Prije nekoliko dana dobila sam cijelu kilu organski uzgojenih borovnica na poklon, a sa zadnjih par grama odlučila sam napraviti mali eksperiment. Osim što je puno glutena i alergena, kao i kalorija, rafinirano pšenično brašno postaje sve dosadnije i dosadnije pa mu pokušavam pronaći alternativu u gotovo svakom receptu. Svijet slastica prepun je tartova i pita kojima je teško odoliti, naročito ako su kombinirani s voćem za vrijeme ljentih mjeseci, ali jako je teško postići teksturu i prhkost koju im daje upravo to zločesto brašno i šećer, pa sam iznimno sretna što je u ovom receptu to uspješno zamijenjeno puno zdravijim i zanimljivijim sastojcima. Rižino brašno je bezglutenska alternativa pšeničnom brašnu, pa je pogodno za ljude sa intolerancijom na gluten, bilo da se radi o celijakiji ili samo zdravijem načinu prehrane. Kokosov šećer pomaže u borbi s viškom kilograma jer regulira omjer kolesterola u krvi, suzbija apetiti i smanjuje osjećaj gladi te obiluje mineralima i vitaminima pa je izuzetno pogodan za zdravu i uravnoteženu prehranu i odlična je zamjena za šećer u kolačima. Zbog izuzetno niskog glikemijskog indeksa kokosov šećer pogodan je i za dijabetičare.
Uz samo malo kreativnosti i volje sve se može zamijeniti, a žudnja za slatkim nahraniti bez grižnje savjesti. Osim kad idemo kod bake na ručak, ali u tom slučaju za posjetu odaberite onaj dan u kojem je dopušteno jesti sve!
Objavljeno 20.07.2018.