Koliko vas misli da je "crnac bez jaja" sasvim blesavo ime za kolač? Nedavno smo objavljivale fotku veganske verzije tog kolača na našem Instagram profilu i zapravo po prvi put osvijestile kako je naziv skroz neprikladan, pomalo rasistički i zasigurno smiješan većini ljudi koja ga čuje po prvi put. Vodile smo žustru raspravu o tome je li etički napisati u opisu slike "crnac bez jaja postao je vegan", i iako se radi o kolaču odlučile smo da nije uopće zabavno. Od tada stalno zamišljam kako bi bilo da je neki popularni kolač u Africi nazvan "bijelac bez centimetara"...
Biskvit
3 soja jogurta
2 čase od jogurta zobenog brašna
1/2 čase jogurta kokos šećera
1/2 čaše jogurta kokosovog ulja
1/2 praška za pecivo
3 žlice kakaa
Krema
50 ml soja vrhnje
50 ml zobeno vrhnje
150 g tamne čokolade
3 žlice kokos ulja
Sve sastojke za biskvit pomiješat i peći u nauljenoj posudi na 180° oko 50min. Pred kraj pečenja ukuhati vrhnja i u njima otopiti čokoladu s kokos uljem. Kad se kolač malo ohladi (ne skroz) preliti kremu po vrhu.
Kolač smo nazvale "brzač", jer je brzi kolač. Politiku smo ostavile vanka butige, a vama donosimo brzu i neodoljivu poslasticu za koju vam je potrebna doslovno jedna posuda za miješanje, par sastojaka, kalup za pečenje i niti sat vremena. I nemojte ni pokušavati odložiti vilice, nećete uspjet!
Objavljeno 29.10.2018.