Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Djeca i sport

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kalendarsko ljeto je stiglo; vrijeme je upisa vaše djece u vrtiće i škole, a s njima i izbor aktivnosti za slobodno vrijeme kojima će se vaši najdraži baviti. Uz silne obaveze koje imaju u školi, tečaj stranog jezika ili klavira i likovne radionice, sportska aktivnost koju zajedno odaberete mora biti neopterećujuća, ona na koju će mališani odlaziti s veseljem, a koja će ih istodobno osloboditi stresa, djelovati na opterećene kralježnice teškim školskim torbama te ih učiti natjecateljskom duhu, timskom radu i prije svega stvoriti od malena naviku bavljenja sportom koja će se nastaviti tijekom odrastanja i prerasti u dio svakodnevnog života.

Kako bi se najmlađi od što ranije dobi uključili u sportske aktivnosti potrebno je da se samo malo raspitate gdje se u vašem gradu i kako provode programi koji ih pripremaju na upoznavanje sa sportovima sukladno s njihovom dobi.

Prva sportska disciplina koja se uvelike preporučuje već dojenčadi od devet do deset mjeseci pa nadalje je plivanje. Prvenstveno brčkanje u bazenu pod nadzorom iskusnih voditelja, profesora pedagoga koji imaju iskustva u radu s dojenčadi i djecom predškolskog uzrasta. Djecu u bazenu obavezno prati roditelj, a savjetujemo vam odabir kluba u kojima radi jedan profesor na što manji broj djece (cca petero do šestero) kako bi im se mogao u potpunosti posvetiti i pokazati im vježbice koje moraju izvesti. Vježbice su jednostavne i prvenstveno služe da djeca zavole vodu i razvijaju motoriku, razvoju mišića kralježnice, mišića stopala i, dakako, cijelog tijela. "Treninzi" se provode tri puta na tjedan, u jutarnjim ili popodnevnim satima ovisno o vašem slobodnom vremenu.

Dječji vrtići također imaju izvan "nastavne" aktivnosti; dakle vaše dijete ne mora nužno biti polaznik dječjeg vrtića kako bi ga upisali na određenu aktivnost koju dječji vrtić provodi. Za djecu od godinu dana nadalje najčešće je to neka gimnastika koja pomaže pravilnom rastu i razvoju tijela i njegovu razgibavanju i ne manje bitnom, trošenju viška energije. Djeca u toj dobi još ne razumiju pravila igre pa se ne mogu upisivati u razne sportske klubove, ali mogu polako učiti čemu služi lopta, kako pravilno trčati, kako se istezati, a sve to kroz zabavu i igru.

Nedavno su se i kod nas počele otvarati škole sporta za najmlađe koje vode profesori kineziologije, a svrha im je djecu između jedne i dvije godine naučiti poznavanju određenih sportskih disciplina. One ne prakticiraju treniranje samo jednog sporta, već kombiniraju trčanje, gimnastiku, istezanje, igre s loptom kako bi djeca spoznala razliku među njima. Klince uglavnom sve discipline vesele jer se prvenstveno upoznaju s drugom djecom, a mogu nesmetano trčati i upotrijebiti svu svoju energiju u igri. Uče se osnovnim oblicima kretanja prepoznatljive za pojedine sportove, poboljšava se koordinacija, brzina, ravnoteža, brzina i gipkost. Djeca se od malena uče suradnji, raste im samopouzdanje, postaju samostalniji.

Malo stariju predškolsku djecu (između 4. i 6. godine) možete upisati u razne sportske klubove koji imaju programe prilagođene za taj uzrast. Oni već prepoznaju pojedine sportove, znaju što im se sviđa i znaju izraziti svoje želje za treniranjem pojedinog sporta. Naravno, imajte na umu da to ne mora biti djetetov stalan izbor jer je još maleno i možda mu se ne svidi svaki segment te zabave. Stoga, najbolje je prvo otići u sportske dvorane, odgledati s djetetom trening i procjeniti koliki interes pokazuje prema određenom sportu.

Sportski pedagozi kažu da je najbolje vrijeme za početak bavljenja sportskim aktivnostima između 6. i 11. godine, ali do kraja osnovne škole za većinu se sportova djeca stignu odlučiti i baviti naročito ako je to bavljenje rekreativno, a ne profesionalno, iako se i za "profesionalca" može krenuti kasnije uz snažnu volju, mnogo treninga i prije svega talenta.

Roditelji, najbolji savjet je slušati dijete prilikom odluke kojim se sportom želi baviti i ne forsirati radi svoje volje i svojih ambicija. Dijete mora sport shvatiti prvenstveno kao zabavu, priliku da se "igra" određene vještine sa/među svojim vršnjacima, stječe određene vještine i uči se zdravim životnim navikama.

Objavljeno 28.06.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!