Ako volite umake i saftove, a ne želite jesti klasične priloge poput tjestenine, riže i krumpira, onda je špageti tikva idealna za vas. Kad se ispeče u pećnici, njezino meso se jednostavno "sastruže" u obliku špageta i može se poslužiti kao prilog uz bilo kakav umak od mesa i povrća.
Polpete možete jesti same ili uz bilo kakav prilog, a zgodno ih je i zamrznuti sirove pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i peći.
Pripremite:
1kg mljevene junetine
1 i pol srednje veliku glavicu luka
2 režnja češnjaka
sol
svježe mljeveni papar
2 jaja
nasjeckani peršinov list
po želji 4-5 žlica krušnih mrvica, zobenog brašna ili mljevenih badema
špageti tikvu od 1.3kg
Luk i češnjak sitno nasjeckajte, posolite i ostavite da stoji. Isperite, dobro ocijedite i zatim pomiješajte s mesom. Dodajte jaja, papar, peršinov list i promiješajte. Možete dodati i pola šalice vode. Smjesa treba biti kompaktna i ne premekana, da možete formirati polpete.
Polpete poslažite na tepsiju od pećnice obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200C, 10ak minuta sa svake strane. Pred kraj upalite opciju ventilator da se zapeku.
Umak od povrća obično napravim ranije pa pečene polpete samo kasnije stavim u umak i ostavim da se sve prožme do posluživanja.
Špageti tikvu prepolovite, očistite od koštica. Stavite prerezanom stranom prema dolje, na papir za pečenje i pecite 45 minuta na 200C. Malo ohladite pa vilicom "izgrebite" špagete i poslužite ih kasnije uz polpete u umaku.
za umak od povrća pripremite:
pola glavice luka
1 režanj češnjaka
1 rog papriku
1 papriku baburu
1 veću rajčicu
1 srednje veliku tikvicu
oko 250ml nasjeckane rajčice iz konzerve
2 žlice nasjeckanog peršina
po želji 1 dl crnog vina
sol
svježe mljeveni papar
Nasjeckajte luk i češnjak, pirjajte na maslinovu ulju. Dodajte na sitno nasjeckano povrće, sve osim tikvica. Prodinstajte povrće da povene pa dodajte vino. Miješajte pa dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve i tikvice. Po potrebi dodajte i vode. Začinite, dodajte peršin. Polpete stavite u umak.
Objavljeno 24.08.2017.