste se zaštitili od hladnoće, ali i imali na sebi materijale u kojima ćete biti suhi i ako se oznojite.

planinarenje

1. Planinarenje po snijegu prži kalorije!

Studije pokazuju da osobe koje planinare na temperaturama -5 do -10 stupnjeva Celzijevih troše gotovo 35% više kalorija nego oni koji idu na planinarenje kad je 10 stupnjeva iznad ništice. Razlog tome nalazi se u činjenici da tijelo troši više energije da održava tijelo toplim, a drugi faktor svakako je i snijeg – ako ga ima – po kojem je teže hodati nego po suhom.

2. Planinarenje po snijegu gradi mišiće!

Studija koju je provela Ocobosk proučavala je sastav tijela ispitanika koji su provodili 3-4 mjeseca treninga na otvorenom tijekom zime. Za razliku od muškaraca, kod žena je zabilježen porast mišićne mase, čak i u slučajevima kad bi bile u kalorijskom deficitu.

Autorica studija pojašnjava ovu razliku činjenicom da žene imaju više masnoga tkiva koje su u ovom slučaju mogle koristiti kao gorivo za aktivnost.

planina

3. Planinarenje potiče trajniju potrošnju masnoga tkiva

Dok provodite vrijeme na hladnom, vaš organizam proizvodi smeđe masne stanice, vrstu tkiva koje je bogato mitohondrijima koji troše kalorije. Stoga, što više vremena provedete na otvorenom i hladnom, to ćete više smeđih masnih stanica razviti.

Da bi dokazali ovu tezu, Lee i suradnici su proveli studiju u kojoj su ispitanicima temperaturu sobe u kojoj spavaju spustili s 23 stupnja Celzijeva na 20 stupnjeva Celzijevih. Nakon mjesec dana spavanja u malo hladnijoj prostoriji, zabilježen im je 42%-tni porast broja smeđih masnih stanica.

Osim toga, potvrđeno je i da hladnije temperature povećavaju proizvodnju irisina, hormona koji se izlučuje tijekom treninga, a koji sudjeluje u potrošnji kalorija.

Stoga, prvi sljedeći slobodan dan iskoristite za planinarenje i boravak u prirodi. Vratit ćete se zdravo umorni i s nizom pozitivnih učinaka na tijelo.

planinarenje

Reference:

  1. Lee P, Smith S, Linderman J, Courville AB, Brychta RJ, Dieckmann W, Werner CD, Chen KY, Celi FS. Temperature-acclimated brown adipose tissue modulates insulin sensitivity in humans. Diabetes. 2014 Jun 22.
  2. Ocobock CJ. Body fat attenuates muscle mass catabolism among physically active humans in temperate and cold high altitude environments. American Journal of Human Biology. Volume29, Issue5. September/October 2017

Objavljeno 14.12.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!