Nedavno sam bezglavo otišla u kupovinu namirnica, zapravo mi ništa nije ni trebalo ali me ponijelo vrijeme blagdana i prije nego što je zapravo počelo. Odavno sam otišla iz Splita, zapravo i dok sam živjela dolje smatrala sam kako nikada neću biti tipična žena, imati posuđe i pribor za jelo za goste, praviti paprenjake za Božić ili pince za Uskrs. Bilo mi je smiješno majčino i bakino cjelonoćno bdjenje nad kuhinjskim stolovima prije tih velikih dana, malo sam se čak i rugala tim njihovim naučenim tradicionalnim navikama.
I onda me snašlo, među šarenim policama dućana, prije sredine dvanaestog mjeseca, daleko od doma, postala sam svoja mama. I baka. I bakina baka vjerojatno. Malo podvijenog repa krenula sam doma, sreća da po putu nije bio dućan i sa štapovima za hodanje jer bi si ih vjerojatno kupila pošto je to sljedeći korak do "posuđa za goste". Napravila sam božićne kekse prije Božića i bez cimeta, a od muke bi se vjerojatno i napila da vino nema toliko šećera i kalorija, pa je voda na kraju pobijedila. Keks je na kraju svega samo keks, na tanjuru za goste ili u salveti.
Recept
1 šalica pirovog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/4 šalice kokosovog šećera
1 žlica javorovog sirupa
1/3 šalice grubo sjeckane tamne čokolade
6 žlica biljnog mlijeka po izboru
2 žlice kokosovog ulja
1/4 žličice vanilija ili badem ekstrakta
Priprema
Pomiješati sve suhe sastojke i sve mokre, pa suhe polako umiješati u moke. Izraditi kompaktno tijesto, formirati u kuglu i ostaviti u hladnjaku na par sati. Ohlađeno tijesto oblikovati u kekse po želji, peći na 185° oko 17 minuta ili dok ne porumene.
Objavljeno 05.12.2018.