Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zaigrajte odbojku na pijesku!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Odbojka na pijesku jedan je od najpopularnijih ljetnih sportova; sve više postaje omiljena rekreacija mnogih kupača, dok se za one „iskusnije“ sportaše organiziraju i veća natjecanja s pravim nagradama i rangiranjem prije svega. Vama ostaje opcija koliko ćete se unijeti u ovaj sport, iako garantiramo kad jednom osjetite vruću ljetnu atmosferu na svojoj koži i dodir toplog pijeska pod svojim stopalima, teško da će ovaj sport ostati samo "hobi". Dovoljne su vam kupaće gaće, lopta dakako, mreža i još trojica suigrača, a navijači će se okupiti u rekordnom roku uz uvjet – da pobjednik ostaje na terenu i suočava se sa novim izazivačima.

Teren za odbojku na plaži

Iako se pojavila već 1920.-ih godina na kalifornijskim plažama te postala novi popularni ljetni sport, odbojka nam pijesku tek je ozbiljnije zavladala 1980. godine, da bi ga FIVB tek 1986. godine priznala kao "granu" odbojke. 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti prvi se puta pojavljuje kao olimpijski sport te time obilježava i temelji svoj status, a najtrofejnije ekipe one sa najdužih plaža na svijetu – ekipa Brazila i SAD-a.

Propisi odbojke na pijesku utvrđuju teren veličine 8x16 metara, dakle svi oni tereni po Jadranu koji su postavljeni za vašu razonodu, a ne zadovoljavaju preduvjete ne mogu konkurirati za ozbiljna natjecanja. Visina mreže ista je kao i u dvoranskoj odbojci, 2,24 metara za žene i 2,43 metara za muškarce, a ekipa se sastoji od dva igrača sa svake strane mreže, iako taj broj nije presudan za vašu rekreaciju, kao ni dimenzije terena.

Odbojka na pijesku

Bodovanje je slično kao i u dvoranskoj "sestri", dakle dva se seta igraju do 21 poena, a treći se set igra do 15 poena pa ukoliko je rezultat izjednačen ekipa koja želi pobijediti mora osvojiti dva poena više od protivničke ekipe bez obzira do kojeg rezultata se igralo i koliko igra trajala.

Podsjetit ćemo vas ukratko i na pravila igre, ukoliko ste ipak odlučili trenirati za neko od prvenstva koja će započeti duž naših rijeka, jezera i mora ovog ljeta. Prstima ne smijete igrati iznad glave prilikom prijema servisa ili napada; dozvoljeno je ako primate smeč gdje je putanja lopte iznad visine ramena igrača koji brani napad. Strože je suđenje za primanje duple lopte iznad glave, blok se uvijek broji kao prvi kontakt, za napad je dozvoljen samo smeč udarac umjesto određivanja putanje lopte vršcima prstiju, ali su zato blaži kriteriji za prijem servisa.

Znakovi u odbojci

Dozvoljeno je pokazivanje idućih poteza svojem suigraču, a to se izvodi iza leđa kako protivnici ne bi otkrili vašu taktiku. Neki od njih su stisnuta šaka (signalizira da igrač neće izvoditi blok), ispruženi prst (blokom se štiti potencijalni napad paralelom) i dva prsta ( pokušaj blokiranja dijagonale).

Unatoč svim strogim pravilima, vaša odbojka na pijesku mora sadržavati tri osnovna faktora: želju za dobrom zabavom, blizina mora u kojem ćete se osvježiti kad se previše zagrijete i kremu sa zaštitnim faktorom koji će vas štititi od cjelodnevnog boravka na suncu. Također vam savjetujemo da izbjegavate boravak na suncu od 11-16h bez obzira koliko dobru ekipu imali, niti da izlazite na teren bez kape na glavi.

Ukoliko na plaži nema potrebnog ograđenog terena, a vi imate ekipu, zaigrajte odbojku na plaži na licu mjesta, improvizirajte sa mrežom, ali prilagodite se kupačima i poštujte tuđi prostor i mir jer naravno da nema svatko volju sudjelovati u odbojci, dodavati loptu sa svojeg ručnika ili strahovati da mu ista ne doleti u glavu.

Ne zaboravite ovo ugodno takmičenje doživjeti kao lijepu ljetnu rekreaciju koju ste čekali cijelu godinu, a čija je nagrada ipak najbolji poen osvojen skokom u more nakon završene utakmice.

Opremu za odbojku na pijesku možete pronaći na fitness.com.hr web shopu: Lopte za odbojku i ostala oprema

Objavljeno 01.06.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!