Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Squash - spržite preko 500 kalorija u samo 30 minuta!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Što mislite, koji je najzdraviji sport na svijetu, kad se uzme u obzir omjer vremena i potrošene energije, razina mišićne i kardiovaskularne izdržljivosti, potrebna fleksibilnost i rizik od ozljede? Odgovor je SQUASH!

Ugledni magazin Forbes proglasio je squash "najzdravijim sportom na svijetu", a ovu titulu squash je odnio zbog svoje kompetitivnosti, te učinkovitosti u minimalnom prostoru i vremenu, ali i vodeći računa o opasnosti od ozljeda. Prema navodima, squash je "idealan sport za one koji vode urbani stil života, te je vrlo koristan u borbi protiv debljine i metaboličkih problema. Također, idealan je izbor i za djecu", navodi se u Forbesovom objašnjenju titule.

Squash

Urbani stil života zahtijeva sport koji će u vrlo kratkom vremenu biti iznimno učinkovit te fizički i psihički zdrav. U natjecateljskom nivou, squash istopi i preko 1000 kalorija u 60 minuta što je iznimno visoko u usporedbi s drugim sportovima. Osim toga, squash je imao izvrsne rezultate za mišićnu i kardiorespiratornu izdržljivost te fleksibilnost.

Odakle potječe squash?

Squash svoje korijene vuče još u 16. stoljeću, s počecima tenisa. S izumom reketa za tenis, počinju se stvarati prve verzije "tenisa na otvorenom" u kojem se loptica, umjesto preko mreže, udara u zidove. Također, umjesto loptice koja odskače, koristi se znatno tvrđe loptica, više nalik onoj za golf. Oko 1830. godine, squash se igra u školama u Velikoj Britaniji, a koriste se gumene loptice. Tek 1923. godine u Velikoj Britaniji su uspostavljeni standardi igranja squasha. Danas ovaj sport igra 17 milijuna ljudi diljem svijeta, a u Hrvatskoj je Hrvatski squash savez osnovan tek 2000. godine.

Squash

Kome je namijenjen squash?

Squash je sport namijenjen, doslovno, svima. Za igranje squasha potrebni su vam reket i loptica (koje najčešće možete posuditi pri iznajmljivanju terena), kvalitetne tenisice za dvoranu te udobna odjeća. I voda, jer squash će vas natjerati na znojenje već nakon nekoliko minuta. Za početnički nivo, potrebna vam je samo snaga da lopticu udarite u zid i malo kondicije za trčanje po terenu. Također, pravila za igranje squasha su vrlo jednostavna i lako usvojiva pa ćete i "na bodove" moći brzo početi igrati.

Zbog svoje izrazite kompetitivnosti, intenziteta i brzine, squash je vrlo atraktivan pa će biti zanimljiv mnogim mladim ljudima kao prvi sport kojim će se početi baviti. Kardiovaskularna i mišićna izdržljivost koju squash razvija je vrlo poželjna u borbi protiv pretilosti i sjedilačkog načina života. Neprestane promjene smjera i trčanje za iznimno brzo lopticom oblikuju mišiće, čine ih vretenastim, povećava izdržljivost, povećava aerobni kapacitet, povećava snagu nogu te jača mišiće corea i leđa. Također, zbog promjena pokreta, jača se fleksibilnost u zglobovima, razvijaju se mišići zdjelice, te igrači postaju brži, okretniji i jači.

Squash

Zdravstvene prednosti squasha

Sa squashom nikada nije kasno za krenuti - može ga se igrati u svim godinama, a njegove zdravstvene prednosti su brojne te je sport koji se preporučuje svima.

Ako odaberete squash, on će vam pomoći:

  • Popraviti kardiovaskularno zdravlje
  • Povećati snagu i sveukupnu formu
  • Poboljšati opće zdravstveno stanje
  • Poboljšati fleksibilnost i snagu leđa
  • Popraviti koordinaciju, agilnost i fleksibilnost
  • Izgraditi koordinaciju oka i ruke
  • Poboljšati generalno i psihološko zdravlje
  • Popraviti samopouzdanje i samosvijest
  • Poboljšati socijalne vještine
  • Popraviti koncentraciju
  • Pomoći u izbacivanju stresa

Kako se igra squash?

U squashu "igraju" sva četiri zida - prednji, oba bočna zida i stražnji zid. Prednji zid je glavni i njega se mora pogoditi lopticom, a da bi loptica došla do glavnog zida može se ranije pogoditi ostale zidove. Također, loptica smije samo jedanput pasti na pod, nakon što je udarila glavni zid. Tada lopticu mora udariti suparnički igrač. Ako loptica padne na pod više od jedanput, igrač koji je na redu gubi bod.

Squash se igra na 3 dobivena seta, a set osvaja igrač koji prvi osvaja 11 bodova. U slučaju rezultata 10:10, igru osvaja igrač koji prvi povede s dva poena razlike.

Pri servisu igrač mora barem jednom nogom stajati unutar service boxa, a servis je ispravan ako loptica pogodi prednji zid iznad servis linije te padne u četvrtinu na suprotnoj strani (osim ako je primatelj ne udari prije toga). Nakon servisa lopta prije nego takne pod mora udariti u prednji zid iznad letvice. Pri tome je dozvoljeno koristiti bočne kao i stražnji zid. Sve dok isti igrač osvaja poene dužan je mijenjati stranu s koje servira, a na početku svakog seta i kod promjene servera, isti može birati s koje će strane servirati.

Squash

Budući da se radi o malom terenu (visina stropa: 5,64 m (minimalno), dužina: 9,75 m, širina: 6,40 m) nerijetko se u igri događaju bliski kontakti među igračima. U takvim se situacijama ne postupa uvijek jednako:

  • Ako igrač zasmeta svom protivniku pri kretanju prema loptici, dosuđuje se LET (izmjena se ponavlja).
  • Ako igrač zasmeta protivniku dosuđuje se STROKE (udarač osvaja poen).
  • Ako se u trenutku udarca protivnik nalazi između loptice i prednjeg zida dosuđuje se STROKE. Udarač u takvoj situaciji radi protivnikove sigurnosti ne smije udariti lopticu.
  • Ako se protivnik opravdano boji udariti lopticu jer bi moglo doći do kontakta ili ne zna položaj protivnika dosuđuje se LET.
  • Ako je ometanje minimalno dosuđuje se NO LET (izmjena se ne ponavlja i njen rezultat ostaje važeći).
  • Ako se procjenjuje kako igrač ne bi stigao lopticu bez obzira na smetnju dosuđuje se NO LET.
  • Ako je igrač nastavio s igrom nakon kontakta dosuđuje se NO LET.
  • U slučaju da igrač pri udarcu dotakne reketom protivnikov reket ili odjeću, automatski osvaja poen (STROKE).

Forbesova ljestvica najzdravijih sportova:

  1. Squash
  2. Veslanje
  3. Alpsko penjanje
  4. Plivanje
  5. Cross-country skijanje

Dakle, što čekate? Pronađite najbliže squash terene i uživajte u ovom supersportu!

Objavljeno 19.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!