Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Parkour - kombinacija tijela, duha, snage i kontrole

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U našim parkovima, na krovovima zgrada ili u uličicama sve češće možemo vidjeti skupine penjača i skakača, koji se uporno pokušavaju popesti, trčati, doskakivati ili preskočiti svaku pa i najtežu prepreku, makar to bio visok zid ili ograda, niz stepenica ili red automobila. Riječ je o „traceuru“ ili „traceuresicama“ , sljedbenicima vještine parkour koja postoji već više od 30 godina. Iako je prilagođen gradskim, urbanim sredinama, primjenjuje se i u prirodi.

Iako do nedavno još nije bio poznat u Hrvatskoj, parkour je vrlo brzo stekao svoje poklonike, a cilj mu je razvitak ljudskog tijela i uma, kako bi se što brže, učinkovitije i sigurnije svladalo prepreke i kretalo kroz okolinu na najkraći mogući način, što mu i samo ime znači (parcours, franc.- pravac, ići ravno, po pravcu). Upravo je kombinacija tijela, duha, snage i kontrole ključna kako bi se uspješno napredovalo.

Parkour

Unatoč tome što je kretanje kroz okolinu na različite načine postojalo oduvijek, začetnik „methode naturelle“, preteče parkoura, bio je Georges Hebert. Impresioniran kretnjama i vještinama afričkih plemena, zadivila ga je spoznaja: „Njihova su tijela sjajna, fleksibilna, okretna, vješta, trajna, otporna, ali ipak nisu imali učitelja gimnastike, njihov život je u prirodi.“ Po povratku u Francusku, postao je instruktor za marince te je počeo raditi na vlastitom programu za tjelesni odgoj, koji je kasnije nazvao „prirodna metoda“.

U parkour se počinje oblikovati '80.-ih godina prošlog stoljeća u Francuskoj, najprije u mjestima Sarcelles, Lisses i Evry, a zatim i drugdje te se i sada koristi i u francuskoj vojsci. Njegovim osnivačima možemo imenovati David Bellea, sina Raymonda Bellea koji je učio od slavnog Georgesa; i Sebastiena Foucana, ali i grupa „Yamakasi“, prve grupe koja je trenirala parkour. Čak i samo ime potječe iz afričkog dijalekta jezika Lingala iz Konga, a znači upravo ono čemu stremi sama vještina - tijelo i duh; mentalna i fizička snaga, ali i etika, odnosno poštovanje drugih.

Jedno od njegovih načela je jednostavnost, kretanje što jednostavnijim i kraćim putem, a s istom filozofijom prilazi se i rješavanju svih drugih problema, a moto – biti i trajati. Uči nas izbjegavanju sukoba na najjednostavniji mogući način, poboljšava koncentraciju, mogućnost brzog razmišljanja i donošenja odluka, pojačava opreznost i rasuđivanje, hrabrost, jača samopouzdanje i zadnje, ali ne i manje važno – otvara nam um i širi vidike.

Trening parkoura

Trening parkoura za cilj nema pripremu za natjecanja – jer natjecanja nema, osim onog sa samim sobom, odnosno treniranjem kako biti što bolji, kako nadmašiti svoje rezultate. Cilj treninga u početku je jačanje tijela – kako bi moglo bez ozljeda podnijeti sve izazove različitih situacija i okruženja u kojima se nađe. Preporuča se prvih godinu – dvije dana na treninzima vježbati čučnjeve, sklekove, sklopke, zgibove i druge vježbe snage,a zatim svladavanje pokreta.

Ova vještina se preporuča osobama koje jesu istrenirane i koje imaju snage jer su veće šanse, s obzirom da preskaču tu prvu fazu, da neće odustati od parkoura u prve dvije godine, iako to nije pravilo.

Nakon zagrijavanja i vježbi snage, vježbaju se osnove pokreta u parkouru - kolut, balansiranje, doskok i preskoci, a u naprednijim treninzima definirani pokreti, na različitim mjestima – kako bi se isti pokret znao primijeniti na različite prepreke, u različitim situacijama. Definiranih pokreta ima dvadesetak, a neki od njih su preskoci s rukama, preskoci s nogama, podizanje i penjanje, skokovi s visine, doskoci na ruke i noge, kolut kako bi se amortizirali skokovi, balansiranje, četveronožno balansiranje i mnogi drugi.

Za trening parkoura nije potrebna nikakva posebna oprema osim majice, donjeg dijela trenirke i tenisica jer se u njemu koristimo samo svojim tijelom i okolišem na koji naiđemo – stoga se može reći kako je i nadasve isplativa vještina.

U Hrvatskoj postoje parkour grupe u svim većim gradovima, ali i u mnogim manjim pa im se slobodno pridružite, ukoliko su vam se svidjela ideja i filozofija ove vještine.

Objavljeno 17.10.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!