Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Alpinizam - dokažite mentalnu i fizičku snagu te prepustite se čarima prirode!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S dolaskom toplijeg vremena, ogolijevaju planinski vrhunci, snijeg se topi, a obronci postaju pravi izazov za sve koji vole prirodu, čist zrak i žestoku avanturu. Ne smijemo zaboraviti napomenuti kako alpinizam nipošto nije sport kojim se „preko noći“ možete početi baviti; tako da morate proći dobru obuku koja uključuje školu alpinizma, koju vode iskusni alpinisti alpinističkim stažem i položenim ispitom. Alpinističke škole sa svojim tečajevima započinju u proljeće i na jesen, stoga je sad pravi čas da rezervirate svoje mjesto u nekoj od škola jer je za ovu aktivnost uvijek prava gužva.

Alpinizam

Ukoliko se želite baviti alpinizmom, najbolje je uključiti se u neku od škola alpinizma, koja ima ovlaštene instruktore, koji će vas teorijski dio o penjanju i opremi najprije naučiti na malim nadmorskim visinama, kako biste sa dobro usvojenim znanjem krenuli u usvajanje praktičnog dijela nastave koje podrazumijeva između ostalog poznavanje alpinističke opreme, prvu pomoć, meteorologija, povijest alpinizma, postanak i vrste stijena, priprema uspona, orijentacija, ekspedicije, zimski alpinizam i mnoge druge lekcije.

Praktični dio uči se zapravo tokom cijelog života bavljenja alpinizmom jer svaka situacija zahtijeva drugačije postavljanje pa je zapravo iskustvo ono što se najviše cijeni.

Alpinizam je jedna od najzahtjevnijih i najopasnijih planinarskih disciplina, stoga se svatko tko se želi njime baviti mora pridržavati strogih pravila koja će naučiti na tečaju. Organizirani su unutar planinarskih društava u odsjeke ili u vlastitim klubovima koji se organiziraju sami za školovanje novih zainteresiranih članova, održavanje i nabavu opreme.

Alpinizam se prakticira na teško dostupnim mjestima, u divljini, u pravom smislu riječi. Visoki obronci, litice, na koje rijetko zakorači ljudska noga, gdje pristup nemaju ni divokoze ? , ali potpuno veličanstveni dijelovi prirode u kojima uz, dosizanje vlastitih granica, alpinisti često pronalaze mir, ravnotežu i sklad za kojim teže.

Alpinistička škola podrazumijeva mnoštvo detalja koje treba svladati; od načina kako i koju lokaciju odabrati, koju stijenu; do načina kako se zabija klin, gdje, na nekim mjestima već postoje zabijeni klinovi od penjača koji su već prošli istim putem… Potrebno je znati koju opremu i kako koristiti, na koji način zavezati čvor na kojem mjestu i za koji potez… Alpinizam nije nipošto disciplina koju možete svladati na izletu s prijateljima, a može biti izuzetno opasna za svakoga tko precijeni svoje mogućnosti.

Slično, ali ne i isto alpinizmu je sportsko penjanje, samo što se ono oslanja na vlastitu snagu. Ne koriste se klinovi i slična oprema; penje se isključivo zahvaljujući snazi mišića i spretnosti.

Alpinizam

Prije nego dođete u školu alpinizma, opremite se kvalitetnim gojzericama, najboljim koje si možete priuštiti jer o njima ovisi vaš uspjeh; slaba kvaliteta teško će izdržati najzahtjevnije uvjete kakvi jesu na najvišim planinskim vrhuncima koje pravi penjači pohode. Hlače i jakna ne smiju biti preširoki kako vam ne bi zapinjali za stijene, ali ni preteški, kako bi uspon bio olakšan. Dobro bi bilo da su nepropusni.

Neizbježna oprema svakog pravog planinara pa tako i penjača je ruksak. Dobar nepropusni, čvrsti, ali lagani ruksak čuvat će dio vaše opreme, okrjepu, kartu i sve što nosite sa sobom kako biste lakše došli do cilja. Ponesite i nepropusnu vreću. Ostali dio opreme za početak ćete dobiti u alpinističkoj školi, zato je nepotrebno kupovati svoju, naročito dok niste 100% sigurni kako ćete se nastaviti baviti alpinizmom.

Mnogi imaju želju, ali kad vide koliko je naporno, opasno i koliko vremena i požrtvovnosti iziskuje, odustanu. Nakon što položite tečaj u školi, opremu vraćate i kupujete vlastitu sukladno onome što su vas u školi naučili. Tada ćete nabaviti ono što vam je najpotrebnije ili sve odjednom ukoliko vam financijske prilike to dozvoljavaju.

Ukoliko kupujete polovnu opremu, konzultirajte se s nekim stručnjakom, koji dio opreme može biti polovan, a koji ne smije ni pod kojim uvjetom. Upravo o toj opremi ovisit će vaš život kada se budete nalazili iznad nekoliko stotina metara provalije.

Alpinisti

Škole alpinizma održavaju se najčešće vikendima i praznicima, kada se može otići na duže relacije i u praksi svladati znanje. Boravak u prirodi, u društvu iskusnih alpinista ono je što početnike najviše veseli jer osim znanja dobivaju i nove prijatelje koji će im prenijeti nova iskustva i naučiti ih kako dobiti najviše iz alpinizma.

Objavljeno 29.02.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!