Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zabavite se! Ekstremni vodeni sportovi!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto nam polagano izmiče na velika vrata, a vi ste spremni isprobati nešto novo, unijeti malo adrenalina u život i zaboraviti na dosadne uredske dane... Srećom, ne morate daleko putovati, svi ovi "osvježavajući" sportovi mogu se prakticirati na našem Jadranu, na mnogim rijekama i jezerima lijepe naše.

Kako bismo vam olakšali izbor, odlučili smo vam dati neka od osnovnih obilježja na pregled, a na vama je samo da odlučite koji od nabrojenih najviše odgovara vašem duhu i karakteru te krenete u akciju.

Windsurfing

Ukoliko ste početnik, obavezan je početnički tečaj na kojem možete ustvrditi jeste li fizički i psihički spremni za taj sport. Nakon početničkog tečaja, krećete na tečaj koji uz teorijski dio sadrži naravno i praktični na kojem već krećete na dasku i iskušavate jedrenje. Naravno, tada ste već upoznati sa potencijalnim opasnostima, nepovoljnim vjetrom i morskim strujama.

U početku, naravno ne krećete surfati po najjačim valovima i najjačem vjetru, već se polako učite kako se snaći u novonastalim uvjetima, kako se "spojiti" s vjetrom, valom; vaše jedro koristi snagu vjetra kako bi je prenio na plovilo, tj. na dasku na kojoj stojite.

Ovaj sport omogućuje vam da prije svega uživate u prirodi, na moru, suncu i vjetru, da iskušavate svoje mogućnosti i pomičete granicu i ostanete u dobroj formi.

Kitesurfing

Kitesurfing je spoj windsurfinga, wakeboardinga, surfinga i paraglidinga u jedan, a mnogi smatraju da je najljepši vodeni ekstremni sport današnjice. Za ovaj sport morate biti osobito dobar plivač, prije bilo kakvog bavljenja njime obavezno završiti tečaj uz ovlaštenog instruktora čiji savjeti zlata vrijede. Prakticirate ga surfajući na maloj dasci za koju su vam noge pričvršćene vezovima, a pogonsku snagu daje vam tractin kite (zmaj) visoko u zraku koji radi uz pomoć sile vjetra. Sport nastao 99. godine već sada ima mnogo poklonika, a oprema i tehnike se svake godine sve više usavršavaju.

Wakeboarding

Skijanje na vodi još je jedan u nizu sportova na vodi koji nas uvijek ispočetka oduševljavaju, ali ovaj postoji već dugi niz godina, samo što se njegovo prakticiranje i oprema usavršavaju, a cijene tečajeva i najma opreme padaju. Wakeboarding se razvija u dva pravca; prvi je boat wakeboarding gdje se skija iza broda koji vas vuče, a drugi je cable wakeboard gdje se vozi na ski-liftovima. Novija disciplina je wakeskate što je naziv za daskanje bez vezova.

Kod nas postoji nekoliko mjesta na obali gdje se mogu pohađati tečajevi ovog sporta, a na vam je da saznate gdje se nalazi onaj koji vam najviše odgovara.

Ronjenje na dah

Ronjenje na dah jedna je od najstarijih sportskih disciplina kojom se bavi ljudski rod, samo što nekada nije bio populariziran kao danas. Volite li loviti ribice, očarava li vas mir morskih dubina i svo njegovo bogatstvo, odličnog ste zdravlja ovo je savršen sport za vas. Prije početka ronjenja, obavezan je tečaj koji se sastoji od teorijskog dijela (uči se o disciplinama u ronjenju na dah, fizici i fiziologiji ronjenja na dah, sigurnosti i odabiru opreme), vježbi disanja za poboljšanje apnee i vježbi u moru (statika, dinamika i ronjenje u dubinu uz pomoć konopa).

Tečaj ronjenja na dah ne mogu pohađati mlađi od 16 godina te osobe koje ne mogu dobiti liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za bavljenje ovim sportom.

Jedrenje

Jedrenje vam omogućava užitak u netaknutoj prirodi, skrivenim uvalama, pustim otočićima, ribolovu, vjetru i morskoj pjeni. Osnova ovog sporta je vjetar; on služi kao osnovna pokretačka snaga jedrilice. Kako bi uživali u jedrenju potrebno je završiti školu za voditelja brodice ili skipera kako bi bili sigurni na moru. Ukoliko nemate priliku završiti tečaj i dobiti dozvolu voditelja brodice, odnosno jedrilice možete unajmiti jedrilicu koju vodi obučen skiper.

Ukoliko želite biti sam svoj "kapetan" dovoljno je da pohodite tečaj jedrenja gdje ćete moći naučiti upravljati većim ili manjim jedrilicama te sudjelovati na mnogobrojnim natjecanjima-regatama.

Kayaking

Kajak možete voziti na moru (sea kayaking), na rijekama ili jezerima. Kajak se upravlja veslima, odnosno vi i vaša snaga osnovni je pokretač kajaka u kojem se nalazite, a može biti za više osoba ili samo jednu. Kao i za svaki sport tako i za kajak morate završiti tečaj u kojem ćete naučiti osnovna pravila upravljanja kajakom, snalaženja u različitim situacijama, ali najbolje je ipak u timu savladavati milje i dijeliti avanturu s prijateljima. Zato, zaputite se s ekipom na tečaj kajaka prije nego krenete na odmor i savladajte novu vještinu kojom ćete se uvijek moći rekreativno baviti.

Jet ski

Jet ski je pravi naziv za „jahanje“ na valovima, tj. vožnju skutera za jednu ili dvije osobe (stajaći ili sjedeći) ili dvije do četiri osobe (sjedeći). Za ovu sportsku disciplinu nije potrebno polaziti tečajeve, ali dobit ćete uputstva na bilo kojoj plaži od iznajmljivača skutera, što je najbolje rješenje dok potpuno ne poludite za ovim sportom i odlučite si nabaviti vlastiti skuter.

Osim osjećaja slobode koji pruža sa slanim vjetrom u kosi, skuter vam omogućujete da dođete do mnogih skrovitih uvala i plaža sa svojim najdražim/najdražom i uživate u čarima netaknute prirode.

Objavljeno 19.08.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!