Ova salata odlična je kao prilog, ali i samostalno jelo. Kod mene je najčešće u kombinaciji s mesom zabatka ili grilanom tunom.
Pripremite:
1 srednje veliku butternut tikvu
125g fete
nekoliko listova medvjeđeg luka
maslinovo ulje
svježe mljeveni papar
Tikvu operite, narežite na četvrtine, očistite od koštica i poslažite kriške u tepsiju. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180C, dok ne omekša (20ak minuta). Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi.
Ogulite koru i narežite meso tikve na kockice. Sa strane pomiješajte sitno nasjeckan medvjeđi luk, maslinovo ulje, svježe mljeveni papar. Ako volite ljuto, dodajte i malo nasjeckanih papričica po izboru. Prelijte po tikvi, promiješajte. Posipajte natrganom fetom i poslužite.
Umjesto medvjeđeg luka možete upotrijebiti i mladi luk ili češnjak, a umjesto fete ovčju ili kravlju skutu. Ako koristim skutu, onda u preljev za salatu dodam i prstohvat himalajske ili obične soli.
Objavljeno 25.08.2015.