Pire ili namaz od boba priprema se diljem Mediterana i Bliskog Istoka. Postoje razne varijante, s lukom, češnjakom, maslinama, raznim začinima, a ovaj, vrlo jednostavan, priprema se na sjeveru Italije, u Apuliji.
Pripremite:
400g očišćenog boba
2-3 režnja češnjaka
2-3 žlice maslinovog ulja
malo himalajske soli
začina po ukusu - svježe mljeveni papar, chili..
Bob očistite ako je u mahuni, operite ga i stavite da se kuha u uzavreloj, slanoj vodi. Ako su zrna boba manja, kuhajte 5min. Ako su veća, kuhajte 7-8 minuta. Šupljikavom žlicom prebacite kuhani bob u posudu ledene vode.
Vodu u kojoj se kuhao bob nemojte bacati, dio kasnije upotrijebite za namaz.
Ostavite da se bob malo ohladi pa skinite košuljice. Pritisnite s jedne strane i istisnite zrna. Stavite očišćeni bob u blender, dodajte nasjeckani češnjak i malo maslinova ulja. Blendajte pa dodajte malo vode u kojoj se kuhao bob, sol i druge začine.
Trebali biste dobiti kremasti, mazivi pire pa dodavajte maslinovo ulje i/ili vodu od kuhanja dok ne dobijete tu konzistenciju.
Objavljeno 02.02.2017.