Palenta, žganci, pura zovite je kako hoćete ali svakako je uvrstite u svoj jelovnik. Ovo "siromašno" jelo putuje lijepom našom od davnina i ne postoji kuhinja u kojoj barem jednom nije završila u loncu. Prva sjećanja na palentu vežu me uz mamu i njene prijateljice koje su svakih nekoliko mjeseci razglabale o kilama jedući palentu s malomasnim jogurtom na balkonu našeg stana. Iskreno, tada nisam bila neki fan žute smjese prelivene jogurtom ili mlijekom, ili još gore servirane uz nekakav masni mesni "toć". Bila sam jako mala, ali voljela sam oblačiti mamine cipele na visoku petu i slušati ženske priče, pa su me tako vrlo lako uvukle u priče o kilaži, kalorijama i svim tim blagodatima ženskog mozga punijeg i zbrčkanijeg od ženskih torbi, a znamo koliko nakrcane one znaju biti.
RECEPT
Palenta
150 ml kokosovog mlijeka + 150 ml vode
Kopar
Maslonovo ulje
2 žlice meda
3 žlice soja sosa
Matovilac
1 avokado
Češnjak
10-ak gljiva
Sol, papar, kurkuma, chia sjemenke
Palentu skuhati u mješavini kokosovog mlijeka, kopra i vode. Preliti je u kalupe ili male zdjelice te pustiti da se malo ohladi kako bi se oformila u željeni oblik. Gljive marinirati u medu i soja sosu te kratko grilati na tavi. Avokado zblendati sa maslinovim uljem, začinima i češnjakom. Matovilac začiniti po želji i servirati.
Sada kada sam malo veća ne volim više oblačiti cipele na petu,ruž stavljam sve rjeđe i palenta mi izgleda drugačije. Iako je sve drugačije,balkonske palenta priče su se ukorijenile u još jedne ženske vijuge. Danas je pripremam malo ozbiljnije, osim kad mi fali mama pa mora biti s jogurtom. Umjesto visokih cipele oblačim palentu u kalupe, stavljam joj ruž od raznih umaka, a često nosi i veo od povrća. Kad prvo pojedeš očima i želucu treba manje.
Objavljeno 29.08.2018.