Bjelancevine, bioloska vrijednost, PDCAAS |
Post Reply |
Author | |
©ime
Viden/a u gymu Joined: 23 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 285 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 28 Veljaca 2007 at 21:55 |
Evo, malo me zaintrigiralo kad je Mr G. spomenuo "brze" proteine, pa sam napravio research na Wikipediji i otkrio dvije mjere za iskoristivost bjelancevina kod ljudi: Bioloska vrijednost Bioloska vrijednost je relevantna metoda za mjerenje iskoristivosti bjelancevina kod ljudi. Odredjuje se po ovoj formuli: BV = ( sacuvani dusik / uneseni, tj. apsorbirani dusik ) * š00 (dakle, sto vise to bolje, max. vrijednost je š00) Vrijednosti za namirnice: whey izolat - š00 cijelo jaje - 93.7 kravlje mlijeko - 9š bjelanci - 83 riba - 83 kasein - 80 govedina - 80 piletina - 79 soja - 74 mahune/grah - 49 PDCAAS (Protein digestibility Corrected Amino Acid Score) (neka netko kaze sluzbeni hrvatski pojam za ovo, ne znam prevest) PDCAAS je metoda za procjenjivanje kvalitete bjelancevine na temelju potreba covjeka za aminokiselinama. Vrijednosti za namirnice: whey - š mlijeko - š jaje - š kasein - š govedina - 0.92 soja - 0.9š mahune/grah - 0.68 raz - 0.68 zito (puno zrno) - 0.54 leca - 0.52 kikiriki - 0.52 *** Dakle, hrana s velikim vrijednostima je preporucljiva za PWM, tj. nakon tjelovjezbe. Edited by šime |
|
mortisha
Viden/a u gymu Joined: 16 Veljaca 2007 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 18 |
Post Options
Thanks(0)
|
ja bi malo sa rezervom uzimala podatke iz Wikipedie... sami se autori ogradjuju navodeci da sadrzaj moze biti neispravan te pozivaju citatelje da se za medicinske pravne i druge strucne savjete obrate profesionalcima sto oni nisu! to ne znaci nuzno da je gore navedeni navod neispravan,ali generalno se bas ne bi oslanjala na taj site kad me nesto ozbiljno zanima vezano za zdravlje... |
|
©ime
Viden/a u gymu Joined: 23 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 285 |
Post Options
Thanks(0)
|
svaki Wikipedija clanak ima pri dnu reference, tako da se tocno moze vidjeti da je sve sto u Wikipediji pise, preuzeto iz pouzdanih izvora. za ovo gorenapisano o bjelancevinama je izvor visetruk, tj. razni izvori to potvrdjuju. |
|
Ive_ri
Mixa shakeove Joined: 04 Veljaca 2007 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 807 |
Post Options
Thanks(0)
|
Zanimljivo, nisam nikad prije cuo za taj PDCAAS , ali evo na ovom forumu svasta doznam!
|
|
Zoran89
Viden/a u gymu Joined: 26 Veljaca 2007 Status: Offline Points: 55 |
Post Options
Thanks(0)
|
evo..PW mi od sada sacinjavaju jaja :-)
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |