Pupatori, pumpulini ili cvjetovi tikvica iznimno su ukusni, a vjerujem da mnogi ne znaju za taj način pripreme ili ga posve smetnu s uma. Moja prijateljica u vrtu ima nekoliko vrsta tikvi i tikvica pa sam se oduševila kad sam ugledala obilje tih krasnih žutih cvjetova.
Možete ih jesti sirove, u salati, dodati u neko jelo poput rižota ili u quiche, a možete ih i pohati, prazne ili pune. Pohani ovako, u smjesi od badema, prikladni su za low carb načine prehrane te za one koji izbjegavaju gluten. Ako ih ne želite pohati u smjesi s bademima, napravite onu klasičnu od brašna i jajeta ili napravite tempuru, od ledene vode i gustina, bez jajeta.
Pripremite:
8 cvjetova tikvica
1 veće jaje + žlicu ledene vode
3-4 žlice bademovog brašna
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
žlicu nasjeckanog vlasca
par žlica fete (ili ricotta sira ili kozjeg sira, po želji)
Pomiješajte sir s malo svježe mljevenog papra i vlascem. Cvjetove operite i posušite, zatim ih napunite. Istucite jaje s malo soli i dodajte bademovo brašno. Umačite cvjetove i stavljajte ih u zagrijano ulje.
Kada donja strana pozlati, okrenite. Izvadite šupljikavom žlicom na papir prekriven papirnatim ubrusima, da se višak masnoće ocijedi. Poslužite s rajčicama ili nekim drugim povrćem.
Objavljeno 30.08.2019.