Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Raženi sourdough kruh (i varijanta s kupovnim kvascem)

Image
Uz malo truda
4 osobe
120min

Ovaj raženi kruh zapravo je polu-raženi jer mi se takav omjer raženog i bijelog brašna najviše sviđa. Kruh je dugo svjež, a nije vlažan kao čisti raženi kruh.

Ponekad ga pečem i s običnim kupovnim kvascem pa sam dodala uputu u recept, u slučaju da nemate domaći kvas, a volite raženi kruh. U ovaj kruh možete dodavati i sjemenke, a ako se na to odlučite, onda ih dodajte nakon što je tijesto odstajalo 12 sati, tijekom posljednjeg preklapanja.

kruh

Sastojci:

  • 400 g tople vode
  • 75 g startera (ili žličicu kvasca)
  • 250 g bijelog brašna
  • 250 g raženog brašna
  • 2 žlice meda ili javorova sirupa
  • 12 g soli

kruh

Postupak: 

  1. Pomiješajte starter, vodu i med. U drugoj posudi pomiješajte brašna i sol. Dodavajte brašno u mješavinu startera i vode.
  2. Ako koristite kupovni kvasac, pomiješajte ga s brašnom i onda dodajte vodu.
  3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite 20 minuta. Zatim par minuta miješajte/preklapajte spatulom ili kuhačom pa pokrijte i ostavite 20 minuta. Opet promiješajte i ostavite pokriveno 20 minuta. Još jednom promiješajte i nakon tog zadnjeg miješanja pokrijte tijesto za kruh i ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 12 sati.
  4. Sutradan razvucite tijesto u pravokutnik. Preklopite i zamotajte u štrucu. Ostavite 15 minuta pa ga stavite u banneton ili dobro pobrašnjenu posudu. Pokrijte prozirnom folijom, kako se ne bi osušilo i dižite oko sat-sat i pol vremena.
  5. Pećnicu zagrijte na 240C. Kruh stavite u zagrijanu posudu za pečenje, zarežite žiletom i pecite 25 minuta poklopljen pa 20-ak minuta otklopljen.

Objavljeno 09.06.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti