Pješčana plaža, kokos, predivno prozirno plavo more koje miluje bijeli pijesak i zgodna žena koja uživa u svemu tome… Svi znamo dobro uhodanu reklamu još poznatije slatke kuglice od kokosa, ukusne bijele kreme, hrskave ovojnice i pre finog badema u sredini. Iskreno, sline mi cure samo dok pišem ovo i ne mogu se odvojiti od misli kako mi je dućan blizu i kako želim taj Raffaello odmah sada. Umjesto da ga jednostavno kupim, odlučila sam počastiti svoje nepce nekim malo drugačijim Raffaellom, bolje rečeno rawffaellom i napraviti ga na svoj način, kuglice od šećera zamijenila sam zdravijim namirnicama i zasukala rukave.
RECEPT*za kalup promjera 24cm
Za kremu:
1 konzerva kokos mlijeka
1 paket kokos kreme
2 šalice natopljenih indijskih oraščića
1 šalice bademovog mlijeka
4 žlice otopljenog kokos ulja
1 žlica likera od badema ili ruma
3 šalice sitno ribanog kokosa
2 žlice ječmenog slada, meda ili javorovog sirupa
Za podlogu:
1 1 šalice natopljenih pa osušenih datulja
2 žlice kokos ulja
1 1 šalice mljevenih badema
1 šalice sitno ribanog kokosa
Sve sastojke za biskvit blendati zajedno dok se ne formira kugla, izvaditi iz blendera te utisnuti na dno kalupa za tortu. Kalup možete nauljiti kokos uljem ili obložiti papirom za pečenje. Ostaviti u frižideru dok pripremate kremu.
Sve sastojke za kremu blendati zajedno do kremaste smjese, a ako je krema pre gusta dodati još malo bademovog mlijeka i žlicu kokos ulja. Preliti po podlozi te ostaviti par sati da se hladi.
Osim procesa namakanja, gotovi ste za 20 minuta. Puno kraće od putovanja na Bali, puno manje zlog šećera i u frižideru ostaje puno dulje nego paketić u torbi. A i sačuvali ste planet od pretjerane plastike jer nema omota :)
Objavljeno 24.10.2018.