Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Nutricionistica odgovara: Koliko dugo su zdravstveno ispravne namirnice u hladnjaku i zamrzivaču?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Da bismo očuvali kvalitetu i zdravstvenu ispravnost namirnica potrebno ih je pravilno skladištiti. Neku hranu je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, dok je drugu najbolje pohraniti u frižider.

Određena hrana može biti i zdravstveno ispravna, ali svakako nam je cilj održati čim bolju kvalitetu i okus hrane.

frizider

4 koraka za sigurnost hrane

Ovo su kratke upute kako rukovati s hranom da bi sačuvali kvalitetu i zdravstvenu ispravnost.

1. korak – Čistoća

Redovito pranje ruku prilikom rukovanja s hranom je izuzetno bitno. Ruke se peru sapunom, detaljno i između prstiju u trajanju barem 20 sekundi i nakon toga dobro isperu čistom vodom te obrišu. Ruke se peru prije rukovanja hranom, prije jela, nakon diranja kante za smeće ili odlaska na toalet, mijenjanja pelena, diranja životinja, puhanja nosa, kašljanja i kihanja.

Ruke je potrebno oprati prije i nakon kontakta s bolesnom osobom ili obrade rane i posjekotine. Prilikom pripreme hrane svakako je dobro oprati ruke prije i pogotovo nakon pripreme mesa, piletine, morskih plodova i jaja. Daske za rezanje treba redovito prati, pogotovo nakon obrade mesa. Voće i povrće se pere prije konzumacije, dok se piletina i svježe meso ne ispire pod vodom.

2. korak – Razdvajanje

Koristite različite daske za meso, piletinu, morske plodove i za svježe voće i povrće. Prilikom kupovanja i skladištenja neka mesni proizvodi budu dobro zapakirani i odvojeni od voća i povrća. Jaja je najbolje čuvati u originalnom pakiranju i na polici u frižideru (ne u vratima). Meso koje ne planirate pojesti unutar roka trajanja zaledite.

frizider

3. korak – Kuhajte na pravoj temperaturi

Hrana treba biti dobro kuhana. Nakon pripreme, ako ju ne planirate odmah konzumirati dobro ju je držati na toplom (iznad 60 °C). Za hranu koja je namijenjena pripremi u mikrovalnoj pratite upute s pakiranja. Tekuće obroke redovito promiješajte da se ravnomjerno zagriju. One koji moraju nakon pripreme odstajati par minuta, tako pustite jer se u tom periodu zagriju i hladniji dijelovi pakiranja.

4. korak – Hlađenje i zamrzavanje

Bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane se najbrže umnožavaju na temperaturama između 4 i 60 °C, točnije na sobnoj temperaturi. Iz tog razloga bi hladnjak trebao biti namješten na 4 °C. Lako kvarljivu hranu pospremite u hladnjak u roku od 2 sata. Ostatke kuhane hrane stavite u plitke posudice i u hladnjak.

Iako hlađenje ne uništava bakterije ono će usporiti kvarenje dok ne iskoristite namirnice za pripremu. Zamrzivač bi trebao biti namješten na -18°C. Smrznuta hrana se neće pokvariti, ali zamrzavanje na nižoj temperaturi bolje čuva kvalitetu mesa.

Naime, smrzavanjem na višim temepraturama nastaju veći kristali koji uništavaju stanične memrbrane i zatim prilikom odleđivanja se gubi sok koji daje okus i ukus mesu.

frizider

Trajnost određenih namirnica

Hlađenje i zamrzavanje namirnica

Ovdje su kratke upute za pohranu namirnica u hladnjaku (temp 4°C) i zamrzvaču (- 18°C):

  • hranu kupujte prije isteka roka
  • pratite upute oko rukovanja hranom koje su navedene na pakiranju
  • meso i perad držite u originalnom pakiranju
  • planirate li meso i perad pohraniti na duže od 2 mjeseca umotajte ih u dodatnu vrećicu, foliju ili ih vakumirajte
  • smrznuta hrana može trajati iznimno dugo, stoga su ovo preporuke za održavanje kvalitete hrane

U tablici su preporuke FDA oko čuvanja i zamrzavanja hrane, tako da maksimalno očuvate kvalitetu.

tablica

Kako i gdje čuvati voće i povrće

I za voće i povrće postoje upute kako ih najbolje čuvati. Neko je jako kvarljivo i najbolje ga je odmah pospremiti u hladnjak, npr. jagode. Drugo voće, poput banana se u hladnjaku brže kvari.

Na hladnom i tamnom mjestu

  • Banane i rajčice držite na hladnom i tamnom mjestu, ne u hladnjaku.
  • Gljive je također najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu te oprati netom prije pripreme.
  • Patlidžane također. Najbolje ih je iskoristiti u roku od nekoliko dana.
  • Krumpir je dobro čuvati na hladnom i tamnom te prozračnom mjestu.

U hladnjaku

  • Jabuke omekšaju 10 puta brže ako su na sobnoj temperaturi.
  • Većinu voća i povrća je najbolje čuvati u hladnjaku u za to namijenjenoj ladici. Ladice zadržavaju vlagu i zato te namirnice dulje traju tako pohranjene.
  • Šparoge prilikom čuvanja omotajte u mokri papirnati ručnik.
  • Mrkve ogulite netom prije pripreme.

Za čuvanje u hladnjaku možete koristiti i plastične vrećice koje će pritom zadržati vlagu (slično kao i ladice). Odlične su za bobičasto voće. Njega je također najbolje oprati tek kad ga pripremate za konzumaciju.

Svježe glavice salate isperite dobro od zemlje i pospremite u vrećicu s nekoliko mokrih papirnatih ručnika.

U zamrzivaču

  • Većinu voća i povrća možete najnormalnije zamrznuti. Banane prije smrzavanja ogulite i pospremite u plastičnu vrećicu.

Na sobnoj temperaturi

  • Češnjak i kapulu možete čuvati na sobnoj temperaturi ili u smočnici.
  • Mango, šljive, breskve i kruške možete pustiti na sobnoj temperaturi u papirnatoj vrećici da dozru do kraja te nakon toga ih pospremiti u hladnjak.
  • Lubenice također čuvajte na sobnoj temperaturi, dok razrezane komade zaštitite prozirnom folijom i pospremite u hladnjak.

Zaključak

Prilikom kupovine i čuvanja hrane cilj nam je održati zdravstvenu ispravnost i izbjeći rast patogena, ali i sačuvati kvalitetu. Tako hrana ostaje ukusnija i ne gubimo hranjive tvari.

frizider

Literatura:

  1. FoodKeeper App, dostupno na: Foofsafety.gov, pristupljeno 10. kolovoza 2020.
  2. Refrigerator & Freezer Storage Chart, dostupno na: FDA.gov, pristupljeno 10. kolovoza 2020.
  3. Hod do I store my fruits and veggies so that they last as long as possible?, dostupno na: Half Your Plate, pristupljeno 10. kolovoza 2020.

Objavljeno 21.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!