Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Top 5 komada opreme koju svaki biciklist treba imati (osim samog bicikla)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Biciklistička dodatna oprema širok je spektar proizvoda koji vožnju na biciklu čini ugodnijom, sigurnijom, ali i pruža vozaču niz različitih podataka i informacija o samoj vožnji. No, u dijapazonu proizvoda vezanih uz vožnju bicikla, izdvajamo 5 komada opreme koju bi svaki savjesni biciklist trebao imati.

Čak štoviše, neki od njih su obavezni zakonom no i dalje svakodnevno vidimo mnoge bicikliste po prometnicama koji ih ne nose.

bicikl

1. Svjetla (prednje i stražnje)

Prednje i stražnje svjetlo obavezna su oprema svakog biciklista tijekom noćne vožnje. Pravino je imati bijelo svjetlo naprijed, crveno na stražnjoj strani. Također, svjetla na biciklu moraju biti autonomna odnosno ne smiju ovisiti o drugim izvorima svjetla da bi biciklist bio vidljiv, kao što je to princip rada katodioptera (popularnih "mačjih očiju").

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u članku 101. propisuje kaznu od 300 kn za prekršaj nekorištenja svjetala u zadanim uvjetima. Također, svjetla iste signalne boje sa obje strane bicikla ili korištenje nekakvih drugih signalnih boja (npr. zelene ili plave) ne mogu se klasificirati kao adekvatno osvjetljenje biciklista i podložno je zakonskom kažnjavanju.

Prilikom odabira svjetala za bicikl treba uzeti u obzir potrebu vozača odnosno hoće li svjetla koristiti samo kao sredstvo signalizacije, da bude vidljiv drugim sudionicima u prometu ili je ona trebaju osvjetljavati put. U pravilu će signalne lampice biti osjetno povoljnije od konkretnih svjetala koja služe osvjetljavanju staze.

Druga osobina koja definira cijenu svjetala je način napajanja. Male signalne lampice napajaju se jednom ili dvjema CR2032 tankim baterijama, lampe srednje klase baterijama formata AAA ili AA, a svjetla višeg cjenovnog razreda imaju punjive Li-ion baterije potrebne da napajaju lampe jačeg osvjetljenja. Potrošnja same baterije ovisi o načinu rada samog rasvjetnog tijela (hoće li raditi konstantno, ovisno o odabiru jačine snopa ili će blicati).

Svjetla za bicikl možete kupiti u Bike.hr webshopu. 

bicikl

2. Kaciga

Još jedan komad opreme kojeg obvezuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama je kaciga. Za razliku od spomenutih svjetala, korištenje kacige za sada je obavezno samo vozačima bicikala mlađima od 16 godina (čl. 114.) i nekorištenje se sankcionira kaznom od 300 kn.

Kod ozljeda u biciklizmu, najčešće su ozljede glave, a većina bi se mogla izbjeći ili ublažiti nošenjem kacige. Osim što štiti od teških ozljeda glave, kaciga vam u određenim slučajevima može spasiti i život.

Bez obzira na disciplinu kojoj je namijenjena, svaka biciklistička kaciga sastoji se od tri glavne komponente - vanjske plastične ljuske, unutrašnjeg sloja lako lomljivog materijala nalik običnom stiroporu i trake za pričvršćivanje i osiguravanje kacige za glavu.

Prilikom kupnje imajte na umu, kacige koje su dopuštene u Europskoj uniji moraju imati oznaku DIN EN 1078, dok su univerzalne oznake kvalitete SNELL, ASTM/SEI, ANSI ili CPSC.

Prilikom odabira važno je da vam kaciga dobro sjedne tako da prekriva najveći dio čela, da je lagana i udobna, s dovoljno otvora za provjetravanje i da ima praktičan sistem kopčanja.

Biciklističku kacigu možete kupiti u Bike.hr webshopu. 

kaciga

3. Torbica za alat i zračnicu

Ovo je vrlo praktičan dodatak biciklu koji ne zauzima puno mjesta, ne ometa vozača tijekom vožnje, a može biti od iznimne važnosti ukoliko se dogodi neki mehanički kvar tijekom vožnje. Torbice mogu biti različitih veličina, ovisno o tome koliko opreme mislite nositi sa sobom i pozicioniraju se kod lule upravljača ili ispod sjedala.

U torbici biste uvijek trebali imati komplet multifunkcionalnog alata (za brze popravke i otklanjanje lakših kvarova) te alat za skidanje gume, dodatnu zračnicu, eventualno zakrpe gume i spojnicu lanca. Vodite računa da imate zračnicu pravih dimenzija i adekvatnog ventila (rupa francuskog ventila na obruču kotača je manjeg promjera nego rupa za zračnicu s auto ili dunlop ventilom).  

Torbe za bicikl različitih veličina možete kupiti u Bike.hr webshopu. 

bicikl

4. Pumpa za bicikl

Pumpe za zračnicu možemo podijeliti u dvije glavne kategorije - male praktičnu pumpe koje su neizostavni dio opreme tijekom vožnje i velike podne pumpe koje se ne nose sa sobom na vožnje.

Male pumpe imaju nosač za bicikl, pa su konstantno na biciklu ili je biciklist na neki drugi način nosi sa sobom (u ruksaku ili u džepu dresa). One su praktično rješenje u slučaju da za vrijeme vožnje probušite i zamijenite gumu, pogotovo negdje u prirodi. Male pumpe dolaze u dvije glavne varijante što se tiče samog principa pumpanja - ili su čisto mehaničke, gdje se pumpa na snagu ili se pumpanje vrši uz pomoć CO2 kapsula.

Podne pumpe fizički lakše napumpaju gumu jer je cilindar veći i ubrizgava se više zraka. Nerijetko imaju i manometar pa možete točno pratiti tlak u gumama.

Većina pumpi, bez obzira na tip i model, imaju u sebi izmjenjive gumice koje se prilagođavaju ventilu koji imate na gumi, ali zato kod malih pumpi morate prije kupnje provjeriti da je sama pumpa adekvatna za napumpavanje gume na određeni tlak - prvenstveno visoki tlak uskih guma za cestovne bicikle.

Pumpu za bicikl možete kupiti u Bike.hr webshopu. 

bicikl pumpa

5. Ciklokompjuter - brzinomjer

Ovaj praktični dodatak biciklu razlikuje se od ostalih navedenih utoliko što mjeri i bilježi vozačev učinak i direktan je pokazatelj načina vožnje.

Osnovni modeli imaju samo nekoliko funkcija (mjerenje trenutne brzine, broja prijeđenih kilometara i sat), kompleksniji i skuplji modeli mjere temperaturu zraka, broje potrošene kalorije, bilježe puls vozača,  pa sve do modela koji su ujedno i GPS.

Ciklokompjuteri daju podatke koji vam mogu pomoći da svoj trening na biciklu podignete na višu razinu i s vremenom postižete sve bolje rezultate.

Ciklokompluter možete kupiti u Bike.hr webshopu. 

ciklokompluter

Objavljeno 06.04.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!