Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ideja nikad dosta: 10 recepata za pripremu zobene kaše

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jednostavno
1 osobe
15min

Zobena kaša mnogima je doručak koji ne preskaču. No, kako je to čest izbor tako vrlo često ponestane i ideja kako pripremiti zobenu kašu na nov i ukusan način.

Kako se priprema zobena kaša?

Za pripremu osnovne zobene kaše trebate zobene pahuljice i vodu ili mlijeko. Tekućinu stavite u posudicu i zagrijte na ploči. Kad se tekućina počela zagrijavati, dodajte zobene pahuljice i miješajte, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno posude.

Što dulje budete miješali, to će kaša biti gušća. Kad je gotova, skinete s ploče i ostavite da se malo ohladi.

Kad je smjesa gotova, istresite je u posudicu iz koje ćete jesti. U ovom trenutku u zobenu kašu možete dodati što god vam padne na pamet: svježe ili sušeno voće, orašaste plodove, sjemenke, proteine, med, neke superhrane... baš što god želite.

Donosimo popis s 10 recepata za pripremu zobene kaše:

1. Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem

Pogledajte video:

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
  • 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica Proteinelle (nije nužno, ali je poželjno i jako fino :) )
  • Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)

Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem

Priprema:

  1. Prvo namočiti chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke staviti u zdjelicu, preliti s malo vode, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.
  2. U lončiću ugrijati mlijeko zajedno s kakaom. Kad zakipi, dodati zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umejrenoj do laganoj vatri oko 10-tak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
  3. Ugasiti vatru pa dodati med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice. Dodati žličicu Proteinelle, ukrasiti šumskim voćem te poslužiti.

2. Zobena kaša s jabukama (kad se poželite pite od jabuka)

zobena kasa

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 60 g zobenih pahuljica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog ulja

Postupak:

  1. Jabuku ogulite i narežete na kockice. Na tavi zagrijete kokosovo ulje pa dodate jabuke.
  2. Lagano ih dinstate dok nisu omekšale pa dodate cimet i promiješate pa ostavite poklopljeno sa strane.
  3. Uzmite manju posudu, ulijte u nju mlijeko i pustite da se zagrije.
  4. Zatim u mlijeko dodate zobene pahuljice pa uz miješanje kratko kuhajte, potom dodate jabuke u cimetu i sve promiješate.
  5. Ako želite, možete u smjesu dodati žličicu meda. Ako želite da kaša bude slađa.

3. Pečena zobena kaša s bademima i brusnicama

zobena kasa

Sastojci:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 1/3 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 šaka badema, sitno nasjeckanih
  • 100 g sušenih brusnica
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • sladilo, po želji (naruči ovdje)

Postupak:

  1. Večer ranije u većoj posudi pomiješate zobene, sladilo (steviju), prašak za pecivo, cimet, bademe i sušene brusnice.
  2. Potom u sredini napravite udubljenje pa unutra stavite mlijeko, jaje i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješate i stavite u hladnjak preko noći.
  3. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a okruglu vatrostalno zdjelu lagano namažite s malo kokosovog ulja.
  4. Smjesu koja je prenoćila u hladnjaku promiješajte i izlijte u posudu pa premažite kistićem preostalo pola žlice kokosovog ulja.
  5. Peče se dok se sva tekućina je ispari, oko 15 minuta, odnosno dok smjesa ne počne dobivati zlatno-smeđu boju.

4. Zobena kaša s Proteinellom, lješnjacima i voćem

zobena kasa

Sastojci:

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 150 ml  + 4 žlice mlijeka
  • 1 žlica Proteinelle
  • 1 šaka lješnjaka
  • 1/3 banane
  • par malina
  • voda

Postupak:

  1. Tekućinu stavite u posudicu i zagrijte na ploči. Kad se tekućina počela zagrijavati, dodajte zobene pahuljice i miješajte, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno posude.
  2. Dok se zobena kaša kuha, u drugoj posudici stavite par (3-4) žlice mlijeka i 1 veliku žlicu Proteinelle i ostavite da se otopi.
  3. Potom u smjesu ubacite šaku lješnjaka, da se zagriju u toj čokoladi koja već i sama sadrži lješnjake, samo zdrobljene.
  4. Za to vrijeme je zobena kaša gotova, pa je istresite na tanjur i raširite.
  5. Preko kaše istresite otopljenu Proteinellu s lješnjacima pa preko svega stavite par malina i narezanu trećinu banane.

5. Zobena kaša s medom i bademima

Zobena kaša s medom i bademima

Sastojci:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka badema (isjeckanih)

Priprema:

  1. Stavite mlijeko da se grije i dodajte pahuljice. Miješajte dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodajte sjeckane bademe.
  2. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte med i promiješajte.
  3. Istresite u posudice i poslužite hladno ili toplo, ovisi kako preferirate.

6. Zobena kaša s jabukom i cimetom

Pogledajte video:

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
  • 1 jabuka
  • 1 ravna žličica cimeta
  • Oko 100 - 150 ml vode za kuhanje jabuke
  • 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • Prstohvat cimeta
  • 1 žlica meda
  • Ploškice jabuke za dekoraciju
  • Sjeckani bademi za dekoraciju 

Zobena kaša s jabukom i cimetom

Priprema:

  1. Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte  i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
  2. Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
  3. Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
  4. Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
  5. Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
  6. U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.

Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.

7. Zobena kaša s maslacem od kikirikija i namazom od aronije

zobena kasa

Sastojci:

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica džema od aronije
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1/2 žličice cimeta

Postupak:

  1. U posudici zagrijte oko 200 ml vode i ubacite zobene pahuljice pa cimet.
  2. Miješajte dok ne dobijete kašu željene gustoće.
  3. Kad je kaša gotova, istresite je u zdjelicu, dodajte maslac od kikirikija i namaz od aronije ili neki drugi pekmez pa sve promiješajte i uživajte u svakom zalogaju.

8. Zobena kaša s goji bobicama i pinjolima

Zobena kaša s goji bobicama i pinjolima

Sastojci:

  • 70 g zobenih pahuljica
  • šaka goji bobica
  • šaka pinjola
  • 1 žličica meda, po želji
  • Cimet

Postupak:

  1. U posudici zagrijte malo vode i ubacite zobene pa uz miješanje napravite kašu željene gustoće.
  2. Kad je gotovo, istresite u posudu, dodajte sve ostale sastojke, pomiješajte i uživajte.

9. Zobena kaša s hokkaido bučom i orasima

Zobena kaša s hokkaido bučom i orasima

Sastojci:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 50 g hokkaido buče
  • 1 šaka oraha (isjeckanih) (naruči ovdje)

Priprema:

  1. Buču narežite na kockice i prokuhajte, da omekša. 
  2. Stavite mlijeko da se grije i dodajte pahuljice. Miješajte dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodajte sjeckane orahe.
  3. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte buču i promiješajte.
  4. Istresite u posudice i poslužite hladno ili toplo, kako želite.

10. Slana zobena kaša s povrćem i jajetom

Pogledajte video:

 

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 100 g ribane mrkve
  • 100 g ribane tikvice
  • Svježi vlasac
  • Sol, svježe mljeveni papar 
  • 500 ml vode
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip) 
  • 1 kuhano jaje (tvrdo ili meko kuhano, po ukusu)

Slana zobena kaša s povrćem i jajetom 

Priprema:

  1. Na ugrijanom maslinovom ulju propirjati ribanu mrkvu i tikvicu. Dodati sjeckani svježi vlasac (može i neko drugo svježe ili sušeno začinsko bilje po želji), pola žličice soli i svježe mljeveni papar. Pirajti oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša. Maknuti s vatre.
  2. U lončiću zakipiti vodu s prstohvatom soli. Dodati zobene pahuljice, promiješati (paziti da ne iskipi), pa na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje kuhati do željene gustoće kašice - oko 5 - 10 minuta. Po potrebi još malo posoliti ako je potrebno.
  3. Kašicu prebaciti u zdjelice, dodati pirjano povrće te promiješati. Dodati kriškice kuhanog jajeta te dekorirati s još malo svježeg vlasca i mljevenim paparom.

Po želji možete s povrćem prepirjati i malo pureće salame, ako želite i malo mesa u svom doručku.

Objavljeno 31.05.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti