Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kurkuma: 6 recepata s najzdravijim začinom na svijetu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kurkuma je, bez dvojbe, jedan od najzdravijih začina na svijetu. Pisali smo o tome kako kurkuma loše masti pretvara u dobre i pomaže u mršavljenju, a niz je i studija koje potvrđuju da ovaj istočnjački začin pozitivno utječe na održavanje zdravlja te zaštitu od bolesti.

Pozitivni učinci kurkume

U tradicionalnoj medicini se kurkuma koristi za liječenje niza bolesti: od artritisa, bolova u trbuhu, problema s plinovima i nadutosti, gubitkom apetita, do problema u radu jetre i gušterače. Osim toga, kurkumi se pripisuju pozitivni učinci u smanjenju simptoma glavobolje, bronhitisa, prehlade, plućnih infekcija, vrućice, menstrualnih problema, ali i psihičkih problema poput depresije i tjeskobe.

Kurkumin koji nalazimo u kurkumi je najvrjedniji sastojak ovog začina, a njemu se pripisuje mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje: od antiupalnih do antioksidativnih svojstava. U više studija je potvrđeno da kurkumin ima efekte jednake antiupalnim lijekovima, ali bez nuspojava, pa se ovaj začin svakako treba uvrstiti na popis začina koje koristimo svakako u kuhinji.

kurkuma

Potvrđeno je da kurkuma značajno povećava antioksidativna svojstva organizma, a upravo su oksidativni stres i oštećenja mehanizmi koji stoje iza starenja i razvoja niza bolesti.

Antioksidansi poput kurkumina neutraliziraju slobodne radikale, nusprodukte oksidativnog stresa, ali i povećavaju aktivnost antioksidantnih enzima koji se nalaze u tijelu. Dakle, može se reći da kurkumin djeluje na dva polja protiv slobodnih radikala: sam ih izravno blokira, ali i aktivira tijelo da se i samo bori protiv njih.

Studije su pokazale da kurkumin pozitivno utječe na rad mozga te smanjuje rizik od razvoja bolesti mozga i kardiovaskularnih bolesti. Naime, potvrđeno je da kurkumin povećava nivo neurotrofnog moždanog faktora (BDNF), vrste hormona rasta koji utječe na funkcije u mozgu. Istovremeno, kurkumin poboljšava funkcije endotelina, proteina koji sužavaju krvne žile te koji negativno utječu na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Recepti s kurkumom 

Stoga, kako kurkumu uključiti u redovnu prehranu? Kurkumu možete staviti u doslovno sve obroke u danu: od smoothieja s kurkumom, juha s kurkumom, umaka, do kolača koji sadrže ovaj začin. Predlažemo 6 recepata s kurkumom koje svakako uvrstite na svoj jelovnik:

Smoothie s mrkvom, đumbirom i kurkumom

Sastojci:

  • 1/2 žličice svježeg đumbira
  • 1 banana
  • 150 g mrkve
  • 100 g ananasa
  • 1 žlica limunovog soka (cijeđeni limun)
  • 1/4 čajne žličice kurkume
  • voda, po potrebi

Postupak:

Sve sastojke ubacite u jak blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličan napitak. Vode dodajte do željene gustoće.

Omlet s povrćem i kurkumom

Sastojci:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 rajčica
  • 1/4 čajne žličice kurkume
  • 4 jaja
  • peršin, sol, papar

Postupak:

Na tavi zagrijte ulje pa dodajte na trakice narezan luk. Kad luk omekša, dodajte na sitno nasjeckanu rajčicu i kurkumu te malo vode. Dinstajte 2-3 minute, dok se rajčica ne počne raspadati pa preko smjese prelijte umućena jaja. Dodajte začine i završite kao klasičan omlet.

Juha od cvjetače s kurkumom

Sastojci:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 2 glavice luka
  • 1 čajna žličica kurkume
  • sol, papar, po želji
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 glavica cvjetače
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 50 ml kokosovog mlijeka

Postupak:

U posudi zagrijte ulje i dodajte luk, kurkumu i začine pa uz miješanje dinstajte par minuta, dok se luk ne omekša. Dodajte sitno nasjeckan češnjak pa miješajte još par minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Smjesi dodajte usitnjenu cvjetaču i malo vode pa kuhajte dok se cvjetača ne omekša. Sve istresite u blender i miksajte.

Smjesu iz blendera vratite u lonac pa dodajte kokosovo mlijeko i ocat pa vratite na ploču. Smanjite toplinu tako da smjesa ne zakuha. Servirajte toplo.

Rižoto s kurkumom i povrćem

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 1 srednje velik patlidžan
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 400 g pelata
  • 1 žlica kima
  • 1/2 čajne žličice kurkume
  • 1/4 čajne žličice đumbira u prahu
  • 1/4 čajne žličice cimeta
  • 1/4 čajne žličice papra
  • 1 čajna žličica peršina
  • 200 g graška
  • voda

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rižu stavite u posudu i prekrijte toplom vodom pa pustite da stoji dok pripremate ostale namirnice.

Patlidžan i papriku narežite na kockice. Zagrijte tavu pa na nju stavite patlidžan, luk i malo vode pa dinstajte dok se ne omekša. Kad se patlidžan malo omekša dodajte paprike, rajčice, peršin i začine. Dobro promiješajte pa poklopite i ostavite dalje na vatri. Procijedite rižu pa je dodajte povrću, promiješajte i poklopite. Pojačajte toplinu pa pustite da zakuha.

Kad zakuha, smjesu istresite u dublji protvan, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu. Pecite dok se riža ne omekša do željene jačine, oko 45 minuta.

Dinstana piletina s brokulom u kurkumi

kurkuma piletina

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 200 g brokule
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 limun
  • 1 glavica luka
  • 1/2 žličice svježeg đumbira
  • 1/4 žličice chillyja
  • 1/2 čajne žličice kurkume
  • 1/2 čajne žličice kima
  • 1 žlica maslaca ili kokosovog ulja

Postupak:

Luk i piletinu narežite na trakice, a brokulu na manje komade. Češnjak i đumbir zajedno usitnite što više možete. Na tavi zagrijte maslac pa dodajte luk i dinstajte dok se ne zacakli i omekša. Dodajte mješavinu češnjaka i đumbira pa uz miješanje dinstajte oko minute. Dodajte začine pa dinstajte još minutu. Dodajte piletinu i brokulu pa dinstajte dok piletina ne bude ružičasta u sredini, a brokula dobije željenu teksturu. Dodajte limunov sok i promiješajte.

Čokoladni truffles s kurkumom

truffles kurkuma

Sastojci:

  • 110 g kokosovog ulja
  • 60 g kakaa u prahu
  • 5 žlica meda ili javorovog sirupa
  • malo soli
  • 20 g kokosa
  • 1,5 čajna žličica kurkume

Postupak:

Zagrijte kokosovo ulje do tekućeg stanja. Dodajte mu kakao i med pa dobro promiješajte, dok ne dobijete jednoličnu teksturu. Smjesu istresite u posudu pa stavite u hladnjak.

U posudi promiješajte kurkumu i kokos, dok kokos ne poprimi žuto-.narančastu boju kurkume. Međi dlanovima radite kuglice željene veličine mješavine meda i kakaa, pa kuglice uvaljate u kokos s kurkumom. Kad su gotovi, vratite truffles u hladnjak da se stvrdnu.

Objavljeno 22.12.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!