Kad vam dosade uobičajeni prilozi, ova je krema zgodna, a zdrava alternativa. Umjesto bijelog batata možete upotrijebiti krumpir, korabu, a umjesto oslića filete lista ili bakalara.
Pripremite:
8 fileta oslića
8 žlica aceta balsamica
8 žlica maslinova ulja
svježe mljeveni papar
grančicu ružmarina
Pomiješajte aceto i maslinovo ulje, lagano istucite da se marinada izjednači. Prelijte preko fileta oslića, dodajte grančicu ružmarina i blago popaprite svježe mljevenim paprom. Ostavite ribu da se marinira barem pola sata. U tavi debljeg dna zagrijte ulje i na njega stavite grančicu ružmarina iz marinade. Filete posolite s jedne strane i zatim prepecite na tavi.
za kremu:
4-5 srednje velikih bijelih batata (ili 8 običnih krumpira)
5 srednje velikih stabljika poriluka
malo maslinova ulja
sol po potrebi
Batate ogulite i narežite na manje komade. Poriluk uzdužno razrežite, očistite, operite i narežite na šnite. Ja stavljam tri cijela poriluka, a od dva samo bijeli dio.
Kuhajte batate i poriluk u slanoj uzavreloj vodi 10 do 15 minuta, dok ne omekšaju.
Procijedite, usitnite štapnim mikserom u kremu. Dodajte malo maslinova ulja, po potrebi dosolite. Ako volite još kremastije okuse, u periodu kad konzumirate životinjske namirnice možete dodati malo mlijeka, maslaca i vrhnja.
Poslužite uz salatu po želji. Ja sam naribala četiri srednje velike mrkve, začinila ih s malo soli, papra, jabučnog octa i posipala bučinim sjemenkama.
Objavljeno 18.02.2016.