Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Makrobiotika - što je, kako se provodi u praksi i 3 recepta po načelima makrobiotičke prehrane

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Makrobiotika ili makrobiotička prehrana je vrsta prehrane koja je utemeljena na tipovima hrane propisanima po načelima zen budizma, a svoje korijene vuče iz Japana i njihove tradicionalne prehrane. Popularnost je na zapadu stekla krajem 20 stoljeća.

Cilj ove prehrane je ravnoteža između yin i yang elemenata hrane. Glavni principi makrobiotičke prehrane su smanjenje namirnica životinjskog porijekla, konzumacija lokalno uzgojenih sezonskih namirnica, i umjerena veličina i broj obroka. Dakle, makrobiotička prehrana nije ni vegetarijanska ni veganska jer dozvoljava manje količine ribe.

Osim izbjegavanja namirnica životinjskog porijekla poput mesa, makrobiotika nalaže izbacivanje mliječnih proizvoda, šećera i rafiniranih masti. Također, izbjegava se konzumacija kave, alkohola, bilo koje vrste šećera, voćnih sokova, bijele riže i bijelog brašna te svih vrsta aditiva i konzervansa.

makrobiotika

Koncept makrobiotičke prehrane

Kako stoji u načelima zen budizma, ravnoteža yina i yanga je temelj ove vrste prehrane. Dijeta predlaže 10 razina po kojima se napreduje kako bi se postigao navodno idealan omjer yina / yanga od 5:1.

Makrobiotika stavlja naglasak na lokalno uzgojene žitarice, mahunarke, povrće, morske trave, fermentirane proizvode od soje i voće, kombinirane u jela prema drevnom kineskom načelu ravnoteže yina i yanga. Cijela zrna i proizvodi od cjelovitog zrna kao što su smeđa riža i heljda, različito kuhano i sirovo povrće, grah i proizvodi od graha, blagi prirodni začini, riba, orašasti plodovi i sjemenke te blagi (ne-stimulativni) napitci se preporučuju prema načelima makrobiotike.

Smeđa riža i ostale cjelovite žitarice kao što su ječam, proso, zob, quinoa, pir i raž smatraju se hranom u kojoj su yin i yang najbliži ravnoteži.

Neke vrste uključujući rajčicu, papriku, krumpir, patlidžan te špinat, ciklu i avokado ne preporučuju se ili se koriste rijetko u makrobiotičkoj kuhinji jer se smatraju ekstremno yin. Neki zagovornici makrobiotičke prehrane vjeruju da ovo povrće može uzrokovati upale u tijelu i osteoporozu.

makrobiotika

Makrobiotika u praksi

Oko 40% do 60% dnevne prehrane trebale bi biti organski uzgojene cjelovite žitarice, kao što su smeđa riža, ječam, proso, zob i kukuruz. Lokalno uzgojeno povrće čini 20% -30% ukupnog dnevnog unosa. Pet do 10% rezervirano je za grah i srodne proizvode kao što su tofu, miso i tempeh, te morsko povrće poput algi, norija i agara.

Također, svježa riba i morski plodovi su također prihvatljivi, lokalno uzgojeno voće, kiseli krastavci i orašasti plodovi, nekoliko puta tjedno. Rižin sirup je jedan od zaslađivača koji se može povremeno koristiti.

Osim što se savjetuje izbjegavanje mliječnih proizvoda, jaja, peradi, prerađene hrane, rafiniranih šećera i mesa, ne savjetuje se ni konzumacija tropskog voća, voćnih sokova ni povrća poput šparoga, patlidžana, špinata, rajčica i tikvica.

makrobiotika

Makrobiotički principi u prehrani i životu

Makrobiotika, u svom širem značenju, nije samo vrsta prehrane nego je i stil života koji ima svoje principe.

Principi makrobiotičke prehrane:

  • Uživajte u hrani i budite zahvalni za vaše obroke.
  • Jedite sezonsku i lokalnu hranu.
  • Budite svjesni količine i kvalitete.
  • Izbjegavajte prehrambene ekstreme.
  • Žvačite hranu temeljito.
  • Smanjite količinu onoga što jedete.

Principi makrobiotičkog načina života:

  • Budite velikodušni.
  • Budite odgovorni i priznajte pogreške.
  • Otkrijte život putem osobnog iskustva.
  • Razvijte svoju intuiciju.
  • Budite prijateljski raspoloženi.
  • Poštujte sva živa bića.
  • Budite ekološki osviješteni.
  • Vježbajte ekonomičnost života.
  • Imati osjećaj za humor.
  • Vježbajte samorefleksiju.
  • Usavršite umijeće življenja.

3 makrobiotička recepta

Tofu s brokulom i gljivama

tofu

Sastojci:

  • 200 g tofua
  • 100 g brokule
  • 100 g šampinjona
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sezama

Postupak:

Brokulu stavite kuhati. Dok se brokula kuha, na tavi zagrijte maslinovo ulje pa prvo lagano prepecite sezam pa potom dodajte tofu narezan na kockice i gljive narezane na polovice ili četvrtine. Kad je brokula kuhana, procijedite je i dodajte u tavu s tofuom pa promiješajte, sklonite s ploče i ostavite poklopljeno, da se arome sljube.

Kremasta juha od cvjetače

juha cvjetaca

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače, natrgana na cvjetove
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manja glavica luka, narezana na sitno
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 litra vode
  • sol i papar, po želji

Postupak:

Cvjetaču nakidajte na cvjetove i stavite u malo posoljenu vodu da stoji 20-ak minuta. Potom cvjetaču dobro procijedite pa posložite na alu foliju ili papir za pečenje. Malo pošpricajte maslinovim uljem pa stavite da se peče, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Dok se cvjetača peče u posudi za juhu zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite na sitno narezan luk, toliko da se zacakli. Potom dodajte na što sitnije narezan češnjak i cvjetaču. Dodajte vodu, posolite i popaprite po želji i kuhajte dok povrće ne bude mekano, oko 20 minuta. Motom juhu ubacite u blender ili štapnim mikserom izblendajte dok ne dobijete kremastu juhu željene gustoće.

Namaz od lješnjaka i čokolade

namaz

Sastojci:

  • 300 g lješnjaka
  • 4 žlice kokosovog ulja
  • 5 ml tekućeg zasađivača (natrena)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kakaa u prahu

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa lješnjake lagano prepržite, 10-ak minuta. Oljuštite ih i ubacite u blender. Počnite ih blendati na najvišoj brzini a kad se počnu pretvarati u kremu dodajte sve ostale sastojke pa blendajte dok ne dobijete jednoličan namaz.

Držite u hladnjaku.

Objavljeno 05.08.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!