Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Čudesno: Torta od prosa s karameliziranim kruškama

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Proso mnogi doživljavaju isključivo kao slani dodatak jelima i žitaricu koja mijenja rižu ili slične namirnice. No, probajte proso u ovoj slatkoj varijanti i dajte mu jednu sasvim novu i neočekivanu dimenziju i interpretaciju. 

torta od prosa

Sastojci (za tortu promjera 18-20 cm):

  • 200 g prosene kaše (prosa)
  • 80 g kokosovog čipsa, samljevenog (ili kokosove ljuskice)
  • 100 g zobenog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 veće jabuke
  • 2 žlice meda
  • 2 jaja
  • 2 žlice arome vanilije
  • 1 žlica arome ruma, po želji
  • Ribana korica i sok pola limuna
  • 1/2 žličice cimeta

Za kruške:

  • 1 kruška
  • 2 žlice ghee maslaca
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1/2 žličice cimeta

torta od prosa

Priprema:

  1. Proso skuhajte u većoj količini kipuće vode, prema uputi s pakiranja (oko 15 minuta). Zatim ocijedite i ostavite da se ohladi potpuno na sobnoj temperaturi.
  2. Jabuke ogulite i naribajte na krupniji ribež. Kokosov čips sameljite. Kruške uzdužno narežite na tanke ploške, ne čisteći unutrašnjost.
  3. Za karamelizirane kruške, u tavi debljeg dna otopite ghee maslac s medom na umjerenoj vatri. Neka malo počne krčkati, a zatim dodajte aromu vanilije i cimet. Dodajte tanke kriške kruške pa kuhajte oko 5 minuta, povremeno protresajući tavu i okrećući kruške. Ostavite da se ohlade dok pripremate tortu.
  4. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke izmiksajte zajedno s medom te aromama vanilije i ruma, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Pećnicu ugrijte na 170°C.
  5. U zasebnoj većoj posudi pomiješajte zobeno brašno, usitnjeni kokosov čips i prašak za pecivo. Prosijte pjenjačom. Dodajte ohlađeni proso, ribane jabuke, sok i koricu limuna cimet. Tu smjesu malo po malo umiksajte u žumanjke, dodajući i par žlica mlijeka ako je smjesa pregusta.
  6. Bjelanjke istucite u snijeg te špatulom pažljivo umiješajte u smjesu za tortu. Sve prebacite u lim 18-20 cm obložen papirom za pečenje te zagladite. Po vrhu posložite kruške te sve prelijte sokom u kojem su se kuhale. Pecite oko 1 sat u ugrijanoj pećnici. U potpunosti ohladite prije posluživanja. Po želji površinu prelijte s još malo meda ili agavinog sirupa prije posluživanja.

torta od prosa

Objavljeno 15.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!