Ako volite sočne i mirisne biskvitne kolače, a ujedno želite kolač bez brašna, sigurno će vam se svidjeti ovaj kuglof. Pečem ga u nekoliko varijanti, ali najčešće baš ovako, s bademima. Umjesto badema možete upotrijebiti i lješnjake, a u slučaju da ne volite rogač, umjesto njega upotrijebite istu količinu gustina.
Pripremite, za kalup od 22cm:
2 šalice bademovog brašna
3-4 žlice mljevenog rogača
3-4 žlice gustina
koricu 1 neprskanog limuna i naranče
žličicu cimeta
pola žličice zvjezdastog anisa ili kardamoma ili drugog začina po želji
prstohvat vanilije u prahu
prstohvat soli
rum po želji
4 srednje velike mrkve
150g smeđeg šećera
2 jaja i 3 bjelanjka
Pećnicu zagrijte na 190C.
Pomiješajte sve suhe sastojke i koricu agruma pa stavite sa strane. Istucite pola smeđeg šećera i cijela jaja, da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte ribanu mrkvu pa pomiješajte sa suhim sastojcima, preklapajte spatulom.
Istucite ostatak šećera s bjelanjcima u snijeg. Lagano umiješajte u smjesu. Pazite da ne izbijete previše zraka iz bjelanjaka.
Kalup za kuglof dobro namastite i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama. Ulijte smjesu za kuglof i pecite oko 30 minuta. Nakon pola sata provjerite da li čačkalica izlazi čista. Ako je čista, izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu. Zatim kalup poklopite tanjurom i preokrenite.
Kuglof ukrasite po želji. Ja sam ga prelila medom i ukrasila sjeckanim orašastim voćem i brusnicama.
Objavljeno 31.03.2018.