Pobornik sam onoga da treba slušati dijete koje čuči u nama, naročito kad odrastemo i nemamo neke velike ljude koji nam stoje nad glavom i to nam brane ili misle da imaju bolje rješenje, zdraviji obrok, pametniju opciju...Pa što onda kad nam se jede burger, a zdravo se hranimo? Jednostavno pojedemo burger!
Recept za oko 5 burgera:
100 g kuhanog graha
100 g kuhane kvinoje
100 g kuhanog boba
1 cikla
1 luk i 2 češnja češnjaka
1 žlica lanenih, chia i bučinih sjemenki
kumin, kajenski papar, sol, chilli, kurkuma, maslinovo ulje
Na sitno sjeckanom luku i češnjaku kratko dinstati kuhani grah, kvinoju, bob i ribanu ciklu te začiniti sa svim začinima. U maloj posudici razraditi chia sjemenke s pola žlice tople vode i staviti da nabubri. Ostaviti žlicu kuhanih i dinstanih sastojaka sa strane, a ostatak ubaciti u blender sa svim sjemenkama i razrađenom chiom. a zatim u izblendanu smjesu dodati i žlicu sačuvanih sastojaka, pomiješati te ostaviti oko sat vremena u frižideru da se malo stisne. Oblikovati burger i peći na papiru za pečenje oko 40 min na 180 stupnjeva. Kada su burgeri gotovi ostaviti ih 15 minuta da se stisnu i "odmore" od pečenja. Burger slagati s dodatcima po želji.
Recept za pecivo:
1 šalica sojinog mlijeka
1/4 šalice kokosovog ulja
1/4 šalice tople vode
1 šalica kukuruznog brašna
3 šalice brašna iz cjelovitog zrna tip 850
1 kvasac
1 žličica agavinog slada
sol, papar, kurkuma, sjemenke za posipanje
Pomiješat posebno sve suhe i mokre sastojke. Napraviti rupu u sredini suhih sastojaka i polako umiješati mokre drvenom kuhačom. Kada su se sastojci sjedinili, na pobrašnjenoj radnoj površini rukama umijesiti fino tijesto. Ostaviti ga oko 2h sa strane da se diže, a zatim ga premijesiti, oblikovati burger peciva i ostaviti još sat vremena da se dižu. Peći na 170 stupnjeva 15ak minuta.
Od ovoliko dugog recepta zaboravila sam ostatak teksta, ali sumnjam i da je bio bitan... 23:15 je, prekasno za pekarske pohode. Vi se nemojte prepasti dužine recepta, puno je jednostavniji nego što se čini. Laku noć i dobar tek!
Objavljeno 04.10.2018.